Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un led sa se stiga imediat daca alimentarea scade sub un anumit nivel ?

Blacksmith

Postări Recomandate

... întrebare cretină: ce e aia "depletion mode"???întreb pentru că nu-mi dau seama dacă e vorba de o tehnologie mai nouă de realizare a unui mosfet, sau un mod de conectare a unui mosfet!şi nu-mi săriţi în cap: singurele invertoare şi surse cu care am avut de-a face erau cu bipolari şi tiristoare, când s-au generalizat (la noi) mosfeţii eu nu mai lucram în domeniu decât foarte sporadic!PS miticămy mersi pentru documentaţile şi lămuririle puse de tine pe forum, aşa încep să pricep despre ce e vorba cu sursele "contemporane"! :)

Link spre comentariu

... din ce spune Winfield acolo, e mai degrabă un regim de funcţionare... dar indică anumite mosuri, nu orice!...se mai pot folosi şi alte tipuri de mos în regim de "sursă de curent constant"? :)

Link spre comentariu

A postat mai în urmă și colegul miticamy : http://pe2bz.philpem...r/A-C/AN901.pdf

http://users.ece.gat...es/isources.pdf

Se poate folosi orice tranzistor J-Fet sau ,,Depletion mode,, pentru utilizarea ca sursă de curent constant de mică putere. Contează în principal să reziste la o tensiune mai mare ceva decât cea la care îl vom folosi.

Editat de validae
Link spre comentariu

Dar cu Enhanced-Mode nu merge ? Ca d-asta am... Dar se pare ca nu prea merge.

Daca nu merge cu Enhanced atunci ce Depletion as putea sa pun.. ?

Nu m-am hotarat nici acum cum sa fac cu ledul. Vreau sa stea aprins la aceeasi luminozitate cat sursa este peste 36V iar sub 36 sa se stinga in cel mult 1-2 secunde...

Link spre comentariu

Păi poți combina sursa de curent constant cu un J-FET (2N3819 sau BF245, BF256) cu dioda Zenner 1N451A (30V), astfel ca tensiunea rămasă pentru alimentarea ledului să fie de 10V. Ledul va lumina constant, chiar dacă tensiunea scade la 35V în sarcină, stingându-se sub 30V.

Editat de validae
Link spre comentariu

As propune si eu o schema ......se calculeaza rezistentele din divizor cu formula scrisa acolo in poza...pentru ca tensiunea de iesire pe divizor sa fie 2,5 volti. Daca se alege tensiunea de intrare de ...ex 35v ...rezistentele vor fi: R3-1,5k  si R2-19,5k(asa rezulta din calcule pt. tens. de 35v) dar dvs puteti sa puneti pentru R2 un semireglabil de 25k (preferabil multitura...in cazul asta se monteaza[obligatoriu] rezistenta R4 ) sau sa compuneti aceasta rezistenta din doua ...ca sa aveti acea valoare (de 19.5k) ...

R1 trebuie calculata pentru a asigura ledului tensiunea si curentul necesar ...pentru o iluminare buna...fara ca ledul sa aiba de suferit...

post-175623-0-02970400-1420441713_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu pot sa leg la tensiunea din alternativ pt ca vreau sa monitorizez cu acel led daca amplifu primeste tensiune sau nu.

Dudi ai 40Vcc alimentare la amplif, acea tensiune vine de la un secundar de undeva sub 30Vca, corect? corect, ca n-are cum altfel, ei bine daca acei 30Vca dispar nu ti se pare cel putin logic ca si cei 40Vcc dispar? nu de alta dar daca sursa pentru cei 40Vcc dispare, nu vad cum cei 40Vcc mai pot exista... Adica daca totusi te legi cu ledul de la secundarul trafului care alimenteaza acei 40Vcc atunci daca opresti alimentarea la trafu ala este normal ca dispar si cei 40V...Alimentarea ledului din Vca mi se pare cea mai simpla varianta. 

Link spre comentariu

Ar fi o mica problema, TL431 suporta 36V si enuntul este pentru 40V.

daca se doreste o tensiune de 40 sau mai mult se mai "incarca " un pic schema cu o dioda zener de 27-33v pusa de la R1 la masa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări