Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglaj vumetru

bmwh548

Postări Recomandate

Sursa de semnal: placa de sunet onboard.

Amplificator: 150mV/25kOhmi.

1. As dori sa montez un vumetru clasic (din cele cu ac) la iesirea placii de sunet ca sa pot urmari nivelul semnalului care intra in amplificator (acesta nu are vumetru pentru semnalul de intrare). Am vreo sansa sa reglez semireglabilele vumetrului ajutandu-ma doar de un voltmetru sau e obligatoriu osciloscopul? Ma gandeam sa generez un semnal cu o frecventa de 50 sau 60Hz prin placa de sunet si sa fac masuratorile; sa montez ca si sarcina o rezistenta de 25kOhmi/5W? Parca asa stiam ca (aproximativ) asa se masoara tensiunile de iesire la amplificatoare.

2. Din cate stiu vumetrele cu ac sunt aproximativ universale, va rog sa ma corectati daca ma insel. Am un set de vumetre de pe un Unitra M2405S (fara montajul aferent) si un vumetru dublu (cu tot cu montaj) de pe alt magnetofon (nu am idee de la ce model, stiu doar ca tensiunea de alimentare e 17-18V). As putea sa pun vumetrele de pe Unitra pe acela sau sa incerc sa reproduc montajul lor original? Sau sa iau o schema de pe net (daca a facut cineva ceva de genul si imi poate recomanda una anume...) si sa o reproduc/adaptez?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bmwh548

4

• zal

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu e aşa simplu, fiecare instrument are valoarea şi caracteristicile lui, să zicem 250uA şi 1kOhm bobina sau 1mA... etc. Montajul care-l comandă face adaptarea lui la valoarea semnalului urmărit. Ptr reglaj trebuie un semnal de 400 sau 1kHz, nu 50-60Hz şi majoritatea voltmetrelor actuale reuşesc să măsoare fără mari abateri. Maximul normal va fi la 0dB/775mV, restul e supramodulare.

Link spre comentariu

Un test facut astazi la repezeala: fara sarcina pe iesirea placii de sunet tensiunea e ~1.2V, cu castile de 32Ohmi scade la ~0.7V. Conectat vumetrul functional la iesirea placii de sunet, volumul la 54% acul vumetrului indica 0 pe scala. Am sa-mi fac niste mufe diseara si testez cu amplificatorul conectat sa vad ce tensiune scoate placa de sunet. Pe urma conectez vumetrul si ma joc cu semireglabilele.

Aparatul folosit se lauda ca pe ~V masoara cu precizie de 0.8% in plaja de 40-400Hz. Voi folosi semnale din gama asta pentru masuratori si incerc sa fac o medie a valorilor.

Ar fi ok sa folosesc tantal in locul electroliticilor si rezistenta cu pelicula in locul celor standard? Nu am loc pentru condensatori MK* pe placa si parca nu as vrea sa refac montajul (dar daca trebuie se rezolva). 

Link spre comentariu

Sînt buni şi tantalii, doar să-i testezi bine înainte, la rez de izolaţie, ei avînd un oxid între ''armături'' sînt deficitari la asta.

Vu-metrul nu ar trebui conectat la ieşirea plăcii de sunet ci înaintea etajului de ieşire al ei, eventual un repetor simplu cu un trz.

Link spre comentariu

Multumesc. Pana la achizitionarea unei placi de sunet serioase (mi s-a pus pata pe M-Audio Audiophile ca raport calitate/pret plus ca am avut ocazia sa o ascult si mi-a placut sunetul) care sa aiba iesire de linie raman la cea onboard cu vumetru pe iesire ca sa nu stric amplificarea. 

Link spre comentariu

Update (volumul placii de sunet setat la 25% si evident corectiile pe zero, cuplat amplificatorul):

50Hz - 0.122Vca

100Hz - 0.129Vca

200Hz - 0.122Vca

300Hz - 0.123Vca

400Hz - 0.123Vca

Sa spunem ca ar fi in limite rezonabile ca sa nu stresez intrarea amplificatorului, acum incerc sa schimb vumetrele cu cele de la Unitra sa vad daca sunt compatibile, daca nu voi incerca sa copii montajul original al lor sau sa fac unul "universal".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări