RusMariusRazvan Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 Buna ziua . Sa trec direct la subiect .... Facand curat prin atelier am gasit 5 bucati de tranzistori BD139 ce as putea sa fac cu ei ? Pot sa ii folosesc sa fac un vvumetru ? Daca se pot folosi la asa ceva lasati o schema . Multumesc anticipat Link spre comentariu
maryuss2011 Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 (editat) ai grija la pinii tranzistorului....cauti notatiile in datasheet (B E C) Editat Ianuarie 9, 2015 de maryuss2011 Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 9, 2015 Partajează Postat Ianuarie 9, 2015 (editat) Excelenta schema, si in functie de leduri vei obtine la 5V intuneric total, iar la o anumita tensiune (sub cei 12V) vei obtine garantat arderea tuturor componentelor. S-ar putea ca sa existe o mica marja in care montajul sa "functioneze" oarecum mai ales daca sursa de tensiune e proasta, adica cu rezistenta interna mare - insa marja ar fi foarte labila si dependenta de temperatura. Ce ar fi daca cei care nu se prea pricep s-ar abtine sa dea solutii altora la fel de nestiutori??? Editat Ianuarie 9, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
RusMariusRazvan Postat Ianuarie 10, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 Multumesc de schema Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 10, 2015 Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 Totusi, la 12V alimentare pune o rezistenta de vreo 300 ohmi in serie cu ledurile ca sa nu risti sa arzi ledurile (mai ales daca sunt rosii - cu tensiunea cea mai mica de functionare).Si cativa kiloohmi in serie cu baza ca sa nu soliciti amplificatorul. Link spre comentariu
RusMariusRazvan Postat Ianuarie 10, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 Montajul Merge perfect Link spre comentariu
maryuss2011 Postat Ianuarie 10, 2015 Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 @Dxxx ,eu am vrut sa ajut....schema este testata de mine,alimentata la 5;9 si 12v....in loc de BD139 am folosit BD137,iar alimentat la 5v am pus 2 LED-uri in paralel...si luminau destul de puternic....in caz de am gresit,rog sa se stearga schema..O zi buna! Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 10, 2015 Partajează Postat Ianuarie 10, 2015 (editat) Nu vad de ce sa stergem schema dar asa cum este data si daca este alimentata dintr-o sursa buna (rezistenta interna aprox zero) va arde ledurile cum am zis sau acestea nu se vor aprinde, dupa caz. Daca elementele de care zice Ticu ar fi fost acolo atunci obiectiile cele mai importante ar fi disparut (plus un condensator de separatie galvanica spre sursa de semnal) plus observatia ca tensiunea nu ar avea un domeniu asa mare 12V maxim ar fi OK, insa minim ar fi probabil pe la 10V in functie de rezistenta in serie cu diodele. Probabil la tine functioneaza pentru ca sursa este proasta si astfel protejeaza ledurile, sau posibil sa le suprasoliciti grav fara sa cunosti asta. Oricum si tu zici ca la 5V nu ai pus 3 diode in serie.... Nu asa se face, daca ii explici cuiva ii dai de la inceput "detalii" la genul ca la 5V le pui in paralel... Defapt ceea ce deranjeaza este ca ne considerm forum de electronisti unde lucrurile ar trebui sa mearga asa: - cei incepatori sunt bineveniti si li se raspunde la nedumeriri, dar de catre cei care pot/stiu sa ii lamureasca - cei care au nivelul si cunostintele necesare sa puna cate scheme vor dar sa fie corecte si corect explicate daca sunt destinate incepatorilor - evident ca sunt posibile si scheme complexe unde sa ne intrebam si sa ne dam cu parerea daca este sau nu bine, daca vor functiona si ce e de facut. Insa in nici un caz nu vad ce ar cauta scheme principial gresite (sistematic, nu punctual - majoritatea schemei incorecta) puse de cineva care are singura explicatie "mie imi merge" fara sa justifice sau sa explice daca / cum / de ce ar fi asa proiectata. Editat Ianuarie 10, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum