Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Backlash inegal si surub sanie transversala usor indoit

Vasi Mihalca

Postări Recomandate

Nu ai pentru ca in STAS nu exista filetul M15x2. Verifica in tabelul atasat de Ion_Bumbu, in sirul al treilea in dreptul pasului de 2 mm, nu ai valoarea M15.

Pai daca nu exista, atunci de ce sa poate cumpara de pe e-bay:

http://www.ebay.co.uk/itm/Volkel-Hand-Taps-Set-3-pcs-HSS-G-M-1-M-68-to-selection-/261565173723?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item3ce67fcfdb#ht_3270wt_1143

Völkel sunt nemti si nu cred ca produc ei M15X2 fara sa aiba standard.

Link spre comentariu

Este nestandardizat. Verifica din nou toate standardele linkate in acest topic. M15x2 nu figureaza nici in STAS, nici in DIN si nici in ISO. Apropos de faptul ca exista scule de filetat nestandardizate, este o alta discutie. In momentul in care o scula iti este necesara, exista toate conditiile tehnologice sa o realizezi, chiar daca ea nu este standardizata. Standardele au fost elaborate, doar pentru asigurarea interschimbabilitatii in context international. Nu exista insa piedici sa nu utilizezi un produs nestandardizat, daca doresti acest lucru. Englezii si americanii, utilizeaza de sute de ani sistemul de masurare in toli, desi standardele internationale recomanda sistemul metric. Sper ca discutia sa se opreasca aici.

Link spre comentariu

Pai in anuntul asta, enuntul suna a fi surube ''standard'' - SURUB CHIULOASA -  http://www.epiesa.ro/surub-chiulasa-auger-51536-item-4034484.htm.

Discutia se poate lungii la infinit, cu exemple reale, gen Dacia 1310 la Dacia Logan, lumea a mai evoluat, etc., coasa la motocoasa, strung clasic, cnc, stasurile s-or mai standardizat cu altele noi, tocmai de aceea va sugeram sa lasati sa fie ''primit'' mustrarile si discutiile mai aprinse, ptr. ca altfel ne umplem de batuti in cap, si nu cred ca numai mie nu-mi convine sa tot explic, sa le explici ca exista si lucruri pe care, de care ei n-or auzit in viata lor, tumultoasa in domeniu.

Ca e M15 ca e M16 cu pas de 2, aia vom afla cand Vasi Mihalca masoara corect acel filet! Nu e nimeni de vina ca acel surub, sau oricare altu' e de M15 pas de 2, sunt firme care isi protejeaza produsele/piata si scot astfel de ''stasuri'' standardizate ptr. ei! 

O zi frumoasa in continuare, domnule invatator si colegilor, spor la stricat fiare! 

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

@DanuAl: Eu personal am mai abordat aceasta tema si am aratat ca in cazul industriei de piese si subansmbluri auto (unde am lucrat peste 15 ani) exista foarte multe exemple de piese nestandardizate, inclusiv suruburi cu filete din sirurile nepreferentiale, sau chiar nestandardizate. Acest procedeu, era utilizat in trecut de marii producatori de autoturisme in special pentru asi asigura exclusivitatea in ceea ce priveste piesele de schimb pentru autoturismele produse de ei. Datorita faptului ca din ce in ce mai multi au acces la tehnologie moderna, acest exclusivism a fost contracarat. Astfel, vei gasi scule pentru filete din sirurile nepreferentiale, sau chiar nestandardizate in primul rand la unitatile service cu profil auto, dar si la intreprinderile profilate pe asigurarea pieselor de schimb auto, care s-au inmultit exponential dupa anii '90. In orice caz, eu recomand tuturor participantilor la discutii, sa invete din carti, sau daca Internetul le este mai aproape, atunci sa filtreze informatia si mai ales sa se uite atent cine o furnizeaza. Pe un alt topic, am mai demonstrat (parca tot tu aduceai niste exemple de vanzari) ca vanzatorul habar nu avea ce tip de strung vinde. Avea de vanzare un SNB400, dar sustinea ca este SNA400 - un produs pe care eu nu l-am intalnit in activitatea mea.

Link spre comentariu

Da, in acel topic am expus ceea ce alti batuti in cap sustineau ca vand!!! Adevarat? Zilele urmatoare urmeaza sa vad un SNA 450. SNA 320 http://www.tocmai.ro/strung-sna-320-si-raboteza-sh426-18859129.html am vazut. Se pare ca aveti dreptate in priviinta SNA 400, dar n-am ''ratat'' nimic cand am spus - se gasesc de vanzare SNA 400, titlurile le-am luat de bune, adica, repet, m-am luat si eu dupa niste habarnisti si v-am dat un motiv de argumentare - invatator - elev   :wretre  :aplauze :40   de aceea e bine sa-i corectam pe ''elevii'' mai mici, ca sa nu aiba motive de-ai induce in eroare si pe altii. Manualele sunt groase! N-a fost timp de ele in scoli/liceaua, darmite acum cand timpul costa bani...

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

... N-a fost timp de ele in scoli/liceaua, darmite acum cand timpul costa bani...

Noi aici nu privim lucrurile din acest punct de vedere Alex. Cei care vor doar sa scoata bani, sunt liberi sa o faca. Pe forum, marea majoritate sunt hobby-isti si vor sa invete din discutiile celor mai experimentati. Deci trebuie sa respectam adevarul despre meserie - si anume cel invatat din manuale si tratatele de specialitate. Eu am dat mai sus niste exemple de astfel de indrumatoare, care au o valoare asemanatoare cu manualul strungarului, sau cel al frezorului, pe care toti le apreciaza. Ca atare , sa respectam ceea ce gasim scris acolo. Restul, sunt doar discutii si motive de controverse, mai mult sau mai putin intemeiate.

Link spre comentariu

OFFFFF

S-a creeat o confuzie - nu ma refeream ca timpul costa bani cand e vorba de prelucrari! In general, timpul meu e pretios, nu doar cand discutam de strunguri, nu doar cu prelucrarile se fac sau nu bani. De pe forum n-o sa invete nimeni sa prelucreze fiare pe bani, tot in atelier afla ''secretele'' unei rugozitati mai mici, a cotelor, a ascutirii cutitelor, etc., bine'nteles, tre sa te ajute si capu' ptr. toate astea.

De exemplu' eu n-as accepta niciodata sa fiu moderator, a oricarui forum!!! 

Link spre comentariu

Sa stii ca timpul meu nu se iroseste in van, decat atunci cand exista utilizatori ca tine, care o tin "langa" pe a lor, desi vad bine ca nu au motive. Tocmai de aceea te rog sa nu mai continui aceasta discutie. Asa cum spuneai mai sus ai foarte multa treaba si este posibil ca o asemenea discutie sa te perturbe. Altminteri Toate Bune!

Link spre comentariu

Exista brosa si pt canal de pana:

https://www.youtube.com/watch?v=ZRbOux9NfeU

Realizarea unui canal de pana cu ajutorul uni cric hidraulic  auto si a unei brose de 2 mm .

In mod uzual presa are alta destinatie dar practicand acea gaura superioara de trecere am reusit sa rezolv aceasta problema

Constructia este realizata in totalitate in regie proprie in urma cu mai bine de 10 ani inainte 

Rezultate foarte bune atat in alama cat si in otel moale

Brosa am achizitionat-o separat ,a costat cei drept vreo 23 de  lire dar face toti banii

post-214585-0-08118300-1424602321_thumb.jpg

post-214585-0-28907300-1424602330_thumb.jpg

post-214585-0-07202100-1424602335_thumb.jpg

post-214585-0-40962200-1424602341_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mi-am facut si eu o brosa de 6mm dintr-un cutit HSS, dar din pacate nu am reusit s-o probez caci nu am terminat presa hidraulica. Ai idee daca brosa cumparata de tine este HSS sau nu?

Si eu tot un cric de 30t mi-am propus sa utilizez.

Abia dupa ce presa e gata pot sa vad daca e buna de ceva sau nu.

post-203141-0-43865100-1424770951_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mi-am facut si eu o brosa de 6mm dintr-un cutit HSS, dar din pacate nu am reusit s-o probez caci nu am terminat presa hidraulica. Ai idee daca brosa cumparata de tine este HSS sau nu?Si eu tot un cric de 30t mi-am propus sa utilizez.Abia dupa ce presa e gata pot sa vad daca e buna de ceva sau nu.

http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/2mm-Keyway-Broach--High-Speed-Steel--A-845042.htmlFelicitări pentru brosa .Inainte de a o cumpara pe asta imi facusem una de 1.5 mm dintr-o lama de debitat .A rezistat la o singura operatie ,apoi s-a rupt .Dintii cum i'ai confectionat ? Manual sau pe cnc ?
Link spre comentariu

Manual.

Am facut intai planul inclinat cu o diferenta de 3mm pe 200mm lungime.  Apoi dintii. Deja vreau sa fac alta caci nu-mi place ceva la ea, dar am zis inainte sa o probez pe asta si apoi mai vad ce modific la ea. Sper ca sa tina mai mult de o utilizare. Ai idee daca brosa ta este HSS sau nu? 

Link spre comentariu

Stiu ca nu o sa va placa comentariul meu DAR:

- brosarea se face prin tragere nu prin impingere. De ce?

brosa la impingere se flambeaza si se poate rupe cu consecinte tragice + precizia scazuta.

Masinile de brosat au o bara conducatoare prin care aluneca brosa pentru o precizie mai mare

Link spre comentariu

Manual.

Am facut intai planul inclinat cu o diferenta de 3mm pe 200mm lungime.  Apoi dintii. Deja vreau sa fac alta caci nu-mi place ceva la ea, dar am zis inainte sa o probez pe asta si apoi mai vad ce modific la ea. Sper ca sa tina mai mult de o utilizare. Ai idee daca brosa ta este HSS sau nu? 

Da ,brosa este din HSS ,am postat link-ul catre vanzatorul de unde am achizitionat-o .

Postez cateva detalii pentru a te putea inspira la constructia urmatoarei brose .Suplimentar iti pot spune ca distanta dintre primul si ultimul dinte este de 85 mm iar diferenta de inaltime dintre primul si ultimul dinte este de 1,13 mm in sensul ca primul are 5,1 iar ultimul 6,23 ,,cuprinzand si baza dealtfel

Stiu ca nu o sa va placa comentariul meu DAR:

- brosarea se face prin tragere nu prin impingere. De ce?

brosa la impingere se flambeaza si se poate rupe cu consecinte tragice + precizia scazuta.

Masinile de brosat au o bara conducatoare prin care aluneca brosa pentru o precizie mai mare

La modelul asta de brosa nu prea vad cum ai putea face operatia prin tragere .

Poate exista si un alt sistem ,de natura industriala ,poate ne luminezi cu ceva poze sau trimitere catre o informatie ,

Daca impingerea sau ma rog se face perfect perpendicular nu flambeaza catusi de putin , iar precisia este maxima ,mai mult de atat nu se poate ,poate ergumentezi contrariul .

post-214585-0-56526100-1424799911_thumb.jpg

post-214585-0-88805100-1424799917_thumb.jpg

post-214585-0-82672900-1424799923_thumb.jpg

post-214585-0-45537200-1424799928_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări