mac77 Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 sal am o lampa de birou cu neon de 7w sa ars droseru electromagnetic am unul de 36 de w la-m pus dar se incalzeste foarte tare . intrebare pot sa-i fac ceva sa nu se mai incalzeasca ? va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 (editat) Cum să funcționeze normal cu drosel pentru o putere așa de mare ? Se va distruge foarte rapid tubul, riscați și defectarea droselului. Luați un bec economic de putere cât mai apropiată și scoateți ,,droselul electronic,, din el. Lipiți fire la bornele unde se alimentau filamentele tubului economic și le legați la tubul dvs. Izolați cu grijă montajul electronic, lăsând ceva găuri de aerisire totuși. Dacă aveți ceva pricepere, puteți să vă construiți singur un montaj simplu și eficient, nu necesită componente speciale, dar costul per total va fi poate mai mare decât cumpărarea unui bec economic cu preț mediu. Condensatorii C1,C2 vor fi de circa 1,5uF/400Vc.a. C3,C4 la circa 2,2nF/1000V și rezistența de circa 50-60Ohmi/5W. Diodele sunt 1N4007. Montajul poate utiliza și lămpile cu filamente arse, dar care nu au fisuri. Am folosit acest tip de montaj acum mulți ani pentru iluminatul exterior, foloseam de obicei lămpi cu filamentele arse, erau moka.. Editat Ianuarie 4, 2015 de validae Link spre comentariu
XAN77 Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 (editat) Interesanstă schema, nu am îndrăznit niciodată să o fac, ce dezavantaje o avea? Ce valori ale pieselor sunt pentru tub de 15W? Dar pentru 36? LE am citit articolul respectiv din Tehnium 6/1983, se dau acolo valorile componentelor pentru tuburile uzuale. Probabil e o mare pierdere pe rezistența respectivă. Editat Ianuarie 4, 2015 de XAN77 Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 Nu e mare pierderea, schema e chiar mai avantajoasă la factorul de putere.Rezistenţa disipă o putere mai mică decât s-ar crede, oricum se va încălzi destul. Dar şi droselurile clasice se încălzesc destul, dacă citiţi articolul mai bine, se explică clar.... Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 (editat) La schema aceea s-a urmarit eliminarea bobinei (cuprul si miezul magnetic, scumpe si grele) si a starterului (unele erau extrem de slabe, mai ales in "iepoca de aur"). Multiplicatorul da un "spit" pentru amorsare fara incalzirea filamentelor, iar rezistorul va limita curentul (atentie, acesta disipa peste 10 W, mai ales la tuburi de putere mare; la 7 sau 15W poate ca puterea e mai mica, insa pentru siguranta eu v-as recomanda o rezervare mai generoasa in putere....) Mie nu mi-a dat rezultate satisfacatoare: regland curentul mai mic, luminozitatea era palida; la curent mai mare, catodul (alimentarea e in curent unipolar!), s-a inegrit rau si tubul a "murit" in cursul noptii.... Adaptarea unui balast electronic de putere apropiata e posibila, insa nu si garantata, deoarece tuburile de aceeasi putere pot diferi ca lungime si sectiune, (adica tensiune, respectiv curent prin ele).... Daca nu gasiti piesa "originala", (multe produse sunt actualmente tip "foloseste si arunca", neexistand piese de schimb), poate ar fi cazul sa va ganditi la o inlocuire, sau, daca doriti sa pastrati montura lampii, sa cautati sa adaptati circuitele/dulia/becul de la alta lampa.... Spor! Editat Ianuarie 20, 2015 de blazeu Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 Se găsesc ușor becuri economice cu puterea necesară, se poate cumpăra unul ieftin și recupera montajul care se va folosi la acea lampă.Eu am o montură cu tub fluorescent clasic de 36W pe care o alimentez în loc de drosel clasic cu un montaj dintr-un bec economic de 23W.Sunt foarte mulțumit de funcționare și de luminozitatea obținută. Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Domnu' Vali, si eu am facut ceva asemanator! E adevarat ca tubul lumineaza ceva mai palid decat in lampa "originala", insa 1 "nu mai are moarte", si 2 e arhisuficient pentru locul (intunecos) unde e instalat. Va doresc recuperare usoara si completa. Sanatate. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 Daca vrei sa rebobinezi drosselul, datele sunt aici: http://www.emil.matei.ro/image.php?img=cfl9w.png DROSSEL e denumirea corecta, nu droser, denumire inventata de comercianti care a umplut netul cu ea. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 21, 2015 Partajează Postat Ianuarie 21, 2015 (editat) Am uitat să adaug un lucru foarte important, care poate fi trecut cu vederea ușor și nu fără efecte nedorite.Lămpile fluorescente cu drossel bobinat și montură tip baionetă au un starter inclus în montura tubului. Dacă se va folosi un montaj electronic (așa-zis drossel electronic) în locul drosselului original, trebuie desfăcută cu atenție montura tubului fluorescent (se poate face o gaură laterală în montură) și starterului inclus.Altfel, tubul nu poate fi aprins decât cu montura originală prevăzută cu drossel. Editat Ianuarie 21, 2015 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum