Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva ce nu are nimeni - full tube pt. chitara.

Max Id

Postări Recomandate

Domn'Lazaroiu! Din pacate , 6CA7 numai este ce a fost odata . Doar sti ce am patit cu ele .  Practic , "aka EL34" numai exista .

Adevarul asta este,dar nu stiu ce tuburi are @Max Id,poate are 6CA7 NOS,nu stiu,oricum poate proba foarte bine cu EL34.

La tubul 6CA7 fabricat astazi o problema importanta este gestionarea PdG2 adica exact ca la tuburile de BO sau KT88,KT120...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu detin inca nici tuburile finale si nici OT-ul. Sunt pe punctul de a le achizitiona. Inca nu m am hotarat ce si cum dar sunt de parere ca daca vrei sa repari sau sa construesti un lucru tre sa sti cum functioneaza, de aceea am incercat acea simulare. Poate ca era mai usor sa ma apuc sa clonez o schema de pe google....dar vreau sa stiu ce fac,  vreau sa intzeleg principiul de functionare in ideea ca daca ceva nu ar fi la locul lui sa stiu de ce.

Link spre comentariu

La OT ar trebui sa setezi pt fiecare infasurare de primar :

- capacitate :  350 pF

- rezistenta DC : 70R

- inductanta : 5.94 Hy

Pt secundar este necesar 0.056 Hy iar sarcina pt simulare ar trebui sa fie 8 R .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Simulare sub influentza vaporilor de prenadez cu care am prins tolex ul de carcasa.  :nebunrau:

Trebuie sa reconsiderati aritmetica simpla in ceea ce priveste calculele rapoartelor de transformare,adica exact ca si in practica.In schema dv. din ce ati postat ca valori pentru inductantele bobinelor OT-ului reiese Raa=12800 ohmi (!!!!),ceea ce se vede foarte limpede pe diagrama Bode si chiar din FFT,am spus Raa=12.8K fara sa iau in calcul rezistentele in DC pentru bobinele primare si secundare,altfel am fi depasit Raa>13K,adica ceva necorespunzator pentru un etaj final PP cu 6CA7.

Pentru Raa=3k4 si inductanta de Ls=0.05H/16 ohmi rezulta valorile din schema de mai jos.Nu-i complicat,cautati teoretic care sunt frecventele de rezonanta pentru un OT specific schemei ce o doriti realizata,calculati inductantele si capacitatile parazite dintre spire si dintre bobine,stabiliti clar ce banda de frecventa va trebuie pentru aplicatia dv. si apoi construiti uh model Spice pentru OT de care veti fi sigur in aplicatia dv.,merge si pe incercate,dar tocmai ca-mi place semnatura dv.: "" Faci ce faci, dar stii ce faci?",incerc sa va explic pe cat se poate ce si cum despre aceste OT-uri in Spice,bineinteles la nivelul la care ma pricep.

Am spus asta de multe ori si repet: amplificatoarele de chitara sunt mult mai greu de realizat comparativ cu amplificatoarele pentru auditii,variabilele sunt mult mai multe pentru ca pana la urma amplificatorul+cabinetul (boxa) impreuna cu chitara reprezinta un intreg instrument muzical.

Cititi cu atentie aici : http://www.normankoren.com/Audio/Tubemodspice_article.html , va invata cum se pot realiza modele pentru tuburi si pentru OT,exista si un mic exemplu practic acolo.

http://www.normankoren.com/Audio/Tubemodspice_article.html#OutputXfrmr

post-175212-0-33973100-1424949039_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ca sa fie si mai clar , 12800 R provine din faptul ca ,

- pt fiecare primar(Ra) ai ales 10 Hy . Asta inseamna ca pt intreg primarul OT PushPull (Raa) ai o inductanta de 4 ori mai mare : 10 * 4 = 40 Hy .

Pt secundar ai ales 0.05 Hy de unde rezulta un RaportDeTransformare : 40/0.05 = 800 .

- Patratul acestui raport este SQR(RaportDeTransformare). Dar pt moment nu este de interes .

- Acum RaaReflectat = RaportDeTransformare*ValoareRezistivaASarcinii . Adica, 800*16=12800 R

P.S. Valorile afisate mai devreme sunt valabile pt OT-urile Marshall Genuine folosite in tipurile de amplifcatoare highgain ,  DSL si JVM .

Link spre comentariu

800 nu e Raport de transformare! 800 e raportul Inductantelor care este egal cu raportul Rezistentelor.

Asta vine de la:

Pprimar= Psecundar -> Upr^2/Rp = Usec^2/Rs -> Upr^2/Usec^2=Rpr/Rsec,

adica, raportul rezistentelor este egal cu raportul tensiunilor la patrat. Acest raport este egal cu raportul spirelor Npr/Nsec si poarta numele de Raport de transformare.

Raportul de transformare poate fi aflat la un traf deja construit prin masurarea tensiunilor din primar si secundar cand trafo este in gol (atunci, rezistentele parazite nu se vad pentru ca se presupune ca voltmetrul are rezistenta de intrare mare, tipic, zeci de Meg.). Impartirea celor doua tensiuni ne va spune raportul de trasformare si ridicandul la patrat vom obtine raportul rezistentelor/inductantelor.

Link spre comentariu

Pentru a discuta de ceva concret, acest OT m-am gandit  sa-l folosesc. 

Nu stiu cat sunt de reale datele.... M-am cam pierdut putin printre *testari*.

post-234208-0-25860700-1425048963_thumb.png

l.e. ...carcasa e aproape gata si eu nu am ce baga in ea. ;)) 

Editat de Max Id
Link spre comentariu

adica, raportul rezistentelor este egal cu raportul tensiunilor la patrat. Acest raport este egal cu raportul spirelor Npr/Nsec si poarta numele de Raport de transformare.

Aveti dreptate Domn' Sebi . Dar sunt multi termeni folositi . In literatura  din UK sau SUA este denumit "transforming impedance" . Din punct de vedere matematic , este un raport . Acum ca un transformator nu este ca o cutie de viteze de la masina si are o caracteristica inductiva modelata ca patratul unei valori , este un lucru particular transformatoarelor .

http://www.n9xh.org/license/pcara_general_upgrade_lesson_08.pdf

Pentru a discuta de ceva concret, acest OT m-am gandit  sa-l folosesc. 

Nu stiu cat sunt de reale datele.... M-am cam pierdut putin printre *testari*.

Hammond nu prea are cu ce se mandri la capitolul OT-uri pt amplificatoare de chitara . Inductanta scrisa acolo impresioneaza dar trebuie sa fim atenti si la modul cum a masurat. In conditiile astea se poate discuta foarte usor de zeci de Hy . Dar acest traf nu are nici 13 Hy masurat la 1 Khz .Este un transformator este de "uz general" care functioneaza cu Raa 3400 sau 6800 in functie de cum utilizezi secundarul.

Parerea mea este ca nu te va ajuta sa obtii ceea ce doresti.

Editat de gg101
Link spre comentariu

... Dar sunt multi termeni folositi . In literatura  din UK sau SUA este denumit "transforming impedance" . Din punct de vedere matematic , este un raport . Acum ca un transformator nu este ca o cutie de viteze de la masina si are o caracteristica inductiva modelata ca patratul unei valori , este un lucru particular transformatoarelor .

Transformator de impedante suna putin incorect! Dar este mai apropiat de raportul rezistentelor ori al inductantelor!

Insist ca daca vorbiti de impedante sa ne spuneti cum stam si cu reactantele nu numai cu rezistentele. Ca o impedanta intr-o anumita banda de frecvente poate fi aproximativ egala cu partea reala, adica cu rezistenta, pentru ca X->0, e o realitate, atunci de ce sa vorbim de impedante daca, in fond, avem de a face cu o rezistenta.

In radiofrecventa, vorbim frecvent de impedante, dar pe buna dreptate! Astfel, daca avem o sarcina (ex. o antena) care are Z=50 + j5, atunci ca sa facem adaptare va trebui sa intercalam un circuit care sa anuleze partea imaginara, adica ceva care sa introduca un factor Zt=0-j5, astfel sa ramana numai cei 50Ohm care vor realiza un SWR=1. In acest fel avem o adaptare in putere buna si deci puterea noastra va fi absorbita de sarcina. Asertiunile anterioare s-au facut in ideea ca amplificatorul are 50Ohm puri la iesire.

In JF, nu prea am intalnit astfel de probleme, asa ca daca ne referim la 1KHz, reactanta sarcinii (pe care testam) este neglijabila si deci corect vom spune rezistenta si nu impedanta. Un efect vizibil este de la zeci de KHz, unde faza unui semnal u=|u| e^jFi, depaseste 10..20grade.

Link spre comentariu

@Viobio imi povestea la un moment dat de ceva deosebit....de ceva ce nu prea are nimeni:

"Fa un amp cu EL34 ,finalul clasa AB,bias automat"

Oare la asa ceva se referea?

post-234208-0-41935400-1425400341_thumb.png
Link spre comentariu
Vizitator viobio

@Viobio imi povestea la un moment dat de ceva deosebit....de ceva ce nu prea are nimeni:

"Fa un amp cu EL34 ,finalul clasa AB,bias automat"

Oare la asa ceva se referea?

Posted ImageEL34_AB.PNG

La asta ma refeream,schema pusa de tine este clasa A! Nu știu pe nimeni care are amp de chitară clasa A cu EL34,aveam în plan asa ceva dar nu am timp pentru acest proiect,fa tu asta,eu te susțin,

Am un traf de ieșire fix de 3k4, e 80 de euro,îl dau ca nu am timp de proiectul asta.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări