Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte

keenox

Postări Recomandate

Am inteles, in cautarile sumare pe care le-am facut pana acum nu am gasit 1x9, desigur ca o sa mai caut.

Dar care este inconvenientul la 2x9v, nu as putea sa izolez o iesire si sa folosesc doar o iesire de 9v?

De asemenea am vazut diferente si la mAh, care ar fi mai recomandat in privinta asta?

Respect!

Link spre comentariu

Dacă ai un alimentator (adaptor) reglabil (3V, 6V, 9V, 12V), poţi folosi fără probleme ieşirea de 12Vc.c. fiindcă temporizatorul are propria punte redresoare.Efectiv aplicând o tensiune la bornele de AC nu mai contează cum pui plusul şi minusul la bornele de alimentare ale temporizatorului.Trecerea prin puntea inclusă pe placă va cauza o scădere cu circa 1,2V dar temporizatorul funcţionează oricum alimentat între 9-12V deci nu vor fi probleme.

Se pot folosi şi adaptoare de reţea de 12Vc.c. de la orice aparat electronic.Curentul dat nu are importanţă, temporizatorul consumă câteva zeci de miliAmperi, cu mult sub ce oferă orice jaf de adaptor...

Link spre comentariu

Desi ma consider destul de pretentios si atent la detalii cand vine vorba de proiecte sau reparatii, sunt constient ca nu va iesi ceva "ca din magazin" mai ales ca va fi un aparat care mai mult va sta, probabil ca il voi folosi o data sau de doua ori, insa, desi poate pare putin absurd, faptul ca voi folosi ceva facut chiar de mine imi da o mai mare satisfactie in detrimentul cumpararii unui aparat de-a gata, e un proiect mai mult din curiozitate.

Eu deja am un adaptor de 12v DC, insa ce m-a facut sa cred ca nu va functiona cu temporizatorul sunt detaliile specificate la min. 6:30 de catre persoana din acest filmulet.

Ca aspect, m-am inspirat din acest filmulet, doar ca eu am cumparat o cutie mai mica si totul o sa incapa cam la fix.

Ca sa detaliez putin si sa va impartasesc stadiul proiectului va atasez cateva imagini.

La transformator am folosit cablu de sudura cu sectiunea de 25mm2, mi-au incaput fix trei infasurari, hmm sau doua?...

Am verificat voltajul si imi da 2,1-2,2v, nu stiu daca este de-ajuns, insa cablurile sunt inca mai lungi decat trebuie, vor fi taiate la dimensiunile necesare si le voi atasa papuci la momentul potrivit. Intrucat nu am cleste asa mare pentru sertizarea papucilor, o sa folosesc o butelcuta din aia cu gaz, voi incalzi papucii si ii voi fixa cu fludor pe capetele cablurilor, sunt sigur ca nu e cea mai buna solutie dar nu am alta optiune.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Editat de blueeies
Link spre comentariu

Pentru sudat baterii 18650 e suficient.Ca să-l testezi rapid, ia nişte conectori tip regletă în care să intre fest cablul tău şi adaugă două bucăţi scurte de cablu de cupru masiv de 3mm diametru.Se găsesc toate astea Leroy...

Cu bucăţile de cupru ascuţite conic la vârf, faci teste de sudură scurte.Eu am încercat prima dată direct cu ştecherul introdus rapid şi scos din priză, n-am avut răbdare să fac temporizatorul.Am fost mulţumit de test, azi am făcut un temporizator reglabil cu timerul 555 şi mâine voi testa cu temporizatorul.Cum am scrisanterior, voi face şi un mic filmuleţ când definitivez aparatul.Momentan am trei spire cu bară de 7 x 3mm şi vârfurile de sudură cositorite direct de bare.

Link spre comentariu

Da, am citit cu atenţie descrierea şi acolo are circuit de detecţie a trecerii prin zero a alternanţei, deci trebuie alimentat cu 9 - 12Vc.a. ca să poată comuta exact la trecerea prin zero.

Iniţial am crezut că-i un timer simplu.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, validae a spus:

Pentru sudat baterii 18650 e suficient.Ca să-l testezi rapid, ia nişte conectori tip regletă în care să intre fest cablul tău şi adaugă două bucăţi scurte de cablu de cupru masiv de 3mm diametru.Se găsesc toate astea Leroy...

Cu bucăţile de cupru ascuţite conic la vârf, faci teste de sudură scurte...

Vreau sa-mi confectionez singur si penul de sudura si chiar astea vreu sa folosesc: conectori regleta si cablu cu sectiune ceva mai mica, poate de 16mm2 sau ceva putin mai subtire.. Preturile acestor "pixuri" ce se gasesc pe piata -cu precadere in China- mi se par prea scumpe si nu iau in calcul sa investesc atat intr-un pen.

Nu stiu ce sa folosesc pentru carcasa cel mai probabil voi folosi lemn de esenta tare: fag sau stejar, de asemenea vreau sa amplasez si un buton pe maner ca sa imi fie usor sa declansez impulsul, dar, mai e pana acolo...

Atasez o schita cam cum as vrea sa arate "pixul".

2.jpg

1.jpg

Editat de blueeies
Link spre comentariu

De acord cu dv, cu cat mai putine legaturi cu atat mai putina rezistenta a curentului si rezultate mai bune.

Ati folosit cablu de 16 pentru secundar si ati mers cu cablul direct de la transformator pana la pen si nu suda bine?

Eu vreau sa folosesc cablu mai subtire pentru o manevrabilitate oarecum mai buna si sa nu fac un pen prea grosolan.

Link spre comentariu

Initial am pus 16 pe traf si 16 pe PEN si nu functiona bine apoi am pus 35 pe traf si 16 pe PEN si tot nu era  chiar ok. Pe urma am pus si pe PEN 35 si merge bine. Am dat jos izolatia si am pus tub varnis (varnish) pe fire pentru a fi mai subtiri si mai flexibile.

De aproximativ 2 saptamani am facut un aparat unui prieten pe traf de 900w, conductor de 35 mmp, 3 spire pe traf,  cablu continuu pana la PEN. Sudeaza foarte bine, mai bine ca al meu, haloul din jurul sudurii este foarte mic deci incalzire minima a bateriei.

Editat de elman
Link spre comentariu

Eu am facut PEN-ul intr-o carcasa din circuit imprimat . Am folosit 2 bare din Cu. de 10x5 mm si aprox. 150 mm lungime , care trec prin carcasa paralelipipedica. Fiecare bara are cursa limitata si apasarea este asigurata de cate un arc. Toate astea sunt montate in carcasa (aprox 100x30x20 mm). La apasare fiecare bara exercita cam aceeasi presiune asupra electrozilor. La capatul cursei barelor este actionat un microlimitator care da comanda la electronica. In partea de jos sunt montati electrozi de cupru iar in partea cealalta cablurile de 25mm2 , cu papuci. Din pacate nu am facut poze dar ca principiu seamana cu ce a prezentat @digix  pagina 8.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări