Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Backlash inegal si surub sanie transversala usor indoit

Vasi Mihalca

Postări Recomandate

La modelul asta de brosa nu prea vad cum ai putea face operatia prin tragere .

Poate exista si un alt sistem ,de natura industriala ,poate ne luminezi cu ceva poze sau trimitere catre o informatie ,

Daca impingerea sau ma rog se face perfect perpendicular nu flambeaza catusi de putin , iar precisia este maxima ,mai mult de atat nu se poate ,poate ergumentezi contrariul .

1. brosele pot avea coada prelucrata cu un canal transversal de care o agati

2. solutia industriala: brosa se fixeaza intr-un canal (ca de pana) pe stanga de tragere

Link spre comentariu

Se poate realiza chiar si la nivel de hobby, doar ca impune, sunt necesare mai multe piese - 

Ceva in genul brosarii, cum a postat @chas3 video' unde se prelucreaza gaurile hexagonale, se lucreaza la STC Cugir (Mercedes) canalele de pana, pe utilaje similare cu comanda numerica.

Cred ca tot ''secretul'' sta in compozitia/duritatea materialului din care sunt confectionate brosele si/sau cum sunt prelucrate pe capete, adica sa aiba capetele prelucrate astfel incat sa se permita prinderea cat mai ferma a capatului de unde se trage, pe langa asta, lateralele dintilor/partii ''aschietoare'', cred eu, necesita o rectificare, sa nu traga/devieze intr-o parte, 

Firma asta, sunt din Alba, la anumite repere mai lungi, fac canale de pana la interior cu utilajul asta - https://www.youtube.com/watch?v=art3KJq4_QM.

N-am reusit sa filmez cand se fac canale de pana.

Ideea e ca si la impingere se pot produce deviatii la fel de usor ca si la tragere - mai multi factori contribuie la asta - viteza de impingere, prelucrarea brosei, etc.

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

Acolo unde sunt mai multe fete de taiere (pt profil hexagonal, caneluri interioare, etc) forta cu care se actioneaza brosa creste f mult si in consecinta brosa poate flamba, se folosesc obligatoriu cele trase. Dar la noi unde e doar un canal de pana merge si impinsa. 

Se gaseste de cumparat si set complet, dar mi se pare foarte scump:

http://www.bizoo.ro/firma/smarttrade/vanzare/8144825/set-brose-13410

Link spre comentariu

Pai normal ca merge, probabil e mai bine sa fie impinsa decat trasa, cand e vorba de brosa ptr. canale de pana.

Setul ala n-ar fi scump daca s-ar putea face si canale de 3-4-6-8-10mm cu aceleasi brose, dar cred ca un set reprezinta doar brosele ptr un anumit canal de pana (de 4mm sau de 6 sau de sau de..)

Link spre comentariu

Desigur ca setul ofera posibilitstea practicarii canalelor pe gauri de dimensiuni date insa acele "bucsi", cred ca nu asta e termenul corect,pot fi realizate in regim de amator pentru orice fel de diametru .Eu am cumparat doar lama , bucsa am confectionat-o cu ajutorul strungului si a masinii de frezat.Cu timpul o sa mai iau si alte dimensiuni , 3 si maxim 4 dar cam atat , in general fac piese mici.

Link spre comentariu

La o brosa, se folosesc de regula, ce-am vazut si eu, 3 bucsi (adica un canal de pana sa se faca din 3 treceri) - una cu diametrul interior mai mare, urmata de una cu interiorul mai mic si a 3a cu interiorul/canalul pentru brosa si mai mic, in functie de avansarea in adancime a canalului de pana. Se pot folosi si ''bailagare'' daca se foloseste doar o bucsa cu canalul pentru brosa, care se adauga pe rand in spatele brosei, la fel, in functie de avansare/treceri in adancime. 

In functie de diametrul exterior al axului sau diametrul interior al fuliei, pinionului, etc., canalul de pana difera - asta e tabelul ptr. canale de pana - https://www.flickr.com/photos/98542305@N02/16451865059/

Link spre comentariu

Metoda cu adaugare de bailagare in spatele lamei o stiam , nu stiam ca exista bucsi "serie".Eu m-am rezumat la o singura trecere , la o latime a canaluilui de 2mm a rezultat o adancime de 1.16 mm , cam aceleași adancime am facut-o si in arbore , e suficient .Apoi am confectionat o pana înaltă de aprox. 2.3mm si am redus inaltimea pe freza pana a intrat cu frecare prin teste repetate, rezultatul a fost perfect

Link spre comentariu
Teoretic setul ala la care am pus eu link-ul ar trebui sa contina cate o brosa de:

4x4 cu lungimea de 150 si cu bucse pt diametrele: 12 - 14 - 15 - 16 mm
5x5 150 12 - 14 - 15 - 16
6x6 300 18 - 19 - 20 - 22
8x7 300 25 - 26 - 28 - 30

Faptul ca zic ca sunt "fabricate din otel solid" nu-mi inspira incredere. ma face sa ma gandesc ca nu sunt neaparat din HSS. Daca erau HSS cred ca specificau. Am remarcat asta si pe e-bay, daca nu zic HSS inseamna ca sunt din otel de scule.

Pt fiecare diametru de arbore exista o singura bucsa, iar adancimea canalului se obtine din mai multe treceri folosind by-lagare in spatele brosei. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări