Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor alegere boxe

Vizitator Alex Ungureanu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

6

• bmwh548

6

• Dominicue

6

• lavynyu

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

După invazia chinezăriilor de mii de waţi, se lansase o formulă empirică la amplifuri, aceea cu watt/kg. Dacă ar fi exactă şi s-ar putea aplica şi la difuri, ar da faliment peste 90% dintre firme. 

..............

La ce putere rezistă un dif cu anumite specificaţii e o problemă nerezolvată, mai ales din lipsa orelor de fizică din şcoală, indiferent că e de la noi sau din America. În plus, nici firmele nu pot sau nu vor să lămurească. Totul depinde de construcţie şi condiţii de exploatare, orice ansamblu ce foloseşte bobine, indiferent că e difuzor, motor, electromagnet sau trafo, e ''elastic'' în comportament, suportă şi de cîteva ori un curent de vîrf, dar asta-i scurtează viaţa. Exemplu: 10W la 5000 de ore sau 100W la 50 de ore. Atîta vreme cît răcirea e asigurată, ca la orice dispozitiv electric, diful va rezista (teoretic). Deci una e cu difuri ptr compresie cu bumb închis şi alta la difuri ptr cutie deschisă şi cu bumb permeabil. Difurile de medii şi înalte sînt mult mai limitate ca putere suportată, neavînd răcire şi aşa se ard mai des.

...............

Sper să nu se înceapă cu aberaţii despre tensiune continuă la ieşirea amplifurilor la volum mare.

Link spre comentariu

Tu ar trebui sa le spui explici care sunt diferentele de putere corespunzatoare, fct. de forma semnalului. Tot in articolul de mai sus, se povesteste despre clipping. Si care e diferenta de putere intre sinusoidal si dreptunghiular, pe o amplitudine data...

Link spre comentariu
Vizitator Alex Ungureanu

Revenind la discutie m-am ales cu ambele perechi de boxe, pentru ca omul a considerat ca strang praf degeaba :)

Sony le-am pus pe amplificator, e sunetul mult mai placut, iar cu difuzoarele de bass din tento dupa ce mai prind experienta am de gand un proiect cu ele, care in final as vrea sa le fac in stilul asta :Posted Image

Posted Image
Editat de Alex Ungureanu
Link spre comentariu
Vizitator Alex Ungureanu

Astea le am si eu mai de doamne ajuta, ca in rest am un sistem genius 5.1 care nu se aude nici pe departe ca sony...si sincer nici nu stiu cat sa cer pe ele   :))

Multumesc mult !  :reytre Mai incolo cred ca o sa revin sa cer sfaturi pentru proiectul cu difuzoarele de bass din tento. Spor la treburi baietii, si multumesc pentru raspunsuri, o sa citesc forumul sa vad ce mai misca :)) !

Editat de Alex Ungureanu
Link spre comentariu

Sa le folosesti cu placere! Eu le-as cobori de acolo si le-as pozitiona la o inaltime de 1-1.5m, daca sunt prea jos sau prea sus au un sunet total diferit.

Citeste articolul postat de mine mai sus. Citeste-l atent. Nu e o chestie completa/complexa, dar exista niste mici raspunsuri acolo...

Sunt de acord ca un amplificator mare e de preferat pentru ca nivelul distorsiunilor va fi foarte mic (daca nu se exagereaza cu volumul sursei de semnal) atunci cand este folosit sub 50% din maximul sau. Sunt de acord ca un difuzor poate rezista perioade scurte unei puteri mult peste ce recomanda producatorul. Dar nu sunt de acord ca un difuzor de generatie veche (neventilat si cu suportul bobinei din hartie) va rezista timp indelungat mai ales daca este folosit intr-o incinta de tip inchis. Nu vreau sa polemizez pe tema asta, dar eu unul m-am lecuit de "chinuit" difuzoare si nu recomand nimanui sa faca ce faceam eu pe vremea aia. 

Link spre comentariu
Vizitator Alex Ungureanu

O intrebare pentru viitorul proiect: daca boxele tento in prezent sunt cu incinta inchisa si au membrana de cauciuc la difuzoul de bass, pot sa folosesc pentru acest tip de difuzor o incinta bass reflex ? deoarece mie unul imi place mult mai mult cum se aude tipul acesta de incinta.

Editat de Alex Ungureanu
Link spre comentariu

Difuzoarele proiectate pentru incinte in compresie nu pot fi folosite in incinte deschise (suspensia e foarte flexibila si cursa membranei ar fi enorma distrugandu-se in timp).

Link spre comentariu

O intrebare pentru viitorul proiect: daca boxele tento in prezent sunt cu incinta inchisa si au membrana de cauciuc la difuzoul de bass, pot sa folosesc pentru acest tip de difuzor o incinta bass reflex ? deoarece mie unul imi place mult mai mult cum se aude tipul acesta de incinta.

Va  suna  ca  o  fleasca  !  

Link spre comentariu

Desi multi colegi te-au sfatuit sa nu folosesti difuzoarele tento in cutii deschise , eu pot sa-ti spun ca merg in cutie deschisa insa o cutie cu exact acelasi volum ca si cutia originala si port cu diametrul de 30 mm si lungimea de 120mm.

Ar trebuii sa modifici si filtrele

Si pentru inspiratie uite cateva poze  cu boxele mele cu dif-uri Tento ca si design nu sunt cine stie ce , dar suna foarte bine , avand in vedere vechimea difuzoarelor .

P.S. Calota sau ( dust cap-ul ) bobinei este facut din pinza impregnata si cu tesatura nu foarte adeasa , asa ca nu stiu cat de etans era ansamblul original cu cutia inchisa.

post-230317-0-17826800-1420631135_thumb.jpg

post-230317-0-55469500-1420631143_thumb.jpg

post-230317-0-91505700-1420631152_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Ar fi interesant de vazut la cat e acordata... ia da-mi si mie, te rog, dimensiunile interioare aproximative...

Deci dimensiunile interioare sunt :

inaltime 390mm ; latimea 240mm : adincime 200mm.

Chiar sunt curios ce valoare a frecventei de acord o sa-ti iasa pentru ca la vremea cand le-am facut nu aveam decat urechiometrul :rade: :rade: .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări