Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Backlash inegal si surub sanie transversala usor indoit

Vasi Mihalca

Postări Recomandate

............., are 15mm diametru si pas de 2mm aprox 40 cm lungime.

Nu exista surub M15. Pasul de 2mm corespunde pentru M16, cel putin pentru normele DIN, ISO. Daca instrumentul tau de masura indica 15mm, atunci ai o problema cu el.

Link spre comentariu

@89-CEC, cine spune ca nu exista suruburi M15? Unu care n-are habar ce vorbeste, da, ala poate sa spuna asta!!! 

Pasul de 2 e valabil si la M14, pas normal, si la M16, pas normal. Exista si se folosesc M15 pas fin de 1, 1,5 si chiar pas de 2! 

Incearca sa te documentezi mai bine inainte sa scoti perle de genu.

@Vas Mihalca - n-ai nici o problema cu filetul sau mai rau, cu surubul in sine. Fa o poza sa se vada mai bine spirele filetului, poti sa pui ptr. comparatie un surub M14 sau M16, pas normal, sa vedem mai bine despre ce e vorba.

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

@ DanuAl & comp: Va rog sa va spuneti opinia, fara a ataca opiniile altora. Filetul metric este standardizat in trei siruri de valori. Primul sir, este denumit sirul de baza. In materialul http://ro.scribd.com/doc/89942091/Standard-Filete-Metric-IsO-724#scribd este dat sirul de baza al filetelor standardizate conform standardului ISO 724. Este foarte posibil ca in celelalte doua siruri de filete preferentiale, sa lipseasca foarte multe dintre valorile care exista in sirul de baza. ISO 724 corespunde aproximativ cu STAS-ul romanesc din acelasi domeniu. In materialul linkat, se vede ca exista anumite valori ale sirului scrise cu aldine. Acestea sunt valori preferentiale si se fabrica in serii de masa. Se vede ca s-au evitat in general filetele metric cu diametru numar impar mai mari decat M10. Incepand de la M17 in sus, nici o valoare numar prim nu a fost standardizata. Probabil ca 89-CEC s-a referit la faptul ca valoarea M15 este una nepreferentiala in sirul de baza. In STAS 11432-80, corespunzator ISO 724, valoarea M15 apare doar in sirul al treia preferential, adica in sirul de filete fabricate rar si in serii mici. De asemenea, valorile numere prime, sunt suprimate incepand cu M19. Se poate consulta in acest sens lucrarea Cartea Maistrului Prelucrator, vol 1, scrisa de un colectiv sub coordonarea lui Paul Blaer si aparuta la Editura Tehnica Bucuresti in 1989 (vezi paginile 183... 185) sau Indumator Pentru Ateliere Mecanice, editia a 6-a revizuita si completata, scrisa de G. S. Georgescu si aparuta la Editura Tehnica, Bucuresti in 1978, vezi paginile 550 si 551.

Altminteri, in ceea ce priveste utilizarea filetului metric la suruburi de miscare, nu exista restrictii, daca se asigura precizia filetului in special prin rectificarea flancurilor, precum si rezistenta la tractiune. In general un filet triunghiular, este cu atat mai rezistent cu cat pasul este mai fin. Este deci recomandabil sa se utilizeze filete triunghiulare metrice cu doua sau mai multe inceputuri. In exemplul de fata, filetul cu un singur inceput si pasul de 2 mm, se poate inlocui spre exemplu cu un filet triunghiular cu doua inceputuri cu pasul aparent de 1 mm. El se poate in acest mod realiza si pe un surub mai mic in diametru, spre exemplu 12, sau chiar 10 mm - in functie de constructia strungului. Imi pare rau ca nu pot sa ofer fotografii, din lipsa unui aparat foto performant, dar eu am un extractor de rulmenti construit de mine, al carui surub este facut dupa acest principiu si are un surub de tractiune cu filet triunghiular de M14 cu doua inceputuri si pasul aparent de 1 mm. In acest mod, el avanseaza cu 2 mm la o rotatie completa, dar ofera o rezistenta la tractiune mult sporita, atat prin filetul fin, dar si prin lungimea efectiva de tractiune a piulitei, care acopera aproximativ 20 de ganguri de filet.

Link spre comentariu

Domnule ola_nicolas ...........o mica remarca.Va rog sa nu mai dati interpretari spuselor mele,ca nu e pt. prima data cand o faceti.Eu unul am facut o precizare,nu o remarca rautacioasa la adresa cuiva.Si inca ceva.............daca nu stim despre existenta unui lucru,asta nu inseamna ca acel lucru nu exista.Atata timp cat respect pe toata lumea,am pretentia ca sa fiu respectat,la randul meu.

Semnat: & comp.(acuma chiar am fost rau :rade: )

Link spre comentariu

Nea' Olla, ok! 

Hai sa ramanem dobitoci in continuare si sa luam de bun ce-a spus colegu CEC.

Nu exista surub M15. Pasul de 2mm corespunde pentru M16, cel putin pentru normele DIN, ISO. Daca instrumentul tau de masura indica 15mm, atunci ai o problema cu el.

Oricine are o alta parere, sa si-o expuna aici, iar restul s-o luati de buna, chiar daca-i o tampenie, o luati de buna, pentru ca nu e frumos sa-l mustrii pe cel ce-o da in balarii! Da, opinia mea personala, ceea ce gandesc spun, dar o spun cand stiu ca e corect, cand informatia e ''verificata''. Vine altu in urma mea, citeste, gen Berdila, si-o ia de buna! NU EXISTA M15, ca asa am citit in Petre Ispirescu, sau mi-o zis Gica din colt', care o lucrat si el la farmacie, candva.

Tot parerea mea e sa nu mai bagati citate din nu stiu ce carti, ca sunt non'sens. Va explic - cati dintre cei de aici pe forum au citit o carte din domeniu, din scoarta'n scoarta si sa aplice mereu tehniciile descrise acolo? Sau sa tina minte toate alea? 

Manualul e manual. Eu personal n-am rasfoit macar una dintre cartile mentionate, si nici altele de profil. Am in atelier tabele, tabele care le-am vazut in alte ateliere, care produc piese, care ajung pe piata.

Unde-i stasul si ISO ''valoarea M15 este una nepreferentiala in seria de baza. In STAS 11432-80, corespunzator ISO 724'' - care-i treaba cu preferentialul si nepreferentialul ? Exista M15? Se produc asemenea suruburi si in Romania, nu doar pe coasta de azur. Surubul lui Mihalca este M15 cu pas de 2? Adevarat! Si de ce vine CEC sa spuna ''

Pentru ca e duminica si n-are ce face! 

Legat de libera exprimare - cred ca am acest drept, mai ales ca nu s-a ajuns la injuraturi, nu i-am rupt capu', plus de asta mi se pare anormal sa tot interveniti ca la gradinita - ''cere-ti scuze ca l-ai impins'', atata timp cat suntem oameni maturi si fiecare stie, gandeste ce face.

As mai continua pe subiectul asta, dar nu gasesc discutia ca sa fiu la subiect! 

Deci, manualele sunt manuale, piesele din mana sunt reale, balariile sunt pe camp! 

Nu am absolut nimic cu nimeni, dar ma oripilieaza comentariile - arunca-l, e praf - iar piesa e noua! 

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

@89-CEC, cine spune ca nu exista suruburi M15? Unu care n-are habar ce vorbeste, da, ala poate sa spuna asta!!! 

Pasul de 2 e valabil si la M14, pas normal, si la M16, pas normal. Exista si se folosesc M15 pas fin de 1, 1,5 si chiar pas de 2! 

Incearca sa te documentezi mai bine inainte sa scoti perle de genu.

Noi, in germania suntem mai inapoiati, nu stim despre ce vorbin:

http://de.wikipedia.org/wiki/Metrisches_ISO-Gewinde.

N-ar strica, pe langa cultura ta vasta, sa acorzi putina atentie si respect modului de a te exprima. Daca eram scoica, scoteam perle si pe alta gaura.

Link spre comentariu

Ce vrei sa-mi arati pe wiki, neamtule (Noi, in germania - ma faci sa rad)? Daca arati chestia aia unui NEAMT, nu unuia ca tine, o sa-ti rada in nas, in genu' - vezi ca tabelu' ala nu-i complect''.

Iti pun la dispozitie un tabel, mai complect decat cel de pe wiki - https://www.flickr.com/photos/98542305@N02/16350780988/

si sper sa te lamuresti.

Perle poti sa scotie pe ce gauri vrei tu, dar nu le expune ptr a le lua de bune si altii!!! Asa e corect, intreaba un neamt de la ''voi''

Link spre comentariu
...Legat de libera exprimare...

Legat de libera exprimare, eu nu am nimic cu nimeni. Intervin "ca la gradinita", doar atunci cand exista mentalitati si comportamente la un asemenea nivel. Era suficient sa iti spui opinia, fara sa faci nici o referire la 89-CEC, cu care banuiesc ca ai mai avut asemenea ciocniri si pe alte topicuri. In orice caz nu asta este ceea ce conteaza pentru cei ce vor sa invete ceva urmarind discutiile voastre. In "@ DanuAl & comp", l-am inclus si pe 89 CEC, care ar face bine sa isi vada de treaba si sa nu agite spiritele suplimentar.

@89-CEC: Ceea ce ai ilustrat mai sus (postarea #22) este seria a 1-a preferentiala. DIN-ul este practic identic cu STAS-ul romanesc, unde de asemenea exista 3 siruri preferentiale de filete. De abia in sirul al 3-lea preferential se poate intalni M15, adica la suruburile care se fabrica rar si in serii mici. Daca te uiti si in DIN 13-3 (http://www.gewinde-normen.de/en/iso-fine-thread-2.html) ai sa intalnesti si M14, si M15 si multe altele mai rar intalnite si cu aplicatii limitate la anumite ramuri industriale.

Link spre comentariu

Nu am studiat prea mult tabelele, dar pot sa va spun ca eu personal am acasa tarozi M15X0.5, M15X0.75,  M15X1, M15X1.5 si o filiera M15X1.5.

Daca vreti va pot da poze cu ele pt edificare. Din moment ce exista torizi/filiere cu asa ceva, exista si filetul respectiv standardizat.

Acum daca vrei poti sa-ti faci ce filet vrei tu (ex M15.3X1.9), nu te opreste nimeni, dar nu e standardizat.

Din pacate M15X2 nu am. Exista de vanzare tarozi/filiera si pe e-bay

http://www.ebay.co.uk/itm/Metric-Coarse-M-15-x-2-0-15-mm-Hand-Taps-Serial-Form-/160872912639?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2574c5d6ff#ht_805wt_1143.

Editat de ndc74
Link spre comentariu

...Din pacate M15X2 nu am...

Nu ai pentru ca in STAS nu exista filetul M15x2. Verifica in tabelul atasat de Ion_Bumbu, in sirul al treilea in dreptul pasului de 2 mm, nu ai valoarea M15.

Link spre comentariu

Acuma sper sa nu ma injure nimeni...cred ca e o neintelegere. Filetul cred ca e de 16mm, nu am masurat explicit diametrul filetului insa capatul nefiletat peste care vin rulmentii are 15mm. 

Deci da, cred ca filetul e de 16mm si nu de 15mm si cu pas de 2mm. Ma gandeam daca nu as gasi undeva ceva surub lung sau tija filetata rectificata din care sa fac alt surub. 

Link spre comentariu

Presupun ca axele de ghidaj pentru rulmenti liniari nu se preteaza ca material pentru surubul respectiv.In rest, orice alta bara nerectificata cu macar 2mm mai mare in diametru e ok, oricum o degrosezi si o aduci la drept.

Editat de chas3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări