Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte

keenox

Postări Recomandate

Acum 32 minute, elman a spus:

Da izolatia jos si baga cablu in tub varnish, asa incap 3 spire. 10mmp e putin, pune 2 in paralel.

am pus in paralel 2 cabluri de 10mm2 si acum merge perfect.aveam pierderi prea mari pe cablu.ce nu inteleg este cum merge aparatul ala chinezesc in cc cu fire de 6mm2.are cineva idee?face controlul exact la pct de sudura?

Link spre comentariu

E ideal sa ai 3-4V si min 400A, rezistenta cat mai mica a circuitului, fara cabluri adaugate si fire foarte lungi. Asa poti suda intr-un  timp scurt, bateria se incalzeste numai in punctul de sudura si nu se face halou negru in jurul sudurii. 

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
La 17.02.2022 la 16:46, validae a spus:

Categoric nu e nevoie de ventilator, traful lucrează în impulsuri scurte şi nu are când să se încălzească.Am sudat aseară la primele baterii Li-Ion 18650 nişte borne de tablă, să-mi fie mai uşor când le lipesc firele într-un aspirator auto.Au ieşit perfect sudurile.Încă nu i-am făcut o carcasă, la mine e mai complicat fiind bobinat cu bară masivă.

Salut.

Aș vrea sa-mi fac un asemenea aparat pentru a suda banda de nichelină de acumulatori de genul 18650 Li-Ion.  Imi poti da schema?

Link spre comentariu

La pagina 10 a acestui topic schema e la prima postare de sus.Aia e schema folosită de mine, am făcut-o fără microcontroller fiindcă am la dispoziţie destule integrate 555 şi schema e prea simplă să facă probleme.

Când am de sudat ceva, fac câteva probe de temporizare pe acumulatori defecţi până îmi iese cum vreau.

Link spre comentariu

Am citit toate aceste pagini si m-am apucat de treaba. Am folosit un transformator de la cuptoare de microunda,am scos secundarul,suntul magnetic si am bobinat 4 spire cu conductor litat cu sectiunea de 35mm. De la iesirea trafului pana la electrozii de sudura (bare de cupru 5mm ascutite la capete) am folosit 2x35cm cablu litat de la un aparat de sudura cu sectiunea de 25 mm. Initial am folosit schema cu 555 dar transformatorul era prea puternic, la cel mai mic timp tot exploda tabla nichelata  de 0,1mm. Am gasit pe emag chinezaria NY-D01 cu triac BTA41 care pe langa reglajul de timp mai are si reglaj de putere la un pret de numai 102 ron cu tot cu transport. Aceasta combinatie a fost una de succes. Sunt foarte multumit, pot suda tabla de 0,10, 0,15 si 0,2 atat pe baterii cat si intre ele. Multumesc la toti cei care si-au impartasit experientele aici, cu ajutorul vostru am reusit sa imi fac un aparat de sudat in puncte pentru formarea de pachete de acumulatori care lucreaza super bine, reusesc sa fac lipituri ferme si fara sa ard tabla in jurul punctelor de sudura. Am folosit vreo 2 luni Sunko 788H , care dupa ce l-am reparat de vreo 3-4 ori in aceasta perioada , ba se ardea o rezistenta, ba sursa de 8V, ba stabilizatorul de 5v si la urma a cedat de tot. In schimb, foarte buna carcasa lui !!!! Am folosit-o pt noul aparat de sudura care e de 10 ori mai bun.

Link spre comentariu

https://postimg.cc/njnc8rSz

https://postimg.cc/mcY26CwJ

nu stiu cum sa pun pozele aici. am pus pe postimg si am pus linkurile. Cu parere de rau eu nu ma omor cu design, asa ca o sa fiti cam dezamagiti de aspect. Dar functioneaza impecabil. Astazi am lipit un acumulator 14S14P si dupa 2 ore de munca nici macar nu s-a amortit nici radiatorul de la triac si nici transformatorul. Aparatul de la care am furat carcasa dupa 10-15 minute intra in protectie termica. Si ca sa lipesc cu ala trebuia sa folosesc la reglaj timp mare si se ardea lamela de tabla intre punctele de contact. Asa cu noul aparat facut de mine dupa sfaturile voastre pot sa lipesc perfect folosind setarile: reglaj potentiomentru pt timp -  numai la 01 pt orice tabla nichelata  si potentiometrul pt reglaj putere 63% tabla de 0,1, 78% tabla de 0,15 si 87% tabla de 0,2. Si lipitura e lipitura, se rupe tabla daca tragi, nu se dezlipeste.

Whats-App-Image-2022-09-23-at-16-54-35.jpg

Whats-App-Image-2022-09-23-at-16-54-35-1.jpg

Editat de validae
Repostare corectă link-uri foto
Link spre comentariu
Acum 3 ore, florin21 a spus:

https://postimg.cc/njnc8rSz

https://postimg.cc/mcY26CwJ

nu stiu cum sa pun pozele aici. am pus pe postimg si am pus linkurile. Cu parere de rau eu nu ma omor cu design, asa ca o sa fiti cam dezamagiti de aspect. Dar functioneaza impecabil. Astazi am lipit un acumulator 14S14P si dupa 2 ore de munca nici macar nu s-a amortit nici radiatorul de la triac si nici transformatorul. Aparatul de la care am furat carcasa dupa 10-15 minute intra in protectie termica. Si ca sa lipesc cu ala trebuia sa folosesc la reglaj timp mare si se ardea lamela de tabla intre punctele de contact. Asa cu noul aparat facut de mine dupa sfaturile voastre pot sa lipesc perfect folosind setarile: reglaj potentiomentru pt timp -  numai la 01 pt orice tabla nichelata  si potentiometrul pt reglaj putere 63% tabla de 0,1, 78% tabla de 0,15 si 87% tabla de 0,2. Si lipitura e lipitura, se rupe tabla daca tragi, nu se dezlipeste.

Mi-ați citit gândurile, voiam să vă întreb ce setări pentru timp și putere ați ales dar văd că ați postat deja.

Am făcut și eu un astfel de aparat cu un astfel de modul, numi că la mine am dat doar trei spire  de conductor că atât a încăput în fereastră, dar de secțiune  mai mare, cred că de 40 mm nu știu exact că nu am măsurat. Am făcut ceva experimente dar nu știam cât să reglez timpul și puterea, foloseam putere de 99% și timpul de 0,15 și cred că din cauza asta mai ardea uneori tabla. Acum sunt în faza de experimente, după o să-l montez într-o carcasă.

Felicitări și spor la treabă!

Link spre comentariu
La 23.09.2022 la 20:44, woodyteo a spus:

Mi-ați citit gândurile, voiam să vă întreb ce setări pentru timp și putere ați ales dar văd că ați postat deja.

Am făcut și eu un astfel de aparat cu un astfel de modul, numi că la mine am dat doar trei spire  de conductor că atât a încăput în fereastră, dar de secțiune  mai mare, cred că de 40 mm nu știu exact că nu am măsurat. Am făcut ceva experimente dar nu știam cât să reglez timpul și puterea, foloseam putere de 99% și timpul de 0,15 și cred că din cauza asta mai ardea uneori tabla. Acum sunt în faza de experimente, după o să-l montez într-o carcasă.

Felicitări și spor la treabă!

sa stiti ca daca reglajele sunt bine facute lipeste perfect. Dar, asta nu ne scapa de gaurirea tablei uneori . Motivul este ca nu exista contact ferm intre table sau intre tabla si acumulator atunci cand declansam sudura. Am incercat la teste si reglaje de putere care nu asigura lipitura dar daca contactul nu este ferm intre materialele care vrem sa le sudam  tot se gaureste tabla de deasupra. Daca contactul fizic este ferm se poate suda si cu reglage de putere peste necesar si nu se arde tabla , de fapt nu chiar deloc,totusi apare un halou din cauza supraincalzirii in jurul punctelor de lipitura. Daca reglajul de putere e bine facut si timpul de sudura e setat prea mare apare arsura tablei intre punctele de sudura. Problema asta am avut-o cu Shunko 788H, nu avea suficient curent si trebuia sa maresc timpul de sudura si singura varianta sa pot lipi tabla de 0,15 (tabla de 0,2 nu puteam suda) era sa o sudez cu un timp mai  mare care provoca arsura intre punctele de sudura si chiar si asa cateodata sudura  nu era ferma chiar daca arsura intre puncte nu disparea niciodata !!! Motivul care m-a facut sa bobinez 4 spire si nu 3 e ca marind un pic tensiunea am putut sa folosesc un cablu un pic mai lung la sudura. In alta ordine de idei am constatat ca se sudeaza foarte bine  tablele astea subtiri si cu capuri de sudura cu varfuri din sarma de cupru cu sectiunea de 2.5 mm2 subtiate la varf. Fata de electrozii care i-am folosit la inceput de sectiune mai mare si ascutiti conic spre varf avantajul e ca acestia nu trebuie reascutiti, e suficient din cand in cand cand  sa le cureti varfurile cu un cutit. Daca reglajele sunt bine facute si esti atent sa nu ratezi o sudura , sudezi cu ele sute de lipituri fara sa fie nevoie nici sa le cureti macar.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salut, am realizat si eu aparatul asta de sudura pentru un prieten si am intampinat urmatoarele probleme. Mai exact nu prea sudeaza nici tabla de 0.1 mm

În secundar am folosit cablu de 25mm cu 3 spire ,bornele sunt de aparat de sudura  de 25 iar cablul pana la electrozi de sudura sunt de 300mm si grosimea de 16mm, atasez si ceva poze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări