Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator semnal sinusoidal


Iliescu Mihai

Postări Recomandate

Buna seara!

 

Nu stiu daca este cineva dispus sa ma ajute, dar eu incerc. Va spun din prima, ca este un proiect pentru facultate, cu o cerinta cam ambigua si cunostiintele mele despre amplificatoare sunt destul de reduse.

 

Am facut circuitul ( are o retea de reactie negativa ( cu JTEC ) si una pozitiva ( WIEN ) ), imi da o sinusoida, dar problema e ca trebuie sa o fac sa inceapa de la 4mv( amplitudinea ceruta este intre 4mV-4V) si nu am nicio idee cum.Pe langa asta, mai trebuie sa ii fac si frecventa variabila intre 10Hz-26Khz (despre asta am o idee cam cum s-ar face, adaugand inca 3 condensatoare ( pentru selectarea benzi, cu ajutorul unui switch care sa schimbe pentru fiecare banda ) si un potentiometru pe fiecare parte a punti Wien.

 

Multumesc foarte mult!

 

Atasez pozele mai jos.Sunt simularile din LtSpice IV.

 

Daca vorbesc tampenii, va spun dinainte, ca imi pare rau.

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gauss

    3

  • em2006

    2

  • Iliescu Mihai

    2

  • UDAR

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai întâi , întrebări :

1. Schema și componentele au fost impuse ? Dacă nu, de ce ai ales alea ?

2. Ce-i cu R6 și C4 , nu se vede prea clar cum sunt legate ?

O primă observație : J1 l-ai legat invers ( trebuie cu Sursa la masă nu cu Drena . Chiar dacă funcționează și așa , să desenăm corect.

Apoi, pentru comutarea benzilor trebuie să comuți simultan C1 și C2 ( deci ai nevoie de 2 x 3 condensatoare ) . Pentru reglajul frecvenței transformi R3 și R4 în potențiometre ( vei folosi un potențiometru dublu ) cu câte o mică rezistență în serie pentru stabilirea minimului ( circa 10% din potențiometru ) .

Cu amplitudinea e mai ciudat . Schema aia( așa cum e )  nu permite să obții la ieșire mai puțin de fracțiuni de volt sau chiar volți. Aș fi zis că poate vrea un potențiometru la ieșire dar atunci ar fi fost de la 0-4V. Cred mai degrabă că trebuie să proiectezi un atenuator în trepte la ieșire . Faci oscilatorul propriu zis de 4V iar după atenuator să ai 4V - 0,4V - 40mV - 4mV.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cauta cartea " Generatoare de semnale sinusoidale " . Daca nu e on - line , pe la vreun anticariat . Fa o punte WIEN numai cu tranzistoare , ai in carte toate relatiile de calcul , si teoria functionarii , ceva diagrame , considerente practice si ceva exemple industriale ( sigur functionale in mod corect ) . Pune conditia initiala ca amplificarea buclei sa fie egala cu 3 , etc . E explicat minutios in lucrare . Pentru iesire , un atenuator in trepte , compensat , si un reglaj fin cu potentiometru . Sau un atenuator cu diode PIN , vezi schema formatorului de intrare la frecventmetrul E 0204 . Etc . ... asta dupa ce lamuresti definitiv tema de proiectare in toate amanuntele ( pretentiile indrumatorului ... ) . Poti adauga o citire digitala , frecventa eventual tensiunea . Ultima e mai greu de implementat , depinde ce schema alegi ! ( Ar trebui un milivoltmetru liniar la tensiuni mici , sau citesti tensiunea de comanda la atenuatorul PIN , pe care o " aranjezi " sa simuleze iesirea , comanda e destul de liniara ... ) .

 

P .S . - vezi sa nu ceara vreo impedanta de iesire standardizata , sant niste reguli pe la generatoarele astea ... ( sau mai bine nu intrebi , sa nu dai idei care se vor reintoarce ca cerinte ... tu alegi ! ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

@UDAR - multumesc pentru partea de Wien, acum mi-e si mai clar. Referitor la condensatorul si rezistenta, alea sunt puse complet aiurea, mi-a zis cineva o tampenie si o incercam sa vad daca merge si am uitat sa mai sterg, dar alea cu valorile care le-am setat nu influenteaza.Pentru reglajul frecventei si mie mi se pare destul de clar ce trebuie facut, pentru partea de amplitutdine...

 

@gauss - o sa o caut, dar nu prea mai am asa de mult timp. O sa ma interesez imediat si despre partea de atenuator la iesire.Daca te referi citire digitala, la modul cu microcontroller, deja te gandesti prea intens, nu e atat de complex proiectul. 

 

Multumesc mult pentru sfaturi ma pun sa ma documentez imediat! 

Link spre comentariu

Nu ... fara microcontroler . Dintr - un voltmetru digital de CC poti face un milivoltmetru de CA . Eventual dintr - un multimetru din acelea ieftine , daca se masoara numai prima subgama de frecvente merge direct V . Ca . , daca se doreste pe toate subgamele de frecventa trebuie facut un redresor ideal cu operational , iesirea lui conectata la intrarea V . CC a multimetrului . Restul am scris mai sus , sper sa nu fi fost prea criptic ... Spor !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am facut un pdf (pe care-l atasez aci), cu un extras dintr-o carte foarte buna aoaruta in 1986 la Editura Militara.

post-175551-0-93893000-1420884562_thumb.jpg

Este descris un generator de semnal sinusoidal, cu detalii complete de realizare practica.

 

 

PS

Nu reusesc sa-l atasez, are 616 kilooctoteti, iar arhivat, 595K.

Incerc sa-l micsorez, ori sa-l incarc in alta parte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări