Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat realizare panou cu banda led

Vizitator popescu daniel

Postări Recomandate

Vizitator popescu daniel

salutare

sunt nou pe forum si as dori un sfat pt realizarea a 2-3 lampi patrate cu banda led.

in acest gen : http://www.conzacorom.ro/panou-led-mare

am leduri si tot ce trebuie plexi de 10 mm transparent etc.

ce nu stiu ce se pune peste plexi este o folie reflectiva sau ceva sa arunce lumina in jos eu o voi folosi pe post de lustra sa zic asa am tavanul f jos si vreau asa ceva slim.

poate vati lovit de aceasta problema si stiti sa ma sfatuiti .

multumesc...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

4

• The Stressmaker

2

• Dxxx

1

• mihaicozac

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din pacate "benzile led" sunt ceva heterogen si (in multe cazuri) de proasta calitate.

Nu vor face suficenta lumina.

Nu vor avea zeci de mii de ore de viata ca ledurile de calitate.

Componenta spectrala va denatura culorile, nuantele culorilor vor fi modificate si ne-naturale (CRI inferior).

Iti dai seama ca vei avea cheltuieli mari de realizare a corpului de iluminat, deci dupa parerea mea faci economie exact unde nu merita. Daca bagi munca si bani in carcasa respectiva, atunci nu merita sa alegi leduri proaste.

Desigur ca exista si poduse bune, dar scumpe, cu leduri de buna calitate.

Trecand peste acest comentariu lung, in primul rand trebuie sa sti ca pentru viata corespunzatoare a numeroase leduri pe care le soliciti serios, intr-o incinta inchisa, trebuieste neaparat sa asiguri o racire destul de serioasa a ledurilor, ceea ce de obicei chinezul "uita" sa aminteasca.

Adica banda de leduri trebuie lipita cu adeziv termoconductor (merge, mai ieftin, si siliconul trensparent in strat foarte subtire) pe o placa de aluminiu de grosime maricica, care ar trebui sa depaseasca in lateral destul de mult (pentru racire) zona care emite lumina.

Asta pentru ca presupun ca vrei flux intens, pentru iluminare normala.

Si - in sfarsit - incerc sa raspund la ce se pare ca intrebi (???)

Dispersia luminii este cel mai bine si compact rezolvata de sistemul folosit la ecranele de monitoare si laptopuri , cu folii mate si dispersoare cu lentile Fresnel.

Unde gasesti in Romania folii de acest tip nedebitate nu stiu, daca vrei insa recuperte din ecrane te pot ajuta.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

9 linii a cate 3 sectiuni, in total 81 leduri 5050 chinezesti,  intr-o cutie 150x100x70 ajunge la 65 grade in 5 minute alimentata la 12V. Recomandarea mea este sa folosesti o racire pasiva prin aplicarea benzilor pe suport metalic (lipirea cu adezivul de pe spatele benzii pe spatele lampii) si asigurarea unui spatiu de ventilatie deasupra lampii. Daca iti permiti reducerea fluxului luminos cu maximum 20% atunci si o coala alba de hartie poate fi folosita intre leduri si plexiglas. Poti incerca sa lasi ledurile asa cum sunt pentru ca au o dispersie destul de buna doar sa maschezi capetele cumva (placa alba gaurita in dreptul ledurilor ca sa lase doar ledurile sa se vada).

Link spre comentariu

Dupa cum spune si colegul @The Stressmaker - poti pune strip-urile unul linga altul pe o placa de aluminiu.

Eu folosesc asemenea benzi autoadezive in Bucatarie pentru a ilumina ambiental si mai ales cand pica curentul de niscaiva acumulatori de 12V/7.42Ah

Pe fata poti pune folie difuzoare de la displayurile LCD. 

Eu folosesc benzi de LED-uri autoadezive sa inlocuiesc lampile de la TV-urile LCD sau lampi defecte .

Nu am avut nici o nemultumire pina acum.

Am vazut asa ceva in multe magazine de prin Mangalia iar lumina este super ok!

Chiar am fost surprins de calitatea panourilor si ma bate gandul sa fac si eu asa ceva.

Editat de aygun
Link spre comentariu

Eu am folosit pt. unele soluţii de iluminat nişte fâşii de leduri pe substrat de aluminiu, lungi de 0,5m. Sunt echipate cu leduri tip 5630 de 0,2W bucata şi dau lumină mai puternică decât 5050. Se pot tăia şi la alte dimensiuni, ca şi benzile autoadezive. Eu am eliminat rezistenţele serie, iar grupurile le-am alimentat din drivere de curent constant.

La preţul de 1 dolar pe bucată, transport inclus, nu cred că există variantă mai convenabilă, chinezul le livrează câte 5 lipite una de alta, aşa că realizarea unui panou este foarte simplă iar placa de aluminiu proprie face ca folosirea unui radiator suplimentar să nu mai fie necesară.

post-183929-0-89700200-1422722025_thumb.jpg

Link spre comentariu

Personal am realizat asa ceva :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Iar tot magazinul a avut 4 asemenea corpuri de iluminat manufacturate de mine de la zero cu sursa de curent constant iar radiatoarele erau chiar lipiturile din cositor .

Dupa cum se observa nu m-am zgarcit la cositor tocmai din acest considerent .

Inca si in ziua de azi merg .

Lucrarea este deundeva de prin 2009 . Acelasi an in care am facut si acea adaptare cu LED la displayul prezentat intr-un topic anterior.

Link spre comentariu

Presupun ca ledurile sunt inseriate. Asta inseamna ca se poate aduce tensiunea pe leduri cat mai aproape de tensiunea retelei si generatorul de curent constant preia doar variatiile de tensiune intre un minim si maximum cu eficienta maxima.

In cazul benzii de leduri GCC este chiar rezistorul din fiecare modul si se poate merge pe aceeasi idee si, tinand cont de electrosecuritate, se poate eficientiza circuitul prin impartirea benzii in module si lipirea modulelor in serie (27 module de 12V) pana se ajunge la tensiunea de retea (230V) redresata la 325V. Asa, daca ledurile sunt in carcasa izolata si ventilata, nu este necesar un GCC rolul acestuia fiind preluat de rezistentele de pe banda. In acest caz nu se poate folosi un radiator comun banda nefiind construita sa suporte pe partea cu adeziv cei 325V. Nu recomand aceasta metoda daca exista cea mai mica indoiala in privinta izolatiei electrice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări