Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cositorire fir rezistiv, (nichelina)?

danpin

Postări Recomandate

Salut si la multi ani!

Am de cositorit pe un cablaj niste rezistente facute din ceva fir rezistiv, nichelina cred, dar nu reusesc, nu se prinde fludorul deloc. Am "prelucrat" capetele cu hartie abraziva apoi am degresat cu alcool, am folosit fludor cu Pb. si fara Pb... dar nimic, nu vrea sa adere la fir. Exista vreo metoda ceva pt. cositorire? Nu prea am loc pe cablaj pt. o prindere mecanica cu surub.

Link spre comentariu

Eu făceam altfel în cazuri asemănătoare. Luam un terminal de cupru de 0,5mm și bobinam rar peste el cu firul de nichelină.Apoi cositoream capătul bobinat, astfel încât fludorul acoperea și spirele de nichelină.Mai bine de așa nu am reușit, dar dă rezultate.Aluminiu lipesc destul de des, dar aliajele de nichel practic nu pot fi cositorite, doar puține se pot lipi.Se mai poate încerca sudura în puncte pe un terminal de cupru. Partea proastă e că rezultă un termocuplu din sudarea celor două  :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu folosesc metoda asta , terminalele sunt recuperate de la conectorii bobinelor de deflexie de pe placile TV...nu am avut probleme cu acest sistem , in timp...se pot lipi terminalele f. usor pe placa...

post-228380-0-50649500-1420382557_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am citit un pic pe net, se pare ca se poate cositori daca se utilizeaza un flux "special" si un letcon de inalta temperatura. Pana la urma am improvizat ceva pt. o fixare mecanica, am folosit niste borne carora le-am inlaturat plasticul.

Multumesc tuturor pt. participare!

Posted Image

Link spre comentariu

Nu trebuie matisat nimic, se poate lipi foarte simplu cu cositor, daca se foloseste fluxul asta:

http://www.ebay.com/itm/Highly-active-flux-for-soldering-Liquid-flux-F38N-rus-38-Soldering-nichrom-/251385052178?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a87b77c12

In plus, omul vinde si alte fluxuri decapante super OK, pentru Aluminiu de exemplu (cel in flacon transparent cu eticheta galbena)

( http://www.ebay.com/itm/Flux-FNA-used-soldering-aluminum-stainless-steel-nickel-copper-/261490880093?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3ce2122e5d )

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

am citit dar va mai rog cu o intrebare vreau sa fac rezistente deputere la un redresor si mam chinuit sa cositoresc fire. de cupru pe fir de rezisstenta de resou dar nu pot cositori cum pot face acest procedeu in afara de cele enumerate mai sus

Link spre comentariu

Cred ca numai cositor nu ti-ai dori sa ai la capatul unei rezistente de resou care se va incalzi la o temperatura peste cea de topire a cositorului.

Si pana la urma de ce alte metode fata de cele enumerate? Alea ce au, sau esti un caz mai special?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări