Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat modificare amplificare kashtan

marius75

Postări Recomandate

Am reusit sa fac modificarea, se aude bine cu exceptia unui zgomot de fond foarte slab, sesizabil numai cu volumul la minim...nu e deranjant in rest. Pun si o poza. Multumesc celor care m-au ajutat!

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

Deci ai construit numai cu amplifurile finale şi alimentarea originală. Cond electrolitici ar fi trebuit schimbaţi, măcar cei din filtraje cu unii mai mari.

Cu ceva dexteritate poţi refolosi releul din alimentare cu o temporizare la cuplarea difurilor.

Link spre comentariu

Da, initial am facut ceva simplu ca sa vad daca merge...urmeaza sa schimb condensatorii din filtraj, dar trebuie sa fac comanda pe net. Ce valori sa aleg? La corectorul de ton renunt definitiv, ca sunetul este destul de bun...inainte se auzea chiar un pic mai neclar/accentuat excesiv pe medii/inalte, cred ca erau dereglati semireglabilii din preuri. Ma asteptam sa se auda mai incet (raportat la semnalul de intrare) in noua configuratie, dar dimpotriva, cu volum maxim din pc si volum jumatate din amplif deja incepea sa forteze si sa apara distorsiuni. Am facut si masuratori pe alimentare: in gol 44V pe condensatorii de filtraj, iar in sarcina maxima 41V (am pus o melodie mai zapacita si am dat volum pana au inceput distorsiunile).  Am tinut doar cateva minute asa... trafo rece, radiatoarele reci. Este OK valoarea tensiunilor? Ramane azi sa ma ocup de zgomotul de fond,,,probabil sunt prea apropiate firele de semnal audio de cele de tensiune alimentare. O sa schimb si cablul care merge la pc. In partea de alimentare nu umblu ca ma depaseste...sa nu fac vreo prostie zic...doar condensatorii ii inlocuiesc.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Poţi pune în locul celor doi de 2000uF/50V unul singur de 4700...10000uF/50V. Ptr cei de ieşire am povestit mai sus cum se face, sau îi poţi lăsa dacă ai încredere în ei. Nu strică să legi permanent la ieşire o rez de 330 ohmi-1k la 2-3W ptr a descărca mereu cond de ieşire chiar şi cînd nu ai boxele cuplate. Va fi mai mic pocnetul la cuplarea boxelor.

Link spre comentariu

O sa cumpar atunci unul de 4700...10.000 uF/50V. La condensatorii de iesire nu mai umblu acum, dar o sa ii tin ca rezerva pe cei de la filtrare (cei care ii inlocuiesc). Mai am inca unul pe filtrarea unei tensiuni mai mici, (cel din dreapta sus)...sunt toti 5 la fel: 2000uF /50V. O sa merg o data la vreun atelier de electronica sa ii masoare cu capacimetru sa vad daca sunt buni (anul fabricatiei '83) mai mult de curiozitate, ca se pare ca ei isi fac treaba. O sa pun si rezistenta pe iesire.

Link spre comentariu

Da, poate fi extirpată acea porţiune de alimentare, sau refolosită ptr alt montaj, dar atenţie la polaritate, cu plusul sau minusul la masă. Raportarea la alimentarea finalelor poate încurca.

Link spre comentariu

Nu o mai folosesc la nimic...eu sunt multumit ca am reusit sa fac modificarea, imi era cam frica atunci cand am citit ca este cu + la masa, nu prea intelegeam...dar multumita voua am reusit.

Link spre comentariu

Ramane azi sa ma ocup de zgomotul de fond,,,probabil sunt prea apropiate firele de semnal audio de cele de tensiune alimentare.

Mai degraba traseul de masa nu este corect realizat.

Link spre comentariu

Legaturile le-am facut la fel la ambele canale, dar bazaitul apare doar la un singur canal. Daca scot mufa de semnal se aude si mai tare bazaitul...Maine fac rocada modulelor de amplificare sa vad daca este de acolo problema. Deja firul de semnal audio (ecranat) l-am inlocuit si bazaitul persista. Nu este deranjant, dar as vrea sa scap de el.

Link spre comentariu

Cablul de semnal este relativ ok, am cumparat 5 m + mufe diverse si am facut toate cablurile care le am intre amplificatoare si pc si n-am avut probleme cu niciunul. Totusi prima data tot la cablul de semnal m-am gandit si eu, deja l-am inlocuit cu altul care stiu sigur ca e bun si tot asa face. Bun in sensul ca nu are defect de fabrica. Diferenta ar fi ca la canalul la care nu am zgomot de fond  firul este mai scurt( cam 10 cm), iar la canalul cu zgomot este mai lung(cam 25 de cm)  Am inversat modulele de amplificare si zgomotul a ramas pe acelasi canal, inversat si condensatorii de filtraj si la fel zgomotul se pastreaza pe canalul care are firul de semnal mai lung. Mai ramane sa schimb potentiometrul...oricum se aude un canal mai tare si unul mai incet. L-am verificat cu multimetrul si are aceleasi valori pe ambele canale...daca nici asa nu vrea, mut mufa de semnal la mijlocul aparatului si atunci ambele fire de semnal vor fi la fel de scurte (acum mufa este in stanga). Posibil sa imi trebuiasca cablu de calitate mai buna pentru aplicatia asta, in rest cablul se comporta bine la celelalte aplicatii.

LE: Potentiometrul de volum l-am inlocuit acum cativa ani cu unul de 50K, dar cel original vad ca era de 22 K. O sa il pun pe cel de balans original ca este tot de 22K.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Am inlocuit potentiometrul de volum si acum bazaitul se aude pe ambele canale. Barem stiu o treaba :rade: Am observat insa ca daca leg un fir de la carcasa amplifului la carcasa pc-ului bazaitul dispare complet. Nu prea are sens (pentru mine) ca intre carcasa folosita de mine si componentele transplantate din mag nu exista contact electric. Totul este izolat fata de carcasa metalica, inclusiv mufele si suruburile care tin partea de amplificare si blocul cu sursa (m-am gandit ca inainte erau montate pe lemn si sa nu sara scantei daca le pun pe fier si se fac contacte care normal n-ar fi trebuit). Imi scapa mie ceva?

Editat de marius75
Link spre comentariu

Incercati sa folositi o sursa de semnal care sa nu aiba ca alimentare sursa in comutatie. Am patit-o recent cu un vumetru la care acul sarea la jumatatea scalei cand il conectam la calculator/iesirea de casti de la sistemul 2.1 etc. Pus la iesirea de casti de la telefon si-a revenit "miraculos".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări