Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comandat

diaconuliviu

Postări Recomandate

Am urmatoarea nevoie:

La o masina la care nu exista (accesibil usor) un +12V prin contact dar exista o tensiune de +12V care devine +5V dupa ce pun contactul, as vrea sa fac un montaj care la punerea contactului sa genereze +12V, la taierea lui, sa intrerupa cei +12V.

Montajul la care m-am gindit este in atasament.

Alimenteaza un RCD auto.

Este bine? Solutii mai bune?

post-174824-0-99828100-1421157400_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• diaconuliviu

3

• validae

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Stai să ne înțelegem bine, după ce iei contactul (scoți cheia) acea tensiune dispare sau devine de  5V ?  Dacă alimentează un radio-CD ar fi mai bine să puneți un releu acolo.E cea mai simplă rezolvare, vă trebuie un releu de 12V cu contacte care să țină cel puțin 8A și cu rezistența bobinei cât mai mare. Prin contactele releului nu veți avea practic cădere de tensiune ca la un tranzistor....se poate folosi însă și un tranzistor Mosfet de putere, a cărui rezistență Drenă-Sursă să fie cât mai mică posibil.

Link spre comentariu

Dupa ce pun contactul, tensiunea devine 5V. Cind iau contactul, devine 12V.

Ca sa alimentez partea de "+ contact" a RCD ar trebui ori sa caut un fir prin instalatie care sa aiba "+ contact" ori sa pun un releu.

Releu electronic, pentru a evita surprizele. Asta pentru ca nu stiu (n-am stat sa cercetez detalii) daca acel 12/5V sint de impedanta joasa sau mare. Banuiala mea e ca mare, ca atare un releu mecanic se exclude.

In plus, fiind un simplu RCD care functioneaza

si la 10-12V, si la 14,5 V, o cadere de 0.2-0.7V pe un bipolar n-ar fi o enormitate. Multumesc, oricum, pentru pontul cu MOS.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări