Vasi Mihalca Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Salut, In procesul de transformare a strungului Wabeco D6000 in CNC a trebuit sa fac un canal de pana surubul conducator al saniei transversale. Acum am dispozitiv de frezat pentru strung cu care as putea sa tai canale de pana, insa nu aveam cum sa-mi tai mie un canal de pana fix in axul saniei transversale Asadar am demontat surubul saniei transversale si l-am dus la un mester.. El avea improvizat un dispozitiv de frezat canale de pana pe strung. Era cam grabit, ultima lucrare pe ziua respectiva..asa ca i-a dat un pumn si o palma. A prins o freza deget de 5mm intre bacurile universalului insa bacurile fiind uzate freza era descentrata. I-am tot zis ca nu e ok asa..el ca stie mai bine, incapatanat.... mi-a taiat un canal de pana aiurea, ce nu-i fix pe centrul arborelui.. Apoi a taiat un canal de pana intr-o fulie de aluminiu, tot asa pe strung, facut in graba incercand sa termine cat mai repede a facut mai putine treceri si a iesit cumva curbat la capetele fuliei... Apoi mi-a facut o pana custom, scoasa din pila...aveam un joc de 1-2 grade cu fulia pusa pe arbore. Asa ceva clar nu pot sa accept pentru ca jocul ala o sa creasca in momentul in care motorul pas cu pas o sa mai exercite si el forte..plus ca jocul ala mi se adauga la backlash. Am ajuns acasa, dupa vreo ora de polizat ba cu polizorul de banc ba cu dremel tool-ul, am facut o pana custom incat sa nu mai am joc intre fulie si arbore. Cand dau sa montez surubul inapoi mi se pare ca parca e putin indoit. Prind o parte nefiletata in universal, capatul celalalt in conul rotativ al papusii mobile, pun comparatorul pe el si guess what: are un joc de aprox 2-3 zecimi. Asadar nenea a reusit si performanta de a-mi curba surubul cand l-a prins in dispozitivul lui improvizat. Cu el asa prins intre centre am incercat sa-l apas asa in partea opusa incercand sa reduc diferenta ce apare pe comparator insa nu s-a cunoscut nimic. Neavand ce face l-am pus inapoi asa cum era, si am obs ca backlash-ul crescuse fata de cum era inainte sa-l dau jos. Cand aveam sania transversala aproape la maximum inspre universal backlash-ul e de 0.05 in pe masura ce trag sania inapoi in capatul opus am backlash de 0.2 Ce am observat e ca atunci cand invart surubul simt ca intr-o anumita pozitie parca agata la fiecare rotatie, cam din acelasi punct vreo cateva zeci de grade merge mai greu apoi iar merge usor. Asta e cam logica daca surubul e indoit. Backlash-ul inegal oare e tot consecinta a surubului indoit ? Altfel de uzura nu are cum sa aiba, strungul e nou, n-a fost exploatat incat sa se uzeze surubul asa tare doar pe o anumita portiune. O sa cer o oferta de pret la fabrica pentru surubul conducator al saniei transversale, ma gandesc ca nu are cum sa coste foarte mult. Totodata ma gandesc sa comand si piulita de bronz in cazul in care surubul indoit a provocat ceva uzuri anormale in asta ce o am acuma. Ma gandeam si la posibilitatea de a-l prelucra undeva aici prin cluj insa nu stiu ce fel de otel este, daca a fost tratat sau nu.... Astept sfaturile si parerile voastre ! Link spre comentariu
DanuAL Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Nu stiu ce dispozitiv de prindere/frezare poate sa aiba nea' ala, incat sa-ti strambe surubul. Daca ai pune o poza sa intelegem mai bine ce s-a intamplat, cum sunt montate fulia si surubul, ar fi mai usor sa ne dam cu parerea. Nu ar trebui sa influenteze canalul de pana, pana si fulia montata in miscarea liniara a saniei tranversale! Ori ai strans ceva prea tare la remontare! Ca freza prinsa in universal avea bataie, aia nu poate decat sa rezulte un canal de pana mai lat de 5mm, si nu un canal de pana stramb, chiar daca nu e pe centrul surubului. Canal de pana taiat in fulie pe strung?!? Cum? Tot cu freza? Kkt. Jocul ala de 1-2 grade, de care mentionezi, poti sa-l scoti cu 2 surubele(viermi) la 45* intre ele. Nu ti-a cazut surubul pe jos pana ai ajuns la ''mester'' sau cand te-ai intors de la el? Ce diametru si pas ai la surub? Piulita de la sania transversala, nu se poate regla, sa scoti jocul de pe cursa? N-ai strans-o tu prea tare? N-ai strans din greseala prea tare suruburile de la pana saniei transversale si ai fortat din maneta ca mergea prea greu? Daca ai prins surubul intre varfuri si e stramb, mai bine fa-ti sau comanda altu! Ala pe viitor o sa-ti strice toate piulitele. Editat Ianuarie 11, 2015 de DanuAL Link spre comentariu
Vasi Mihalca Postat Ianuarie 11, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Nu de la fulie merge greu, momentan fulia nu e montata pana imi vine mounting plate-ul motorului pt axa X. Daca il pun acuma mi se distanteaza vernierul de linia de referinta si nu mai pot sa fac strunjiri manuale. Dupa ce o sa primesc mounting plate-ul, peste mounting plate o sa vina un capac din inox si ala o sa aiba linia de referinta incat sa pot folosi strungul si manual si cnc. Surubul e stramb, daca ma uit atent se vede si la ochi. N-a fost scapat pe jos, are 15mm diametru si pas de 2mm aprox 40 cm lungime. Link spre comentariu
Vasi Mihalca Postat Ianuarie 13, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 (editat) Nah, mi-a venit oferta de pret pt surub si piulita. Piulita am zis ca o comand pt viitor asa cat sa vina ambele cu un transport Surubul + piulita = 200 eur tva inclus. Mi-a cam picat fatza, ma asteptam la MAXIM 100 eur ambele avand in vedere ca nu-s cine stie ce dimensiuni. De 200 eur pot sa pun surub cu bile ISEL numa ca aia mai implica ceva modificari ca sa am unde baga piulita aia cu bile... Nah...o sa il mai studiez pe asta ce il am acuma, poate poate reusesc sa elimin backlash-ul inegal. Concluzia..improvizatiile si lucrul facut in graba costa...asadar daca schimb surubul macar in asta nou pot sa tai eu canalul de pana asa incat sa iasa bine. Ca freza prinsa in universal avea bataie, aia nu poate decat sa rezulte un canal de pana mai lat de 5mm, si nu un canal de pana stramb, chiar daca nu e pe centrul surubului. Canal de pana taiat in fulie pe strung?!? Cum? Tot cu freza? Kkt. Freza avea bataie si canalul a iesit mai lat de 5mm si nu era nici foarte bine reglata inaltimea deci n-a iesit pe centul axului. Canalul de pana in fulie l-a taiat prinzand fulia in universal si cu universalul blocat, a pus un cutit special facut pt asta, un fel de dalta... Apoi cu strungul oprit si cu miscari de inainte inapoi ale saniei transversale, si cu multe treceri se poate face. Canalul facut de el intr-o fulie a iesit aiurea, inegal...mi-a stricat si fulia si surubul... Intr-o alta fulie in aceeasi zi am facut eu un canal de pana, si al meu a iesit perfect, zici ca-i de fabrica. Insa a durat aproape 2 ore confectionare cutit + taierea unui canal de pana. Asa ca aproape orice se poate face cu rabdare ;) Editat Ianuarie 13, 2015 de Vasi Mihalca Link spre comentariu
chas3 Postat Ianuarie 13, 2015 Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Adica brosare Link spre comentariu
DanuAL Postat Ianuarie 13, 2015 Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Sau mortezare. Brosarea se face/foloseste la alte piese, nu la canalul de pana. E mult 200 euro pe un surub de proasta calitate!!! Indiferent de sistemul de prindere a ''meseriasului'', n-avea voie sa se indoaie surubu'!!! Cauta la o firma din Cluj, power belt, surub si piulita. Poate gasesti exact modelul tau, oricum, la un pret mai omenesc. Link spre comentariu
chas3 Postat Ianuarie 13, 2015 Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Da, mortezare, ma gandeam la broaching.Cat despre surub si piulita, o fi mult, dar era de asteptat sa ceara destul de mult pe piese de schimb. Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Strict referitor la backlash, este oricum inevitabil in timp, mai ales la un strung pentru metal folosind surub trapez. Se compenseaza insa banal din program. Referitor la indoirea surubului, imi vine greu sa crea ca doar din 2-3 zecimi indoire pe o lungime de 400mm ajungi sa simti la mana ca merge impiedicat. Verifica daca nu mai sunt si alte probleme. Link spre comentariu
chas3 Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Soft-ul de obicei are setare pentru compensare egale pe toata lungimea, iar el zice ca are intre 0.05 si 0.2. Probabil ar putea sa seteze o medie. Daca tot a aparut problema asta cu surubul original, s-ar rezolva prin trecerea la surub si piulita cu bile, daca le poate adapta.. Link spre comentariu
DanuAL Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Pai pe ce lungime are pe sania transversala, nici n-as mai sta pe ganduri si as monta surub cu bile, mai ales ca vrei sa-i faci cnc, si mai ales ca esti asa ''gingas'' cu preciziile!!! Probabil costurile vor sari, PUTIN, peste 200 euro, dar merita! Incearca sa misti sania fara pana laterala montata, vezi cum se simte. Am avut de reparat surub cu filet patrat, o pulicareala d-aia sudata de nea' din colt. Avea o burta care ma facea sa cred, initial, ca e un surub de la malaxor ceva. Omul mi-a spus ca nu strangea nimic, se misca usor, doar ca nu mai tinea la cote - era praf piulita. Problema poate sa fie si de la o saiba distantatoare, pana prea stransa, piulita nu-i la inaltimea corespunzatoare fata de axialitatea surublui.... Trebuie verificat mai amanuntit. Link spre comentariu
ndc74 Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Sau mortezare. Brosarea se face/foloseste la alte piese, nu la canalul de pana. Exista brosa si pt canal de pana: https://www.youtube.com/watch?v=ZRbOux9NfeU Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 (editat) Soft-ul de obicei are setare pentru compensare egale pe toata lungimea, iar el zice ca are intre 0.05 si 0.2. Probabil ar putea sa seteze o medie. Daca tot a aparut problema asta cu surubul original, s-ar rezolva prin trecerea la surub si piulita cu bile, daca le poate adapta.. In LinuxCNC se poate face atat compensare fixa cat si specificarea abaterii in fiecare directie de-a lungul surubului (link). Precizarea e doar cu titlu informativ, in cazul de fata este cel mai probabil fiind vorba de o problema mecanica la montaj, masina cu totul fiind noua. Suspectez ca penele nu sunt stranse uniform, sau ceva nu e aliniat, astfel incat intr-un capat piulita e tensionata diferit fata de celalat. Editat Ianuarie 14, 2015 de bcristian Link spre comentariu
DanuAL Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 pfff.... Exista ndc74, dar vreau sa vad cati isi permit un set de genu!!! In firmele mari, gen STC, se folosesc doar brose d-astea pe cnc'uri, dar intr-un atelier cu strunguri clasice, freze manuale, vreau sa vad si eu ca au in dotare asa ceva - in Romania. Tu si oricare altul canalele de pana, la interior, o sa le faca pe morteza, nu pe presa cu brosa, etc. Link spre comentariu
ndc74 Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 Ai dreptate sunt mai rare, desi am vazut odata in targ de vanzare una de 6mm si nu am luat-o ca nu prea stateam bine cu banii, iar acum regret. La un moment dat chiar ma batea gandul sa-mi fac una dintr-un cutit HSS de dimensiuni apropiate. Daca iese ceva va anunt. In paralel lucrez si la o presa hidraulica tot in acest scop. Link spre comentariu
Vasi Mihalca Postat Februarie 14, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2015 Salut, Surubul despre care vorbeam mai sus e surub metric cu profil triunghi. Am pus lera de filete pe el si e filet metric cu pas de 2mm. Din ce tin minte ca am citit undeva, pentru transformarea miscarii de rotatie in miscare liniara, se folosesc surube trapez sau cu bile...Oare faptul sa fie vorba de inca o demonstratie a "calitatii germane" ? Astept parerile voastre! Mersi, Vasi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum