Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pseudo McIntosh EL84


hpavictor

Postări Recomandate

In urma unei provocari mai vechi deschisa de @Sebi Carjan si a unor discutii fara finalitate intre diversi useri privind principiul de functionare McIntosh , va propun sa dezvoltam un proiect care sa derive din principiul Unity Coupled , dar avand o schema total diferita , adaptata la EL84 .

 

De ce EL84 ?

 1 . Pentru ca este o lampa audiofila :)

 2 . Pentru ca are panta mare , deci un atac mai putin pretentios 

 3 . Pentru ca @Gabriele are tole de foarte buna calitate cu particule de siliciu orientate E13 + carcase etc

 4 . Pentru ca trafo out se pot bobina DIY , cu conditia sa reusim un trafo bobinat trifilar Unity Coupled

 5 . Pentru ca performantele clasei " B1 " si anularea distorsiunilor in trafo out pot face diferenta intre un amplificator chior si unul deosebit !

 6 . Pentru ca nu este energofag iar la auditii zilnice in camere de locuit obisnuite nu este necesara o putere prea mare .

 

Pentru petreceri , sindrofii , ceaiuri dansante  , taieri de mot imprejur , comemorari sau parastase vesele se pot folosi cu succes amplificatoare de putere mai  mare

 

Sper ca prima propunere de schema sa fie acceptabila ... daca nu este suficient atacul etajului final , etajul de intrare poate fi transformat in SRPP .

In cazul SRPP-ului se pierde avantajul cuplajului galvanic intre etajul de intrare si etajul defazor ...

Daca se doreste , se mai poate monta cate o retea RC ( reactie SCHADE ) intre fiecatre anod al lampii defazoare si anodele finalelor .

Pentru a pastra avantajul cuplajului galvanic intre etaje , o alta varianta posibila ar fi ca etajul defazor LTP sa fie realizat din doua SRPP-uri .

Nu cred ca ar trebui ca un asemenea amplificator sa foloseasca mai mult de trei triode duble , altfel pierdem avantajul consumului redus ...

Deoarece nu posed lampi decat de productie sovietica , as dori sa folosim ca finale 6P14P - EV iar ca duble triode 6N1P - EV sau 6N2 - EV ... se gasesc relativ usor peste tot si la un pret foarte  acceptabil in comparatie cu variantele europene . Unii cunoscatori sustin ca sunetul produs de lampile sovietice militare  " EV " este exceptional de detaliat si placut , echivalent cu unele  lampi selectionate de fabricatie NIB / NOS americane , TFK  , Philips , Siemens etc care costa chiar si de 50 - 100 ori mai mult !

Exista stocuri fooooarte mari de asemenea lampi , asa ca putem sa mergem linistiti pe aceste modele .

Evident , sunt de preferat variantele cu " EV " , deoarece au fost sortate de un control tehnic de calitate , fiind varianta constructiva de uz militar , cu o resursa de viata foarte lunga , un standard  garantat de  cateva mii de ore de functionare !

Editat de Victor
Link spre comentariu

Multumesc , Misa !

Schema prezentata de tine este putin diferita fata de McIntosh , deoarece infasurarile de catod si grila 2 nu sunt " incrucisate " cu infasurarile de anod  , iar eu doresc ( daca ar fi posibil ) ca excursia in tensiune necesara atacului etajului final sa se obtina doar cu etajul defazor , pentru a avea o cale cat mai scurta pentru reactia negativa globala .

Acolo cred ca ar merge si 6N6P , dar probabil alimentata la o tensiune mai mare decat U anodica (  320 V  ) . daca nu , nu :) si incercam varianta cu defazor compus din doua SRPP cu 6N1P EV sau tot cu 6N6P  ...

Dupa ce reusim sa punem la punct solutia tehnica , urmeaza simularea cu sprijinul dnului Lazaroiu ( sper sa ne sprijine si ii multumesc anticipat ) , va urma dimensionarea trafo out dupa ce ne hotaram la ce tip de miez magnetic vom folosi , iar ultima faza ar fi sa facem un PCB simpla fata   , cu soclurile lipite pe spate , sursa de alimentare etc , cu sprijinul lui @alex mm ( sper sa ne ajute si ii multumesc anticipat )  si gata .

Un proiect relativ simplu , ieftin in comparatie cu majoritatea produselor de fabrica , la acelasi nivel de performante  .

Singurele probleme dificile cu adevarat raman carcasa si trafo out , care trebuiesc realizate de catre specialisti , ar fi pacat sa ramana o improvizatie ...

Poate ne sprijina un user pentru modelarea CAD a unei carcase placute ochiului ... la transformatoare nu prea cunosc alte solutii decat realizarea de catre Dnul Lazaroiu , dar cine stie , poate ca @DVB sau @gabriele pot reusi bobinajul trifilar ... nu cred ca ar ajuta publicarea unei "retete " universale de catre " Lazaroiu " deoarece fiecare user are un alt tip de miez ( inductie , sectiune , structura , forma tip E sau C , izolatia sarmei si calitatea si grosimea materialelor izolatoare folosite etc ) , despre care de obicei nu poseda  date tehnice detaliate .

Nici bobinajul trifilar nu este la indemana oricui ... @misa ne poate confirma / infirma .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Vezi ca chestia cu desenatul incrucisat in cazul asta e numai un mod de desenare. Bobinele sunt pe acelasi miez! Si in desenul tau daca "shiftezi" bobinele, fara a modifica modul de conexiune, vei obtine ceva foarte asemanator.

Bobinajul multifilar nu e nici dificil nici usor. Trebuie ceva utilaje si indeminare, iar mie, in ultima vreme, :nerv  ochelari.

Link spre comentariu

Mda ... nimeni nu scapa de portul ochelarilor dupa 45 de ani .

Unii incep mai devreme , altii mai tarziu , dar nimeni nu scapa :) .

 

Ce parere ai de solutia propusa de mine , adica amplificarea sa fie obtinuta in etajul defazor ?

Link spre comentariu

Mda ... nimeni nu scapa de portul ochelarilor dupa 45 de ani .

Unii incep mai devreme , altii mai tarziu , dar nimeni nu scapa :) .

 

Ce parere ai de solutia propusa de mine , adica amplificarea sa fie obtinuta in etajul defazor ?

Deocamdata defazorul propus de tine "poate" doar ce se vede in schema simulata si  PSF-tata de mine pentru Ua=400V,pentru 266V este si mai slabut asta cu un nivel al semnalului pe intrare de 7Vrms (!!!!),adica asta ar insemna inca un etaj de intrare pentru a ne incadra intr-un domeniu decent al nivelului pe intrare zic eu de 0.707Vrms.

Acum astept si alte propuneri de scheme cu care sa ne putem juca si bineinteles  cateva propuneri cu date concrete pentru realizarea unor OT  pentru un McIntosh cu EL84 cu adevarat bune,daca stam cu capul intre umeri si nu ne vom ocupa decat doar de copy/paste sau de critici fara sa punem ceva in loc,ceva original...,inseamna ca nu-i OK !

 

 Cautati ce-i mai jos cu google si va duce la un amplificator UTC cu EL84  foarte reusit ,ramane doar sa va modificati arhitectura traful de iesire si gata lucrarea...

EL84-Verstärker mit unity-coupled Ausgangsstufe

post-175212-0-71647500-1420889825_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Putem transforma etajul buffer din intrare in etaj de amplificare , avand doar o reactie negativa locala in catod ...

In exemplul descris de McIntosh , sarma folosita pentru infasurarea din anod / G2 / catod are 27 AWG iar sarma folosita in secundar are 17AWG cu sufixul HF , probabil ca reprezinta  un anume tip de izolatie a sarmei in sistemul de codificare american  ...

Posted Image

Totusi , transformatorul  McIntosh descris la inceputul subiectului era folosit cu alte lampi finale , nu cu EL84 !

Editat de Victor
Link spre comentariu

Da, traful din primul post e pentru 6L6, dar modificarea pentru EL84 presupune doar adaptarea impedantelor, adica a numarului de spire. Daca pastram miezul propus pentru 6L6 si in cazul unui amplificator cu EL84, avem numai de cistigat. Modificarea care o propun eu pentru EL84 e marirea cu 15% a numarului de spire din primar si micsorarea diametrului in asa fel incit sa incapa.

Link spre comentariu

Pai e simplu , 6L6 are impedanta anodica de 3300 ohmi , iar EL84 4800 ohmi . 

Raportul dintre cele doua ar trebui sa se pastreze , dar nu stiu cum se va comporta G2-ul ...

Neamtul de pe Jogis si-a bagat p... si nu a mai alimentat G2-ul cu reactie ultraliniara ... 

Oare de ce ?

O fi o scapare sau nu a reusit bobinajul trifilar  si a ales din motive de simplitate bobinajul pe doi galeti , o solutie buna de altfel dar care nu are legatura cu avantajele McIntosh ?

Link spre comentariu

Pai e simplu , 6L6 are impedanta anodica de 3300 ohmi , iar EL84 4800 ohmi . 

Raportul dintre cele doua ar trebui sa se pastreze , dar nu stiu cum se va comporta G2-ul ...

Neamtul de pe Jogis si-a bagat p... si nu a mai alimentat G2-ul cu reactie ultraliniara ... 

Oare de ce ?

O fi o scapare sau nu a reusit bobinajul trifilar  si a ales din motive de simplitate bobinajul pe doi galeti , o solutie buna de altfel dar care nu are legatura cu avantajele McIntosh ?

  Nu a renuntat la bobina pentru G2,pur si simplu nematul spune ca este vorba de un principiu copiat dupa brevetul McIntsh-MC-275,dar cu EL84 si Raa optim de 8000 ohmi : "Prinzip der AusgangsstufeRöhrenverstärker sind keine Blackboxen, hier ist die Schaltung des MC275. Das Prinzip der Ausgangsstufe zeigt folgende Zeichnung aus der Patentschrift von 1949",cred ca a renuntat doar la modalitatea de constructie a trafului de iesire din lipsa de date tehnice necesare.Principiul este clar McIntosh MC-275.

schema de mai jos:

Transformatorul de iesire utilizat de neamt este cel de aici : http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/AUe-EL84PP/Uebertrager.htm  ,chiar el ne spune asta si este un traf cu 2x[5/4] cu galeti si impartirea judicioasa a bobinelor in asa fel incat sa putem utiliza designul OT-McIntsh,el explica utilizarea acestui stil de bobinaj prin lipsa de experienta in bobinajul multifilar dar si prin gasirea cu greutate a unei sarme de bobinaj cu izolatie de calitate.

post-175212-0-98057000-1420896970_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da , dar  , nu la asta m-am referit chiar daca nu se intelege exact  , ci  la posibila superioritate a solutiei McIntosh trifilara ( reactie UL )  fata de cea bifilara ...

Acum se ridica inca o intrebare pentru Dvoastra  : care ar putea fi diferenta ( THD , FFT , BODE la 0,5 W / 1 W / 2W si 10W  in simularea functionarii a doua etaje finale ( fara etaj de atac )  McIntosh adica bobinaj trifilar vesus bobinaj  bifilar ?

Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Domnilor,nu uitați un lucru,EL84,6P14p,sunt pentode cu panta mare,deci sensibile,nu trebuie exagerat cu complicarea atacului,atacul se poate face foarte simplu cu o dubla trioda.Dacă se reușește construirea unui traf gen MC,cred ca ampul iese the Best.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări