Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver led pentru proiector de 50w

Vizitator cata_alex123

Postări Recomandate

Vizitator cata_alex123

Salut,nu sunt priceput in electronica, doar incerc sa mai repar cate ceva ce mi se strica.

Am un proiector chinezesc de 50w, i s-a stricat sursa.

Pe sursa scrie: 

Lout:DC900mA

Pout:50w

Am cumparat online o sursa mean well de 60w, sincer nu m-am uitat atent la detalii si aici am gresit, m-am gandit ca merge, dar nu merge :(. Ultima data pentru un proiector de 20w ii cumparasem o sursa de 35w ca nu gasisem altceva si a mers.

Specificatiile sursei noi sunt:

Iesire 12V / 5A

Tip alimentator pulsatoriu
Utilizare pentru diode LED
Putere 60W
Tensiune ieşire 12V DC
Curent ieşire 5A
Tensiune alimentare 90...264V AC

Ce pot sa fac sa repar acest proiector:

-sa cumpar alta sursa exact ca cea originala?

-sa cumpar un led care sa mearga cu sursa asta? ca rog sa-mi dati un exemplu de led care s-ar potrivi pentru aceasta sursa.

-sau sa mai adaug ceva la sursa,sa-i mai reduca puterea, nu stiu daca zic o prostie, doar o idee.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• validae

1

• Dj Alex

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schimbă sursa de 60W că n-o  poți folosi la ledul de 50W. Diferența de puteri este mică la prima vedere, dar cele două surse lucrează cu tensiuni și curenți de ieșire total incompatibile între ele. Poți pune o poză cu placa sursei defecte ?, poate e reparabilă.

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator cata_alex123

Sursa inca mai merge, impropriu spus merge, mai aprinde putin ledul, am incercat si pe un proiector de 20w si pe acela il aprinde putin, ca o lumina de veghe.

Legat de schimbatul ledului smd, nu se poate schimba ledul? asta ar fi mai ieftin, sa pun de 60w? cum aleg un led de 60w sa se potriveasca cu sursa, la ce trebuie sa ma uit?

Multumesc.

post-241277-0-34400800-1420924296_thumb.jpg

Link spre comentariu

salut  , nu stiu daca te ajuta cu ceva raspunsul meu,dar  eu pt iluminatul unu spatiu mai mare  folosesc un led de 100 w alimentat de la o sursa de imprimanta  (aceasta sursa are 32 V  2A si 16V cc parca 1A , eu folosesc partea de 32V  , ledul  respectiv are nevoie de o tensiune de max 35V si 3,5A 

care este tensiune de alimentare a ledului tau  ?

Link spre comentariu

Daca soliciti ajutor trebuie sa descrii corect problema, ceea ce tu nu ai facut, dovada intrebari (si nu sunt toate posibile) la care nu ai raspuns:

- cum ai pus diagnosticul ca s-a stricat sursa?

- de obicei stricarea sursei "duce cu sine" si alte componente - cum stim ce s-a mai stricat, cum ai facut proba ca nu s-au stricat

- ce "proiector" era pentru imagini, pentru iluminare pentru decor arhitectural?

- ce cod / caracteristici are sursa de lumina...in primul rand este LED??? COB???

- datele de la sursa MeanWell sunt tot neclare: pulsatoriu=SMPS??? este curent constant??? atunci ar trebui sa ai un interval de tensiuni iesire. Mai bine cauta-i codul ca sa putem discuta.

- etc etc etc...

Daca vrei ajutor la obiect descrie la obiect / corect / detalii relevante si complete.

Link spre comentariu

Ehe, acum se intelege...

Asa ca ce a spus Validae ramane valabil!

Ce ai cumparat tu este o sursa cu tensiune (voltaj) constant 12V - nu cauti lamuriri la ametiti tip adelaida ci direct la producator:

http://www.meanwell.com/search/lpv-60/LPV-60-spec.pdf

Este o sursa pentru alimentarea benzilor de led care au numeroase stringuri in paralel, dar fiecare string are un driver minimalist cu o rezistenta inseriata.

Pentru ca stringurile sunt calculate la 12v alimentatorul "duce" o lungime mare de banda, care corespunde la numeroase stringuri, pana la puterea maxima de 60W.

Bineinteles ca se poate pune oricat de putine, incepand de la un singur string, ca tensiunea e constanta.

Ce este stricat / ce iti trebuie ca inlocuire este o sursa cu curent constant 900mA, deci cu totul alt lucru, pentru alimentarea unui COB.

Calculand puterea la curentul respectiv inseamna ca sursa trebuie sa dea cel putin 56V.

Adica ce cauti este sursa curent constant de 900mA (sau mai mica, cu reducerea fluxului luminos) si 60V minim.

In fapt sursa functioneza aplicand tensiunea de 60V pe LED insa instantaneu limiteaza curentul la 900mA, asa ca tensiunea scade la tensiunea care "ii trebuie" LEDului.

Firmele serioase dau limite intre care poate sa varieze aceasta tensiune pe alimentatorul lor, ceva la genul 20-60V ar fi tipic, asa ca cei 56V trebuie sa-ti cada in intervalul respectiv.

Deci acum sti ce cauti, insa problema pe care s-ar putea sa o ai este ca costul alimentatorului s-ar putea sa fie mai mare decat costul de inlocuire al proiectorului cu unul nou (asa se intampla din ce in ce mai mult, diverse produse devin din reparabile -> aruncabile).

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cu placere.

Am uitat ceva (posibil sa-l sti su nu): LED-ul in conductie directa are caracteristica de a-si varia foarte putin tensiunea odata cu modificarea curentului.

Daca reduci curentul la jumatate tensiunea abia daca va scadea cu un Volt sau pe acolo, deci indiferent de curentul pe care doresti sa-l dea sursa noua, ea trebuie sa fie capabila de a functiona in intervalul 50-60V.

Din moment ce s-a intamplat "problema" este posibil ca sa fie o buna idee de a folosi un curent mai mic decat cei 900mA, ca sa reduci incalzirea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări