Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop home made...

battobataaree

Postări Recomandate

Buna ziua...Am achizitionat un crt (tub osciloscop) nou nout de la cineva si vreau sa-mi construiesc un osciloscop minimalist .Adica trebuie sa aiba o baza de timp fixa si pe axa y voi introduce un semnal audio .Nu trebuie sa aiba precizie sau ceva ,trebuie doar sa imi apara semnalul si atat . Il folosesc pe post de VUmetru in loc de ochi magic. Am realizat deja minunea conform unei scheme pe care o postez mai jos si am cateva probleme: 1 Baza de timp ,adica linia orizontala nu este dintr-un capat in celalalt al ecranului . 2 axa y este la fel limitata ,e ca si cum ar fi cu totul la o rezolutie mai mica decat trebuie ..3 Daca decuplez oscilatorul (becul neon) ,punctul nu este in centru si cam atat...Are careva vre-o idee cum as putea modifica sau regla toate astea ,sau are careva vre-o schema mai versatila ,dar tot asa simpla?..Iata schema pe care o folosesc : post-177446-0-45228600-1420638615_thumb.png

Link spre comentariu

Cred ca subiectul ar merge la Aparate de masura. Oricum, scheme sunt pe net,  revistele 1 si 2 tehnium international din 2001 etc........... Foloseste cu incredere functia de cautare de pe forum, cineva a realizat un osciloscop recent.

Link spre comentariu

Şi ce tub este, dacă nu e secret? Poate nu se pupă cu schema respectivă, dacă e unul de mici dimensiuni poţi adapta scheme din radiourile Marantz.

Editat de zal
Link spre comentariu

Pentru desfasurarea completa a trasei este necesar sa studiati caracteristicile tubului cu privire la sensibilitatea in V / cm . daca tubul nu este prea sensibil , veti avea nevoie de amplificatoare diferentiale in DC / AC pentru deflexie electrostatica pe X , Y si un circuit de stingere a cursei inverse ...

Referitor la sfaturile unora : nu tot ce zboara se mananca ... nu au vazut osciloscoape adevarate  decat in poze .

Link spre comentariu

Tubul este un telefunken dn 10-14 

Pentru desfasurarea completa a trasei este necesar sa studiati caracteristicile tubului cu privire la sensibilitatea in V / cm . daca tubul nu este prea sensibil , veti avea nevoie de amplificatoare diferentiale in DC / AC pentru deflexie electrostatica pe X , Y si un circuit de stingere a cursei inverse ...

Referitor la sfaturile unora : nu tot ce zboara se mananca ... nu au vazut osciloscoape adevarate  decat in poze .

Buna seara,Tubul este un Telefunken DN 10-14 ,iar referitor la schema de osciloscop ..sincer e prima oara cand ma joc cu asa ceva . In prima faza sunt curios daca se poate modifica schema aceasta simpla pe care o folosesc,astfel incat sa extind toata "rezolutia" ...Ea functioneaza foarte bine pt ce ma intereseaza ,doar ca nu stiu ce as putea modifica astfel incat sa extind ce se vede pe x si pe y...Iata specificatiile tubului: 

Şi ce tub este, dacă nu e secret? Poate nu se pupă cu schema respectivă, dacă e unul de mici dimensiuni poţi adapta scheme din radiourile Marantz.

Scuze, tubul este un telefunken DN10-14 ....Ceva clar nu se pupa ,dar ideea e daca pot modifica schema aceasta pe care o folosesc ,astfel incat sa rezolv problema....Iata specificatiile tubului:..

DN10.pdf

DN10.pdf

Link spre comentariu

Mai simplu nu se poate. Partea proasta este ca lipseste sincronizarea baleiajului cu semnalul. Niciodata nu va avea o imagine stabila. Pentru sincronizare trebuie timis (printr-o rezistenta) o parte din semnal pe tubul cu gaz.

Link spre comentariu

Eu nu recomand schema intrucat am incercat asa ceva si am ajuns la spusele colegilor. Adica, trasa e instabila, nu are circuit de stingere, trebuie si amplificatoare iar becul cu neon nu stiu in ce masura asigura "dintii de fierastrau" cum trebuie. Am mai incercat si  alte scheme asemanatoare care m-au dezamagit. Concluzia mea este ca nu poti realiza un osciloscop cu o schema atat de simpla. Asa ca am abordat alta constructie un pic mai complicata. Rezultatul e aici: http://www.elforum.info/topic/85097-osciloscop-home-made/ .

Link spre comentariu

Mai simplu nu se poate. Partea proasta este ca lipseste sincronizarea baleiajului cu semnalul. Niciodata nu va avea o imagine stabila. Pentru sincronizare trebuie timis (printr-o rezistenta) o parte din semnal pe tubul cu gaz.

Culmea  este sincronizat semnalul si mai este culmea faptul ca este si centrata baza de timp (intamplator probabil) .Adica tubul are 9 cm in diametru ,mie imi apare linia de pe axa x pe o lungime de 5 cm ,dar pe centru! Am 5 cm pe x si pe y se limiteaza la 2 cm . Am bagat generatorul de semnal si imi apare sinusoida exact cum trebuie pe toate frecventele...Singura problema este sa extind rezolutia si atat...voi face poze in curand...A si functioneaza si potentiometrul de focus

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Ca sa extindeti trasa, ati putea incerca sa micsorati tensiunea de pe grila 2. Problema asta am intalnit-o si eu . De la 300 V a trebuie sa reduc tensiunea la aprox. 150 V. Chestie e ca electronii sunt accelerati prea tare si nu li se mai modifica traiectoria sufficient.

Link spre comentariu

Eu nu recomand schema intrucat am incercat asa ceva si am ajuns la spusele colegilor. Adica, trasa e instabila, nu are circuit de stingere, trebuie si amplificatoare iar becul cu neon nu stiu in ce masura asigura "dintii de fierastrau" cum trebuie. Am mai incercat si  alte scheme asemanatoare care m-au dezamagit. Concluzia mea este ca nu poti realiza un osciloscop cu o schema atat de simpla. Asa ca am abordat alta constructie un pic mai complicata. Rezultatul e aici: http://www.elforum.info/topic/85097-osciloscop-home-made/ .

Am vazut realizarea..felicitari!.Eu insa nu caut precizia asta .Pe mine ma intereseaza sa se miste semnalul pe ecran cand pun muzica si atat..Pe scurt vreau sa creez un vu-metru din el

Ca sa extindeti trasa, ati putea incerca sa micsorati tensiunea de pe grila 2. Problema asta am intalnit-o si eu . De la 300 V a trebuie sa reduc tensiunea la aprox. 150 V. Chestie e ca electronii sunt accelerati prea tare si nu li se mai modifica traiectoria sufficient.

la asta m-am gandit initial...Am incercat asta ,dar se vede cam blurata imaginea..Eu am alimentat la 600 v ca sa functioneze..La 300 v nu functioneaza .Tubul cere 1 kv in specificatii .Am ajuns la performanta de a avea 5cm baza de timp si 2 cm deflexie pe verticala alimentand la 600 v ,altfel nu merge

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Multumesc! Am inteles ce doriti....dar daca imaginea e blurata, nu se poate remedia din focalizare apoi ? Totusi ar trebui si niste poze...oricum tuburile cu deflexie electrostatica au o focalizare mediocra fata de tuburile cu deflexie magnetica.

Link spre comentariu

Multumesc! Am inteles ce doriti....dar daca imaginea e blurata, nu se poate remedia din focalizare apoi ? Totusi ar trebui si niste poze...oricum tuburile cu deflexie electrostatica au o focalizare mediocre fata de tuburile cu deflexie magnetica

Nu am incercat sa mai modific din focus sincer..Fac asta maine ...Ar fi o idee daca stiti cumva pe unde as putea pune niste potentiometrii eventual ca sa modific deflexiile..Adica sa maresc amplitudinea spre ex

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Ca sa mariti amplitudinea aveti nevoie de amplificatoare...si atunci schema nu mai e asa simpla cum vreti. Dupa ce ati redus tensiunea pe G2, umblati iar la focalizare. Dar repet, tensiunea trebuie redusa doar pentru G2, in rest ea trebuie sa ramana tot 300 V. Ca sa mariti cursa pe verticala, adica pe y, ar mai fi o idee sa montati un mic traf ridicator de tensiune pe intrarea osciloscopului. Sunt colegi mai avizati care ar putea sa va spuna si numarul de spire si sectiunea trafului.

Link spre comentariu

Ca sa mariti amplitudinea aveti nevoie de amplificatoare...si atunci schema nu mai e asa simpla cum vreti. dupa ce ati redus tensiunea pe G2, umblati iar la focalizare. Dar repet, tensiunea trebuie redusa doar pentru G2, in rest ia trebuie sa ramana tot 300 V. Ca sa mariti cursa pe verticala, adica pe y, ar mai fi o idee sa montati un mic traf ridicator de tensiune pe intrarea osciloscopului. Sunt colegi mai avizati care ar putea sa va spuna si numarul de spire si sectiunea trafului.

Maine fac aceste modificari,eventual fac si un filmulet si comunic aici...Multumesc pt ajutor si dumneavastra si celor de mai sus...I'l be back! ;) ...A ,g2 ,va referiti la anodul 1  ,care este conectat cu g4 corect?

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări