Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop ieftin

Mondan

Postări Recomandate

Vreau sa realizez un osciloscop ieftin pentru SMPS.

Pretul montajului il estimez la 20RON.

Element central va avea ds30F... la 15RON

Are 2x1MS/s.

Va merge si real time si non real time.

Aici sa ma ajutati sa gasim o sincronizare simpla si eficienta.

Mai am un singur integrat dsPIC30F.. care face parte dintr-un SMPS. Il pot scoate ca e pe soclu.

Dar nu mai am alt soclu pe care sa il pun. Cum sa fac ?

Si imaginea va fi afisata pe calculator sau  telefon/tableta.

---------------------------------------------------------------------------

Daca v-am convins hai sa incepem. Riscul e ca daca ard integratul asta, altul nu pot decat prin posta sa comand.

Am sa pun poze cu stadiul realizarii.

1. Stric sursa sau incec sa il fac pe alt cablaj ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

5

• Mircea

3

• TESSLA

1

• MaesTTro

1

Top autori în acest subiect

Cumperi un osciloscop adevarat (adica nu facut de amatori ca noi). Iti garantez ca vei iesi in castig. Time is money!

Ti s-a mai spus: apar osciloscoape SH la Bazar, cumpara unul de acolo.

PS: Si ca sa fiu realist (vreau sa zic rautacios :limb: ) - iti dau eu orice DSP (PIC-uri numai), daca tu faci un osciloscop cu controller.

PPS: un link de exemplu http://www.users.miamioh.edu/jamiespa/teaching/ece_387/final_projects-may_25_2011/a3e36e11ef4674b74eec37536742238c.html

Link spre comentariu

Cumperi un osciloscop adevarat (adica nu facut de amatori ca noi). Iti garantez ca vei iesi in castig. Time is money!

iti dau eu orice DSP (PIC-uri numai), daca tu faci un osciloscop cu controller.

Sa zic asa - imi primul rand nu am bani (pentru asta)

Apoi, nu zici rau, eu as vrea ca cineva sa-mi dai PIC-uri. Pe tine nu te cunosc pe forum foarte bine si n-am sa iau.

Mi-ar folosi insa daca ai avea si tu un PIC- d-asta. Sa verifici ce am facut eu.

Dar, deocamdata sa vedem la mine cum mai merge montajul.

Sa trecem la subiect,

Daca PIC-ul de care vorbim are convertor D/A incorporat. Cum reusesc sa scot acesta tensiune variabila in exterior.

A/Dul e doar o referinta interna pentru comparator. Nu ii corespunde vre un pin extern.

Daca am putea scoate extern iesirea comparatorului... sau prin PWM cumva.

Am hotarat sa folosesc placa pe care o am deja. Dezavantaj -vor fi niste integrate in plus pe placa.  E un fost SMPS.

Sa vad daca mai merg A/D-urile si nu le-am ars.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Sa zic asa - imi primul rand nu am bani (pentru asta) - Thunderer: OK, incazul asta mai bine pui bani deoparte, si aduni pana cand iti permiti unul. Nu uita de solutia SH.

Apoi, nu zici rau, eu as vrea ca cineva sa-mi dai PIC-uri. Pe tine nu te cunosc pe forum foarte bine si n-am sa iau. Thunderer: Oferta este valabila, tu sa-l faci (soft + hard). Iti e frica sa nu pun ceva Anthrax pe pinii PIC-ului? :rade:

Mi-ar folosi insa daca ai avea si tu un PIC- d-asta. Sa verifici ce am facut eu. Thunderer: Proiectul asta este laborios, eu nu am timp sa fac asta (din pacate). Dupa cercetari pe tot internetul si chiar tentative de realizare, am gasit mai intelept sa-mi procur unul.

Dar, deocamdata sa vedem la mine cum mai merge montajul.

Sa trecem la subiect,

Daca PIC-ul de care vorbim are convertor D/A incorporat. Cum reusesc sa scot acesta tensiune variabila in exterior. Thunderer: Eu zic sa citesti (mult) despre ADC si DAC-uri. Acel DAC (sa zicem pe 10 biti) iti va scoate tensiune variind intre 0 si Vreferinta in 1024 trepte = valori (10 bit = 1024 valori). Daca referinta e de 1,024V, atunci vei avea trepte de 1mV la fiecare LSB. Daca ai nevoie, ii pui si un buffer (opamp) pe iesire.

A/Dul e doar o referinta interna pentru comparator. Nu ii corespunde vre un pin extern. Thunderer: Nu inteleg. Pentru ADC si DAC poti avea referinta de tensiune externa (recomandat). Ca ADC se intercaleaza si cu comparatorul, asta se lucreaza din configurarea PIC-ului.

Daca am putea scoate extern iesirea comparatorului... sau prin PWM cumva. Thunderer: Iesirea comparatorului este configurabila pe anumiti pini dedicati. La fel si iesirile PWM.

Am hotarat sa folosesc placa pe care o am deja. Dezavantaj -vor fi niste integrate in plus pe placa.  E un fost SMPS.

Sa vad daca mai merg A/D-urile si nu le-am ars.

Eu zic sa pui pe hartie macar o schema block, ca sa ai de la ce pleca. Si poate colegii sa comenteze.

PS: unul analogic, de facut nu de cumparat, nu te-ar interesa? Vad ca avem colegi care te-ar ajuta.

PPS: te vad cu topice deschise (o puzderie), incearca sa te concentrezi pe un singur proiect odata. Ajuta la eficientizarea muncii; imi inchipui ca nu mai esti un tinerel.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Vreau sa realizez un osciloscop ieftin pentru SMPS.

Pretul montajului il estimez la 20RON.

Element central va avea ds30F... la 15RON

Are 2x1MS/s.

Va merge si real time si non real time.

Aici sa ma ajutati sa gasim o sincronizare simpla si eficienta.

Mai am un singur integrat dsPIC30F.. care face parte dintr-un SMPS. Il pot scoate ca e pe soclu.

Dar nu mai am alt soclu pe care sa il pun. Cum sa fac ?

Si imaginea va fi afisata pe calculator sau  telefon/tableta.

---------------------------------------------------------------------------

Daca v-am convins hai sa incepem. Riscul e ca daca ard integratul asta, altul nu pot decat prin posta sa comand.

Am sa pun poze cu stadiul realizarii.

1. Stric sursa sau incec sa il fac pe alt cablaj ?

N-are rostul să vă pierdeţi timpul cu un osciloscop analogic Homemade , toleranţă excesivă, exactitate la un nivel extrem de scăzut. Cel digital să-l cumpăraţi costa mult,dar unul analogic se mai poate, numai nu Homemade!

Link spre comentariu

Eu am realizat un osciloscop analogic.

Sigur. Mi-ai fi de folos sa discutam cum sa facem sincronizarea pentru modul non real-time.

Aoleo, tu ai facut osciloscop cu lampi. Mie nu-mi plac lampile.

Bravo, pentru realizare, e frumos facut. Eu caut sa fac ceva miniatura cat un stick.

Asta nu pentru ca nu-mi plac aparatele mari. Dar nu am unde sa le depozitez.

La final le putem compara ca perfromante.

Am verificat PIC-ul si merge ok.

Ce urmeaza. Cum comunicam cu calculatorul ? Ideal ar fi sa afiseze pe ecranul telefonului/tabletei. dar daca nu ne impacam cu Androidul, incepem cu PC-ul.

Caut sa reproduc acelasi semnal dar la o "frecventa" mai joasa. Cum reproduc semnalul ? Sa il fac din PWM ? Am putea folosi D/Aul intern ?

Daca nu sunt clar as putea sa desenez ideea.

Cand pun schema? Dupa cateva teste. Deocamdata sa stabilim cum o facem.

Asa ca inspiratie una din scheme este asta:

https://bookie.io/bmark/readable/784cbd42aedb66

Posted Image

Acum.. poate ne entuziasman degeaba.

Ca si sa scoatem piese din schema asta ca sa iasa mai ieftin....poate pierdem pre mult din calitate.

PIC= 20 Lei

Cuartul ala de 16MHz folosit e o valoare exotica. Ar fi trebuit 15MHz. Nu il punem, folosim referinta interna cu eroare 1%.

FT232, deci nu are sens sa fie folosit, trebuie sa gasim un alt mod de a comunica cu calculatorul.

MCP6S22 asta e un amplificator operational 2-12MHz, costa 5RON, asta ar merita.

Nu isi are rostul, daca masuram tensiuni mare si cea mai mica scala va fi 5V.

De asta ma tem ca "am scos" cam multe piese din schema.

http://www.embedds.com/low-budget-diy-oscilloscope-in-a-matchbox/

Amplificatoarele aste operationale MCP6S22 ar fi utile.....

I dau impedanta mare de intrare 1Mohm,

In lipsa lor avem doar 7ohmi impedanta de intrare, cat care pinul respectiv in analogic.

Si mai au si amplificare reglabila selectabila soft. Adica comuti sacla din soft nu mai lipesti alta rezistent in divizorul rezistiv.

Link spre comentariu

De unde ai scos valoarea exotica de 16MHz la cuartz?  :rade:  Uzual sunt 4, 8, 16, 20, 24, 32MHz la controllerele PIC. Exotica este valoarea de 15MHz. Oscilatorul intern este de 14,55MHz. Dar asta nu conteaza, toti stim matematica.

Vad ca osciloscopul e deja facut, de ce vrei altul? Spui ca-i inspiratie, pai crezi ca reusesti (in timp util, ca sa termini si flyback-ul cu TL494) ceva mai bun?

Sper ca te inspiri din DPScope II, nu din cel de baza. http://www.pdamusician.com/dpscope/downloads_ii.html

In lipsa lor avem doar 7ohmi impedanta de intrare, cat care pinul respectiv in analogic.

Despre ce vorbesti, tu citesti datasheet-ul?

Mondane, tu n-ai sa faci niciodata un montaj functional cu controller pana nu visezi acea foaie de catalog!

Ca tot vrei sa asamblezi tu (vezi si transfer screen to PC as bitmap file via serial connection):

http://www.jyetech.com/Products/LcdScope/e062KC.php

http://www.ebay.com/itm/Handheld-Oscilloscope-DIY-Kit-Improved-Model-Small-Pocket-Portable-Scope-DSO-/160725305121?pt=BI_Oscilloscopes&hash=item256bf98721

Editat de thunderer
Link spre comentariu

<In lipsa lor avem doar 7ohmi impedanta de intrare, cat care pinul respectiv in analogic>

Greseala mea. Am vrut sa scriu Kohmi.

Osciloscopul ala din ultimul tau link costa 60$ cu reducere si are 1-2MS/S

Daca te uiti in linkul postat de mine:

https://bookie.io/bmark/readable/784cbd42aedb66

"Max. sample rate (repetitive signals): 20 MSamples/sec"

Pentru un osciloscop care costa in total 15$.

Aici:

http://www.instructables.com/id/DIY-USB-OSCILLOSCOPE-IN-A-MATCHBOX/?lang=de

Scrie:

"Build this DIY-Oscilloscope for just $15"

Nu mai postez link, dar treba cea mai grea o face softul.

Nu stiu daca mai merita sa scriu alt soft si din acest motiv am cedat in proportie de 50%.

Daca vrei sa continuam discutia, o putem continua, dar cu riscul ca  nehotarat find, sunt sanse mari sa renunt pe parcurs la proiect.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ca sa construiesti un osciloscop, ai nevoie de un alt osciloscop.

Ca sa construiesti un pistol de lipit, ai nevoie de un alt pistol de lipit.

Ca sa construiesti un aparat de masura, ai nevoie de un alt aparat de masura.

S.a.m.d.

Deci trebuie sa cumperi mai intai !

Probabilitatea de a construi un osciloscop cu acel buget este cam aceeasi cu a construi un elicopter.

Cea mai simpla varianta ar fi cumpararea unui gata facut cu un microcontroller, acum sunt cu ARM.

Un osciloscop cu PIC nu este suficient pentru smps-uri pentru simplul fapt ca nu are banda suficienta (ti-ar trebui macar cativa MHz).

In al doilea rand, nu vad de ca ai economisi atat ca apoi sa ai nevoie de o tableta care costa cel putin de 10 ori mai mult decat bugetul pe care ti l-ai propus.

Daca nu vrei sa cheltui prea mult, incearca sa imprumuti unul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări