Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte

keenox

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Am facut rost de o placa  Arduino UNO si am incarcat programul in Atmega 328. Pentru a functiona pe PCB-ul lui amudsen trebuie redefiniti (inversati) pinii de date la display, in modul urmator: LiquidCrystal lcd(12, 11, 8, 7, 6, 5); . In cazul meu a trebuit sa inversez pinii 2 si 3 la encoder deoarece la rotirea spre stanga crestea durata impulsului iar spre drepta scadea: 

int encoderPin1 = 3;
int encoderPin2 = 2;

Timerul merge bine, multumesc lui digix pentru program si lui amudsen pentru PCB.

P.S. Am uitat sa specific ca, in cazul meu,  nu numara (aduna) sudurile efectuate, a trebuit sa modific secventa: weldNumber = ++ weldNumber; .

Atasez si arhiva cu modificarile facute.

WelderTimer.rar

Editat de elman
Link spre comentariu

Cred ca si la mine erau inversati pinii, dar am modificat pe cablaj (adica am facut o `tiganeala`), dar asta e. Dar felicitari!

Asteptam poze (valabil si in cazul meu).

Link spre comentariu

L-am facut dintr-un letcon pt. dezlipit SMD-uri care s-a defectat, n-am gasit rezistenta de schimb si l-am transformat in solder pen, se gaseste la ..... cauta pe net    Letcon integrate SMD/DIL 48W ZD-409 

27547.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

buna ziua

Am facut si eu un aparat de sudura in puncte din traf. cuptor cu microunde

Am pastrat primarul si sec. bobinat cu un cablu de la aparat sudura ,2,6v 

Nu am fost foarte multumit la teste

Acum vreau sa fac un traf.mai mare,am facut o carcasa de aprox. 30cm patrati

Traf. de cuptor a fost calculat la  aproximativ 28/s,noul traf vreau sa-l fac la 30/s,tensiunea in secundar min 3v

Traful o a lucreze in regim de scurtcircuit asa ca vreau sai pun o protectie termica cu resetare care la o anumita temperatura (90gr )sa intererupa  alimentarea trafului

Am facut si un temporizator alimentat la 12v pentru a controla timpii de sudura,asa ca protectia termica poate actiona asupra temporizatorului sau asupra bobinei releului care alimenteaza traf.

Am cautat diverse  scheme pe net pentru protectia termica , dar nu  prea se potivesc cu  ce vreau eu

Protectia termica ar trebui sa intrerupa un circuit cind bobina traf. ajunge le o anumita temperatura preferabil reglabila

Astept ideei si sfaturi 

Ps nu sut un expert in electronica,doar pasionat 

multumec

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mi-am incasetat jucaria. Sudeaza bine, se poate vedea in poza atasata. Sudura nu este chiar ca si cea industriala dar haloul in jurul sudurii este mic. Timpul de sudare este 5ms -10ms. Pe traf am pus 6 spire, am 5,1V in gol (am vazut ca aparatele chinezesti au tensiuni de la 4-20V si timpi de sudare recomndati de 10-20 ms), traful este  mare probabil si curentul generat este mare si de aici timpul mic de sudare.

Multumesc inca odata lui digix si lui amudsen pentru munca depusa.

P.S. forta de apasare conteaza mult, cu solderpen-ul sudurile sunt mai bune deoarece arcurile din solderpen sunt mai tari.

spw_min.jpg

bat_min.jpg

Editat de elman
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator b73bmw
La 26.08.2018 la 14:28, elman a spus:

Mi-am incasetat jucaria. Sudeaza bine, se poate vedea in poza atasata. Sudura nu este chiar ca si cea industriala dar haloul in jurul sudurii este mic. Timpul de sudare este 5ms -10ms. Pe traf am pus 6 spire, am 5,1V in gol (am vazut ca aparatele chinezesti au tensiuni de la 4-20V si timpi de sudare recomndati de 10-20 ms), traful este  mare probabil si curentul generat este mare si de aici timpul mic de sudare.

Multumesc inca odata lui digix si lui amudsen pentru munca depusa.

P.S. forta de apasare conteaza mult, cu solderpen-ul sudurile sunt mai bune deoarece arcurile din solderpen sunt mai tari.

spw_min.jpg

bat_min.jpg

Salut. Imi poti spune te rog, ce cablu ai folosit pentru traf si solderpen, eventual niste poze cu jucaria in interior?

Multumesc.

Link spre comentariu

Salut,

initial am folosit conductor de 16mmp dar nu a fost  suficient de gros. Puteam suda daor platbanda de nichel pana la 0.15mm grosime. Cu platbanda din fier (recuperata de la dosare cu sina sau conserve) nu se suda. Am redus numarul de spire la 4 si am pus conductor de 35mmp, ata pe traf cat si pe solderpen. Curentul masurat pe durata de 100ms, a crescut  la 650 A, inainte era in jur de 380A.  Am testat si cu 3 spire pe traf, dar pe solderpen parca mergea mai bine cu 4 spire. 

In modul acesta sudeaza faorte bine atata nichel cat si fier, haloul este foarte mic iar timpul de sudare este de 30ms.

Vreau sa rectific o informatie data anterior. Am spus ca aparatele chinezesti au tensiunea de iesire intre 4 si 20V. Informatia este gresita si imi cer scuze pentru asta . Tensiunea la aparatele chinzesti este de 6Vpp si au bobinate  3 spire pe traf . Pentru confirmarea celor spuse atasez 2 poze.

Solderpen 1.jpg

Solder pen 2.jpg

709A_1.jpg

parametri Sunkko 709A.jpg

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut este ok aceasta schema pentru a realizarea  unui  SSR care va comanda un traf de cuptor de 1300w , Q2 este folosit doar ca model pentru ca nu aveam in librarie niciun triac cu capsula TO-247  voi folosi un BTA41-600B

ssr.BMP

scuze R6 - 39 ohmi

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Păi nu prea e OK.

Mai întâi MOC3031 nu e bun pentru rețea de 230VAC - are doar 250V tensiune de blocare. Trebuie MOC304x.

Apoi rezistențele din comanda triacului . Nu știu de ce ai pus grupul R4-C1. Oricum R4 este mult prea mare - BTA41B vrea 50mA pentru aprindere sigură. 

R7 nu mi-e clar cât e - dacă e 2220Ω nu e ok din aceleași motive.  Deasemenea R5 este prea mare - nu garantează  blocarea în anumite condiții . 

Uzual ar trebui să ai acolo 330-390Ω de la ”anodul”  triacului la ”anodul” optocuplorului și cam 330-680Ω în poartă.

În fine  rezistența din snubber-ul ăla e cam mare dar asta e altă discuție. După ce merge restul o tatonezi  dar oricum pe la sute chiar zeci de Ω nu kΩ.   Am văzut după aia că e 39Ω . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări