THOMAS Postat Ianuarie 10, 2015 Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 (editat) Da , dar , nu la asta m-am referit chiar daca nu se intelege exact , ci la posibila superioritate a solutiei McIntosh trifilara ( reactie UL ) fata de cea bifilara ... Acum se ridica inca o intrebare pentru Dvoastra : care ar putea fi diferenta ( THD , FFT , BODE la 0,5 W / 1 W / 2W si 10W in simularea functionarii a doua etaje finale ( fara etaj de atac ) McIntosh adica bobinaj trifilar vesus bobinaj bifilar ? Multumesc anticipat ! Cam astea ar fi rezultatele teoretice,se pare ca deocamdata scorul ar fi 1:0 pentru OT trifilar dar sigur se va schimba acest scor daca vom continua aceasta analiza impreuna cu etajele de atac: Editat Ianuarie 10, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 10, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 Multumim foarte mult pentru efortul dvoastra si așteptăm comentariile Dnului Sebi Carjan sau Valderama sau Misa , Gabriele say Kosmin ... Au experienta in acest domeniu si nu este cazul sa o ignorăm ! Link spre comentariu
Patefon Postat Ianuarie 10, 2015 Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 O propunere clasica de cutie: Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 11, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Eu nu am nicio problemă legată de realizarea unor pseudo clone ! De ce ? Pai e simplu : Nici Quad , nici McIntosh nu au folosit EL84 , iar noi am ales o schema diferită de cea folosită de " clasici " . De fapt încă nu am stabilit o schema finala , asa ca ... Ca sa fie o clona " adevarata " ar trebui sa aibă elemente de identificare vizuala care sa permită confuzia unui potențial client . Aici nu e cazul ... Nici măcar trafo out nu va fi clona , nu cred ca McIntosh are patent pe bobinajul multifilar , nu ar avea cum ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 11, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Cinstit , ma asteptam ca Dvoastra sa propuneti folosirea unui trafo interstage ... stiu ca sunteti Fan pentru acest tip de cuplaj . Chiar , oare nu ar fi o solutie de top folosirea unui trafo interstage ? In acest fel se pot rezolva problemele legate de nivelul mare de atac pentru etajul final ... cu un trafo interstage ( probabil cu raportul 1:5 ) totul ar fi perfect , inclusiv din punct de vedere al raspunsului armonic . Practic din raportul de transformare al trafo interstage putem doza nivelul amplificarii in bucla deschisa in asa fel incat sa folosim o reactie negativa globala de maxim 8dB , pentru a avea un raspuns " audiofil " ! Schema ar putea ramane cea propusa de mine initial ( repetor catodic 1/2 6N1P + etaj defazor LTP 6N6P ) iar defazorul sa aiba ca sarcina trafo interstage . Este o varianta interesanta care nu complica schema , asta daca acel trafo interstage l-ati putea realiza conform unor specificatii personalizate . Dar acest lucru trebuie sa ni-l confirme Dnul Lazaroiu , in urma simularilor . Si eu sper sa apara o colaborare intre membrii forumului , unii au abilitati deosebite si consider ca impreuna pot realiza un proiect deosebit ! Unii pot realiza carcase , altii pot bobina trafo out sau trafo interstage , unii pot furniza componente , modeleaza carcasa in mediul CAD , proiecteaza PCB-ul etc . @Gedd sau altcineva priceput in microcontrolere ar putea sa ne ajute cu modulul pentru potentiometrul motorizat si telecomanda ... sunt multe de facut . Evident , daca se doreste ! Dar sa incepem cu proiectul . Am uitat sa-i multumesc ( si o fac pe aceasta cale ) lui @Patefon pentru ideea de carcasa ( imbina stilul clasic cu cel modern ) , este oarecum in stilul K4040 de la Velleman si cred ca se potriveste " ca o manusa " cu acest proiect ! Editat Ianuarie 11, 2015 de Victor Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Ar trebui modificată poziţia transformatorului de intrare/reţea aici http://i58.tinypic.com/25zil1j.jpg axe paralele nu se poartă. Editat Ianuarie 11, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Adica? Tras mai in fata, sau cum? Eu stiam ca trebuie doar sa nu fie paralele axele bobinelor...in sensul de a nu se cupla inductiv...oare un ecran de fier nu ar rezolva problema cuplajului, daca tot sunt inchise transformatoarele in carcasa? Intr-adevar, in desenul prezentat eu as fi pus zona pe care e scris tipul tolelor catre spatele amplificatorului...adica rasucit de doua ori la 90 grade fata de cum e in desen. Acel Velleman la care se face referire are trafo toroidale, inclusiv de iesire, dar si acolo sunt paralele axele...eu stiam ca trafurile toroidale n-ar trebui sa aiba scapari asa mari, dar cel putin cele pe care le-am avut pe mana, realizate de "renumita" fabrica Petra din Iasi, au probleme chiar mai mari cu scaparile magnetice decat suratele pe tole...insa la toroidal eu am rezolvat problema cu un ecran de tabla subtire...un castron de inox chinezesc de la magazinele alea de 4 lei... Editat Ianuarie 11, 2015 de carageae Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Adica? Tras mai in fata, sau cum? Eu stiam ca trebuie doar sa nu fie paralele axele bobinelor...in sensul de a nu se cupla inductiv...oare un ecran de fier nu ar rezolva problema cuplajului, daca tot sunt inchise transformatoarele in carcasa? Intr-adevar, in desenul prezentat eu as fi pus zona pe care e scris tipul tolelor catre spatele amplificatorului...adica rasucit de doua ori la 90 grade fata de cum e in desen. Acel Velleman la care se face referire are trafo toroidale, inclusiv de iesire, dar si acolo sunt paralele axele...eu stiam ca trafurile toroidale n-ar trebui sa aiba scapari asa mari, dar cel putin cele pe care le-am avut pe mana, realizate de "renumita" fabrica Petra din Iasi, au probleme chiar mai mari cu scaparile magnetice decat suratele pe tole...insa la toroidal eu am rezolvat problema cu un ecran de tabla subtire...un castron de inox chinezesc de la magazinele alea de 4 lei... Adica asa: Editat Ianuarie 11, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Patefon Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Este doar o propunere preliminara. Mie nu-mi da bine vizual. Carcasa transformatoarelor este disproportionat de inalta in comparatie cu inaltimea lampilor. Ar trebui "ingropate" transformatoarele in sasiul principal pentru a reduce inaltimea carcasei transformatoarelor la 4/3 din inaltimea lampilor finale. Evident, se poate culca, roti oricare din transformatoare acestea fiind in spatele ecranajului. La nevoie se pot adauga si ecrane suplimentare intre transformatoare. Mai am o propunere de carcasa hibrid. Lemn si metal. Un sandwich de 5 panouri de MDF (sau altceva) in care se poate ingropa transformatoarele pe etaje. Cred ca ar da bine cu transformatoare cu capace peste bobinaj. E doar o alta propunere: Link spre comentariu
Vizitator panda12 Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Interesant proiectul,dar eu am sa ma refer doar la partea "dureroasa" adica trafo out;masina la care am eu acces poate bobina si multifilar,dar problema cea mai mare este de fapt sarma de bobinaj.Trebuie un conductor ori dublu email,sau cu matase;la cel cu dublu email intervine faptul ca nu sant culori diferite si devine extrem de dificil bobinajul.De ceva timp pe aceata masina se bobineaza niste trafuri cu sarma dubla cu matase,si au fost obligati ca una din sarme sa o coloreze cu cerneala!O conditie esentiala este ca masina sa dispuna de 3 tensoare de sarma pt ca altfel bobinajul nu iese strans.In concluzie treaba nu este de loc simpla dar nici imposibil de realizat;intrebarea este daca chiar merita efortul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Este doar o propunere preliminara. Mie nu-mi da bine vizual. Carcasa transformatoarelor este disproportionat de inalta in comparatie cu inaltimea lampilor. Ar trebui "ingropate" transformatoarele in sasiul principal pentru a reduce inaltimea carcasei transformatoarelor la 4/3 din inaltimea lampilor finale. Evident, se poate culca, roti oricare din transformatoare acestea fiind in spatele ecranajului. La nevoie se pot adauga si ecrane suplimentare intre transformatoare. Mai am o propunere de carcasa hibrid. Lemn si metal. Un sandwich de 5 panouri de MDF (sau altceva) in care se poate ingropa transformatoarele pe etaje. Cred ca ar da bine cu transformatoare cu capace peste bobinaj. E doar o alta propunere: Si in acest proiect transformatoarele au axele paralele,cand traful de alimentare este in sarcina,se vor induce foarte usor in trafurile de iesire cei 50Hz si de la 300mm(!!!) distanta intre ele, rezultatul fiind un brum permanent chair si fara tuburi in socluri,dar si la fel de periculos este droselul, ca pozitionare vorbesc. Un ecran magnetic eficient poate fi facut din tabla de fier cu grosimea de minim 3mm,sau tabla de FeSi cu grosimea de 0.5mm,dar cel mai corect ramane amplasarea pe sasiu a transformatoarelor cu axele bobinelor perpendiculare. Editat Ianuarie 11, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Daca se ajunge pana acolo, pot programa eu microcontroller-ul cu hex-ul aferent si executa modulul. Charges free! Editat Ianuarie 11, 2015 de Untold Link spre comentariu
adrian_pic Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Merita efortul de a bobina astfel de trafuri. Argumentul: In a normal output circuit, using 6L6's in push-pull, the tube load impedance is 4000 ohms. A transformer is needed to match the typical speaker impedance of 8 ohms. This represents an impedance ratio of 500 to 1. The necessary transformer turns ratio is the square root of 500, or 22 to 1. Leakage inductance and shunt capacitance cause high frequency rolloff. It also causes notch distortion in class B operation. The Unity Coupled transformer distributes the load to the output tubes and effectively reduces the impedance to 1000 ohms. The impedance ratio is lowered to 125 to 1. The turns ratio is reduced to the square root of 125, or 11 to 1. Leakage inductance and shunt capacitance are greatly reduced. By using the bifilar winding technique, leakage inductance is eliminated between primary sections. The Unity Coupled circuit and transformer reduced distortion compared to conventional amplifier performance at that time. The transformers were made exclusively by McIntosh. Numai ca .... e greu de bobinat. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Merita efortul de a bobina astfel de trafuri. Argumentul: Numai ca .... e greu de bobinat. Aceste transformatoare sunt cel mai usor de bobinat,bineinteles dupa o proiectare bine facuta.Sarma de calitate se gaseste,dar mai scumpa intr-adevar si chiar pe mai multe culori,tole de calitate si carcase se gasesc astazi foarte usor si la preturi bune.Pentru bobinaj nu trebuie o super masina de bobinat...cine are rabdare si vrea sa realizeze aceste trafuri le poate face si manual,poate chiar mai bine decat cu o super masina. Nu exista NICIUN secret in trafurile McIntosh,a fost o gandire geniala si un studiu de aranajare a bobinelor pentru un cuplaj electromagnetic perfect si cu pierderi cat mai mici si cam atat. Ce nu pot intelege este faptul ca aici pe acest forum,fara sa mai pomenesc de formurile straine au fost realizate in tegim DIY aceste clone de Mc.Intosh,dar nimeni nu mai povesteste nimic de rezultatul final !? Intamplator am realizat cateva astfel de trafuri pe miezuri clasice de calitate E+I dar si pe C-core,sau pe Q-core pentru cativa colegi de forum dar in afara de cateva feedback-uri pozitive pe mesageria privata sau la telefon,aici nu am vazut niciun comentariu,ma rog,este dreptul fiecaruia la orice fel de atitudine. Deci,parerea mea este ca astfel de trafuri nu ar pune probleme prea serioase la realizarea practica. Problema este alta: nu vad cine ar investi intr-un astfel de proiect,decat poate doar abordat de fiecare in parte pana la limita pe care si-o va permite financiar riscand la final sa faca un amplificator cu un sunet pe placul lui sau nu ! Sper ca pana la urma sa apara aici si o schema finala McIntsh cu EL84 abordabila usor de catre oricine. Oare cat costa trafurile de iesire originale McIntosh ??? Editat Ianuarie 11, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 11, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Va prezint o parte din documentul de la inceputul subiectului : La rugamintea celui care mi-a oferit acest document am " cenzurat " anumite date . Sunt foarte sigur ca nu va fi o problema dimensionarea unui asemenea trafo out , daca participati la acest proiect ! Desigur ca mai sunt cativa useri ( dar ii poti numara pe degetele de la o mana ) care pot dimensiona fara sa clipeasca un asemenea trafo out , cu sau fara simulare . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum