Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

conexiune RS232 - fibra optica - RS 232


Vizitator alincar

Postări Recomandate

Vizitator alincar

Caut ajutor - sper ca nu am gresit zona de forum - pentru urmatoarea problema :

 

Am de inlocuit o conexiune intre doua echipamente realizata astfel - PLC (port RS232, 3 fire ) - modem - linie telefonica - modem - (port RS232, 3 fire )Panou operator . Conexiunea noue este : PLC (port RS232, 3 fire ) - (ADAM4542+) - fibra optica - (ADAM4542+) - (port RS232, 3 fire )Panou operator . ADAM 4542+ este un convertor RS232/422/485 la fibra optica . Totul pare simplu ... dar nu functioneaza deloc conexiunea intre PLC si Panoul operator. Circuitul de fibra optica este OK ( Led-ul STATUS de la ADAM este verde ) . Am tot citit documentatie pe tema asta si nimic . Am mai realizat asa ceva in trecut dar pe RS485 si nu am avut greutati ( cu acelasi ADAM 4542 - de aceea am ales tot asa) Are cineva idee ce particularitati ar fi de luat in seama la RS 232 ? Protocolul de comunicatie intre echipamente este tip SNP ... sa nu stie ADAM4542+ de asa ceva ? nu rezulta asta din documentatie ( sumara dealtfel ..)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    7

Protocolul nu are treabă cu nivelul fizic.

Nu ne-ai spus cum ai setat convertoarele  - acestea trebuie să corespundă cu setările prturilor de comunicație de la PLC respectiv Panou operator- , cum ai legat cablurile pe partea de RS-232 . 

Poți să faci ( cred ) teste de buclă cu câte un convertor . Îl legi pe partea de RS-232 la un laptop/PC cu port serial . Folosești un program de comunicație gen Hyperterminal la care faci setările corespunzătoare - ai grijă să pui Flow Control pe None . Pe partea de FO faci cu un patchcord o buclă între Rx și Tx . Dacă totul e OK , ar trebui să vezi pe monitor ceea ce tastezi tu în Hyperterminal - asta confirmă întoarcerea caracterului transmis . 

Dacă acest test reușește cu ambele convertoare înseamnă că ele sunt OK. Refaci link-ul de FO și muți bucla la capătul opus laptop-ului  , pe RS-232 - adică faci o buclă electrică de data asta între pinii 2 și 3.

 

PS Puțina documentație pe care am văzut-o pe net ( nici n-am stat să caut prea mult ) pare să indice că convertoarele lucrează în modul transparent . În acest caz nu ai treabă su setările decât să alegi RS232 . Desigur setările celor două capete (PLC și Panou) trebuie să corespundă , dar bănuiesc că asta e deja realizat. Dacă faci testul cu laptop-ul , ca mai sus , Flow Control = None rămâne valabil.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator alincar

asa am inteles si eu - daca legi doua ADAM , setarile acestora trebuie sa fie aceleasi ( recomanda chiar sa fie cele default ) si nu are importanta ce setari sunt facute la echipamentele pe care le interconecteaza. Oricum setarile la acestea sunt facute deja pentru ca a functionat conexiunea prin modem . Eu am inteles asa : Rx de la PLC merge la Rx de la ADAM si la celalalt capat Rx de la ADAM merge la Rx de la Panou operator ; la fel si pentru Tx . Am facut asa si nu merge . Am sa incerc si cu Rx la Tx numai la un capat sau la ambele ..

Link spre comentariu

Evident că nu merge ! Am crezut că te-ai uitat cum era cu modemuri - de fapt acolo probabil că s-au potrivit direct cablurile . 

Faci așa : la ambele capete cu RS-232 pui Rx de la unul cu Tx de la celălalt . La link-ul de FO faci la fel Rx de la unul cu Tx de la celălalt. 

Există , ce-i drept , niște confuzii de notații care datează din istoria comunicațiilor . În ziua de azi , de obicei ( cred că și la ADAM ) notația Rx și Tx se referă la echipamentul respectiv , nu la întregul link.

În ce privește setările ADAM-urilor , dacă corespund cu ce am citit eu pe net , pui pe poziția 9 , aceea cu RS-232 .

Link spre comentariu
Vizitator alincar

am sa incerc maine sa vad daca merge. La ADAM am pus sw2 pe pozitia 9 asa cum scrie in documentatie . La FO daca nu am Tx la Rx si invers sta pe rosu LED-ul de la STATUS ( ca si cum nu este intregit circuitul optic).

Link spre comentariu
Vizitator alincar

azi am mai facut urmatoarele : Am incercat cu Hyperterminal si cu Rx legat la Tx comunicatia intai numai cu un ADAM si apoi cu amandoua legate prin fibra optica. Am primit in ecou ce tastez la terminal. Aparent functioneaza ... dar totusi nu comunica DP160 cu PLC .

Link spre comentariu

În cazul ăsta trebuie să te convingi că legăturile RS-232 de la capete sunt OK. 

PS E posibil totuși ca marcajul de pe convertor să facă referire la corespondența din portul RS-232 standard , nu cum am zis eu . 

Ca să fi sigur , cu un multimetru măsori între Rx sau Tx și GND . Cel care are potențial ( negativ ) este Tx - din p.d.v. al echipamentului, nu al convenției DTE-DCE . Se leagă cel cu potențial la cel fără și reciproc.

PS2 Sigur și înainte ( cu modem-uri ) foloseai doar trei fire pe RS-232 ? 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator alincar

Sigur se utilizeaza doar trei fire la conexiunea cu modemul - aceasta este si acum functionala dar tema este sa trec pe fibra optica . La Hyperteminal , daca nu am Rx legat la Tx nu primesc mesajul scris inapoi . Am incercat si cu Rx la Tx numai la unul din capete ( la un ADAM ) si la Amandoua si tot nu functioneaza . Incep sa cred totusi ca are importanta si protocolul de comunicatie ... caut sa ma documentez daca ADAM 4542+ accepta protocol SNP . Am vazut ca transmisie de caractere ASCII permite ( cu Hyperterminal ) si stiu din experienta ( de la un alt proiect ) ca merge si RS485 . Vreau sa nu schimb daca se poate protocolul de comunicatie intre DP160 si PLC ca sa nu fiu nevoit sa modific programele scrise in acestea . Daca nu reusesc ... o sa trec pe RS 485 pana la urma.

Link spre comentariu

Reformulez, conexiunea la PLC respectiv Panou era făcută cu mufe DB9 sau DB25 ? Dacă da , nu cumva au în interior conexiunile pentru ”păcălirea” handshaking-ului ? 

Sunt aproape sigur că nu e din cauza protocolului , convertoarele nici nu-l văd. Ele transmit transparent o succesiune de biți. 

Nu ai spus cum sunt configurate porturile de comunicație pe PLC respectiv Panou. 

Link spre comentariu
Vizitator alincar

La PLC se conecteaza in portul 1 - conector D9 , pin2 - Tx , pin3-Rx , pin5 - Gnd, pin7 - CTS strap cu pin8 RTS . La Data panel DP160 se conecteaza in portul 1 D25, pin3-Tx, pin2-Rx, pin7-GND, pin4-CTS strap cu pin5 -RTS

 

portul din PLC este configurat : RS232, protocol SNP, slave, 19200, 1 bit STOP, paritate NONE,

 

portul din DP160 este configurat : RS232, protocol SNP, master, 19200, 1 bit STOP, paritate NONE

Link spre comentariu

Cablurile null modem uzuale - că de fapt asta se simulează înțeleg - mai au și DCD ( sau CD), DTR și DSR adică 1, 4 și 6 legate împreună ( la DB9) dar dacă zici că a mers cum ai scris  cu modem , ar trebui să meargă și cu mediaconvertoare .

 

Din configurările porturilor mă interesa dacă scria ceva despre flow control .

 

EDIT Am găsit între timp ceva manual DP160 . Se pare că e suficient CTS cu RTS. 

EDIT2 Se pare că la PLC sunt mai multe variante ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu , așa cum am spus SNP nu are treabă cu setările pentru comunicația serială. Dar cred că trebuie să meargă cu aceleași conexiuni ca și varianta actuală . 

Nu știu ce conector ai pe PLC , am văzut pe net că sunt mai multe posibilități . Ce PLC ai ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări