Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte

Postări Recomandate

Nici nu trebuie să-i măsori curentul de scurtcircuit.Reglajul i-l faci ulterior, din prizele de pe primar și temporizare.Ca să poți îndoi bara aia de 3 cm va trebui s-o decălești prin înroșire cu becul de sudură și introducere în apă rece.Orice lovituri repetate ulterioare o durifică iar.Dai câteva spire cu orice sârmă ai de probă ca să vezi câte spire îți trebuie pentru circa 3V și vezi dacă îți va ajunge bara...

Link spre comentariu

gabyh."Conductor" cu diametru 3 cm?Păi e conductor din fire sau plin?Sau e pur şi simplu o bară?Mai bună ar fi o platbandă de cupru.

Dacă ai traf cu spațiu poți folosi cablu sudură,eventual două buc în paralel.Se mulează mai uşor.

Link spre comentariu

@validae e vorba de cablu multifilar ..nu stiu ce cod are dar era cu invelis negru deasupra apoi e asta albastru e mai usor de indoit ...cand merg la tara saptamana asta am sa-i fac poze si lui si la  traful vechi de sudura...peste  bobinajul existent cred ca are un maxim de 15cm diametru...

...nu are prize in primar ...e o singura infasurare

@branca nu se compara cred cu  cablul de sudura cel mai probabil are sectiune  de 300 400mm2 daca nu mai mare...revin  dupa ce masor si fac poze la el sapatamana asta cand ajung pe acolo. spatiu am  sa pot bobina cred 5 6m din asta  dar cel mai bine  masor si apoi revin...

Puneam intrebarea cum as putea masura ...aproxima  puterea reala a acestuia  in acest secundar cu asemenea sectiune...

din cate imi aduc aminte cand era folosit ca si traf de sudura sigurantele cereamice erau  blindate cu 3 4 fire  ca sa nu  se intrerupa...inca nu mi-am modificat din tablou un circuit separat  pe conductor de 4mm sau 6mm pentru aparate de sudura  dar rezolv in curand si asta

Link spre comentariu

A ajuns scula din China, problema e ca in engleza lor de balta specifica totusi ca sursa trebuie sa aiba maxim 50Ah, iar bateria mea are 77Ah..... exista riscul sa crape mosfetii datorita capacitatii cu 50% mai mari decat maximul recomandat de ei? Sa-i pun o siguranta de 50A?

WhatsApp Image 2024-01-15 at 23.11.17 (1).jpeg

WhatsApp Image 2024-01-15 at 23.11.17.jpeg

spot welder.jpg

Editat de raidaru
Link spre comentariu

@raidaru  o siguranță pentru un mosfet e indispensabilă precum bicicleta pentru pești....o pui degeaba. Va declanșa cu siguranță doar după ce mosfeții sunt sârmă.

Mai degrabă pui niște cabluri puțin mai lungi și nu foarte groase între baterie și dispozitiv, vor limita curentul prin rezistența lor.Ca să fii sigur că nu riști, trebuie să setezi timpi foarte scurți de sudură.

Link spre comentariu

@branca la cel din  traf de cuptor de microunde de 1000w am masurat-o direct pe clampmetru da sincer nu am curajul sa-l prajesc ...la capatul infasurarilor din secundarul actual pe 65 de volti nu am masurat ce intensitate scoate dar pe alta mediana la 49v cu electrod de 3.25 clampmetrul meu arata in sarcina 160A...am sa vad  cat  da in primar totusi...teoretic ar trebui sa fie egale puterile dar nu stiu ce pierderi are..nu sunt sigur daca miezul e un stator de motor sau e un tor...

oare ar fi ,ai bine sa incerc prin tatonare folosind  sectiuni mai mici pentru 1/2 spire?

Link spre comentariu

@Validae problema e cat de mult poate sa creasca proportional acea intensitate din secundar? nu tensiunea ...avand in vedere ca secundarul actual  folosit pentru sudura e  bobinat cu conductor fie de Al de 10 monofilar cu tot cu izolatia de pvc dar si cu  conductor de cupru de 10mm multifilar tot cu ixolatia lui si scoate 160A pe o infasurare  la o tensiune mica ...cam care ar fi proportia sa zicem pentru conductorul multifilar cu sectiune de 300 400mm2...cum as putea sa aproximez fara a risca sa masor cu clampmetrul si sa-l prajesc?

Link spre comentariu

Nu înțeleg cu ce te ajută să știi de exemplu că ai 1000A în scurtcircuit ? Dormi mai bine ? Nu cred..

Fă secundarul de test și execută niște suduri de probă și apoi ajustezi cum am scris mai sus.

Scopul aparatului nu e să indice curentul ci să-l folosească...

Link spre comentariu

Ei nu asta conteaza dar...am nevoie de mult mai mult ca sa fiu sigur ca trece prin 3 table suprapuse...cam asta e in zona in care vreau sa prind pragurile la masina de cadrul de caroserie....pana nu  desfac nu stiu exact ce grosime va trebui sa patrunda plus ce forta imi va trebui in clestii de strangere a electrozilor

Editat de gabyh
Link spre comentariu
1 oră în urmă, gabyh a spus:

vreau sa prind pragurile la masina de cadrul de caroserie.

Sudura in puncte merge in fabrica ,tabla e noua ,curata ,clestele strange cu fortză........apoi se galvanizeaza ,vopseste....ulterior nu merge cum trebuie in puncte..,se foloseste un  aparat de sudura cu fir, eu am folosit un Parkside de la Lidl ,...

Aparat DIY " merge " la facut carcase de metal , acasa ,mici lucrari .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări