Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi reconditionare boxe

kobold

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Ii rog pe colegii experimentati in reconditionarea/construirea incintelor din pal sa-mi impartaseasca din experienta lor cateva recomandari despre cutii si materialele fonoabsorvante. Am cumparat o pereche de boxe Yamaha NS 615, monitoare premergatoare celebrelor NS 10M. Boxele functioneaza foarte bine, insa am o problema cu incintele din pal si anume "mirosul de pivnita" (nu este mucegai) care nu stiu daca voi reusi sa-l scot.

Am incercat mai multe metode; in momentul de fata am desfacut difuzoarele de pe o boxa si incerc sa scot mirosul din cutie cu bicarbonat de sodiu. As spala si materialul fonoabsorvant, dar mi-e frica sa nu-i distrug proprietatile.

Acum vin intrebarile mele:

- daca refac cutiile din pal cu specificatiile originale (le va face un mester cu experienta, nu eu);

- materialul fonoabsorvant este absolut necesar? in sensul ca poate schimba considerabil auditia? eu am facut niste teste modeste pe niste subwoofere si se auzea mai bine fara materialul fonoabsorvant; cu siguranta poate este altceva pe monitoare; practic la aceste modele materialul acopera in intregime incinta si este foarte gros (4-5 cm). Am avut boxe de generatie mai noua (Tannoy seria MX), dar nu am avut curiozitatea sa le desfac sa ma uit. La cateva subwofere pe care le-am desfacut nu am gasit material fonoabsorvant.

Orice sfat bazat pe propria experienta este binevenit.

Multumesc.

post-217579-0-49423500-1420379855_thumb.jpg

post-217579-0-02562300-1420379856_thumb.jpg

post-217579-0-33744500-1420379856_thumb.jpeg

Editat de kobold
Link spre comentariu

Poti reface linistit cutiile (o sa coste, la gata, furniruite, 500-600 ron), si se poate inlocui materialul fonoabsorbant. Sunt disponibile multe variante...

Ideea este sa merite, sa ai difuzoarele in conditie impecabila.

Link spre comentariu

Materialul acela e vată minerală sau de sticlă, nu se poate spăla. Văd că sînt boxe închise, deci ce e în interior, acolo rămîne. Pe deasupra se pot curăţa cu diverse soluţii, probabil e ceva jeg care miroase. Nu e cazul să le reconstruieşti, curăţă-le şi în cîteva săptămîni vor lua mirosul noului domiciliu.

Link spre comentariu

Daca s-a imbacsit pal-ul din care sunt facute cutiile apai nici cu apa sfintita nu mai scoti duhoarea de vechi ( pivnita ) din el , cat despre materialul fonoabsorbant se poate inlocui tot cu vata minerala dar pus-a in niste saculeti de panza deasa ca fibra de sticla in timp se farimiteaza si s-ar putea sa ajunga fragmente din ea pe unde nu trebuie .

Si apropo daca pal-ul ala miroare a pivnita , poti fi sigur boxele au stat intr-un mediu cu umezeala ridicata poate chiar o pivnita , asta insemnand ca pal-ul e cam pe duca ...

Ideal ar fi daca gasesti FONOMIN in locul vatei minerale.

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Problema e că firma a proiectat boxele cu acele difuzoare şi acel material, altul s-ar putea să nu răspundă la fel în exploatare.

................

Dacă ar fi stat în umezeală se umflau ca naiba şi se fărîmau începînd de la îmbinări. Cred că mai repede e vorba de mirosul de ''şatră'' ce se găseşte şi în alte scule aduse cine ştie cum şi de cine din vest. Asta că să nu fiu acuzat de rasism.

Link spre comentariu

Incintele sunt uscate bine si nu prezinta urme de umezeala, faramitare, umflaturi sau alte defecte fizice; altfel nu se mai auzeau bine si nu le cumparam. Am urechea formata pe aceste modele, mai detin 2 modele diferite si a 3-a e pe drum (sper sa fie ok... de, boala grea - nu, ca n-as fi avut boxe in casa). Vata minerala arata foarte bine fizic, nefaramitata deloc, dar miroase de mori. Dupa ce am scos vata complet (bicarbonatul si ceapa nu au facut fata), urmeaza solutie pronto de parchet nediluata de la interior la exterior; pe exterior am dat dar degeaba ca este furnir; ma bate gandul sa dau furnirul jos sa-i dau cu solutie si dupa ce iese mirosul sa aplic un furnir negru, ce ziceti ar fi ok? Mirosul de satra provine din asanumitele "keller" - pivnite ale nemtilor. Respectivul care le-a adus, le-a saltat dintr-un talcioc pe o suma modica, ca pe ebay nu te apropii de ele.

Multumesc pt. sfaturile voastre :aplauze

Link spre comentariu

@zal, am dezmembrat cutiile si le-am scos afara in ger , dar degeaba...solutia a venit de la un var de-al meu care a spus da-le cu "ulei de in" care  inchide porii lemnului;  poate o sa-i dau si un lac, daca mai este cazul; trebuie doar sa schimb vata minerala, asa ca ma declar multumit ca am reusit sa salvez cutiile originale.

Link spre comentariu

Mie mi se pare foarte ciudata folosirea, cu atat mai mult de catre producator, a acestui tip de fonoabsorbant. Lasand la o parte partile mobile ale traductoarelor, bine macar ca nu-i incinta deschisa, sa trimita in atmosfera particule, numa' bune de inhalat.

Sau poate nu e chiar ce pare in poze, si ne pacaleste culoarea... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări