Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva ce nu are nimeni - full tube pt. chitara.

Max Id

Postări Recomandate

Clasa A până la aprox.20W în sarcină la ieşire de la 20W în sus AB1 până la 35W.

Ar fi fost giugiuc 35W în clasa A(din două EL34-PP).

AB1 datorită negativări  automate(negativarea automată nu "rimează" cu AB2/B ca să fie mai clar/uşor de înţeles).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Oare de ce nu are nevoie de reactie negativa (negative feedback*, ala)?  

Pot folosi 6P27C in loc de EL34? Gasesc undeva? (am eu o suca cu tancurile rusesti)

Editat de Max Id
Link spre comentariu

Ai prezentat doar etajul final în AB1 ,un etaj final fără reacţie negativă locală.

6P27C sa vrut echivalentă EL34(echivalenţă mai puţin reuşită în opinia mea) posibil URSS nu a produs mii de tone 6P27C(practic greu de gasit în prezent).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Idea e ca vreau sa implementez si reglaje de prezenta si rezonanta iar acestea le am vazut de obicei situate pe circuitul de reactie negativa.  Poate ramane la latitudinea mea daca sa folosesc reactie negativa sau nu?Sau reglajele de care aminteam pot fi implementate si in alta parte.

post-234208-0-07270400-1425447215_thumb.pngpost-234208-0-85315500-1425447230_thumb.pngpost-234208-0-89602900-1425447241_thumb.png

Si asa l am gandit cu reactie negativa.

post-234208-0-48187400-1425449200_thumb.pngpost-234208-0-32006900-1425449225_thumb.png

reglajul de rezonanta si prezenta situat pe circuitul de reactie negativa.

post-234208-0-63207000-1425449279_thumb.jpg

Editat de Max Id
Link spre comentariu

vezi dumneata prin reglajul botezat RESONANCE se variază câştigul etajului final pentru frecvenţe joase şi prin reglajul botezat PRESENCE se variază câştigul etajului final la frecvenţe medii-superioare-înalte ,cu alte cuvinte cele două reglaje corecteza tonul în etajul final câştig joase+ şi  câştig medii-superioare-inalte+.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

deci din moment ce nu e un reglaj normal bas si inalte ci afecteaza castigul etajului final intr-o anume banda de frecvente atunci am nevoie de reactie negativa,zic bine? adaugarea unei bucle de reactie negativa modifica clasa de functionare? ( poate sunt intrebari... dar daca nu intrebi nu primesti raspuns)

Link spre comentariu

Nu zici bine (dacă ai întrebat).

Corecţiile respective(PRESENCE & RESONANCE) sunt prezente/incluse chiar în bucla de reacţie negativă selectivă în raport cu frecvenţa  ,practic o buclă re reacţie negativă în care gradul de reacţie negativă introdus devine variabil în raport cu frecvenţa prin intermidiul celor două reglaje PRESENCE & RESONANCE.Mai clar un simplu corector de ton inclus în bucla de reacţie negativă a etajului final(bazat pe reactanţa capacitivă care introduce un factor variabil de divizare în raport cu frecvenţă).

Şi mai clar RESONANCE contribuie la majorarea amplituni din ieşire pentru frecvente joase respectiv PRESENCE contribuie la majorarea amplituni din ieşire pentru frecvente medii superioare înalte (reglajele respective fiind prinse/incluse în bucla de reacţie negativă).

Reglează/acţionează (PRESENCE & RESONANCE) la tine în simulare şi postează simulat efectul lor(bode).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Să ai în vedere un semnal ceva mai mic la intrare 1/5-1/10 din Vi-saturaţie şi duci iniţial reglajele la maximum adică potenţiometru de PRESENCE în scurt(valoare minimă 0Ω ,strap direct în schemă) ,potenţiometrul de reglaj RESONANCE valoare maximă (pui în simulare un rezistor de 1,5MΩ paralel cu C60 din reprezentarea ta şi atât) astfel prezinţi efectele la maximum dacă vrei reglaje/situaţii intermediare dai valori diferite rezistive din plaja potenţiometrelor respective(0-10kΩ respectiv 0-1,5MΩ).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mda , majoritatea amplificatoarelor audio cu lampi  au reglaje cu pretentii audiofile  , adica cu pedigry  si  au reglaje standard de : Presence ,  Resonace , Damping , vezi colectia ungureasca Radiotehnika ... cine stie , cunoaste .

Daca nu , nu :) .

Link spre comentariu

Nu zici bine (dacă ai întrebat).

Corecţiile respective(PRESENCE & RESONANCE) sunt prezente/incluse chiar în bucla de reacţie negativă selectivă în raport cu frecvenţa  ,practic o buclă re reacţie negativă în care gradul de reacţie negativă introdus devine variabil în raport cu frecvenţa prin intermidiul celor două reglaje PRESENCE & RESONANCE.Mai clar un simplu corector de ton inclus în bucla de reacţie negativă a etajului final(bazat pe reactanţa capacitivă care introduce un factor variabil de divizare în raport cu frecvenţă).

Şi mai clar RESONANCE contribuie la majorarea amplituni din ieşire pentru frecvente joase respectiv PRESENCE contribuie la majorarea amplituni din ieşire pentru frecvente medii superioare înalte (reglajele respective fiind prinse/incluse în bucla de reacţie negativă).

Reglează/acţionează (PRESENCE & RESONANCE) la tine în simulare şi postează simulat efectul lor(bode).

Din cate observ isi fac datoria reglajele.

post-234208-0-00267100-1425498656_thumb.pngpost-234208-0-14669700-1425498699_thumb.pngpost-234208-0-23408600-1425498778_thumb.pngpost-234208-0-08003900-1425498816_thumb.png

Daca era un amplificator audio pt. auditii foloseam doar  potentiometru de volum. Din cauza ca e parte din instrumentul muzical numit chitara electrica trebuie sa aiba cat mai multe reglaje. /parerea mea/

reglajele la maxim R21=1, R6=1Meg

post-234208-0-45425300-1425499982_thumb.png

Editat de Max Id
Link spre comentariu

Din cate observ isi fac datoria reglajele.

Posted ImageR21=25K, R6=1.PNGPosted Image@ R21=25K R6=1.PNGPosted Image@ R21=1 R6=1.PNGPosted Image@ R21=25K R6=1Meg.PNG

Posted ImageCapture.PNG

Parerea mea este sa-l corelezi cu corectorul de ton . Scopul lui "Resonance" este alterarea frecventelor in domeniul 100-400 Hz (Bass-Low Mids) . Cu cati dB ??? Este in functie de cum lucreaza acest corector de ton. Iar in domeniul frecventelor joase parametrizarea corectorului de ton depinde si de difuzorul, incinta  folosit de amplificator .

My 2 cents .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Domn'Vali ! Pai,...Cum sa-i spun ?

Altereaza , in sensul pe care l-am scris , adica , atenuateaza . Tocmai de aceea am subliniat cum ar trebui sa fie (referinta la ceilalati producatori ) pt amplificatorul de chitara (100-400Hz) ,  ca din simulare reiese altceva . Cu cati dB va trebui sa o faca??? Depinde de celelalte elemente din preamp care altereaza aceste frecvente (100-400). Controalele astea trebuie sa fie complementare .

Ce sa facem cu frecventa de 50 Hz la chitara ritmica sau solo ? Nu regasim frecventa asta indiferent de sistemul de acordare al chitarei .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări