Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PFL200 se poate utiliza in audio ?

Vizitator Carmen Mironovici

Postări Recomandate

Detin mai multe tuburi PFL200 (noi si folosite) si vreau sa le pun la treaba.

Le-am testat asa cum am crezut si : - partea L functioneaza bine in audio frecventa, ca finala (2W).

Desi am incercat mai multe ”artificii”, partea F refuza sa functioneze in audio. Mai precis : prezinta distorsiuni mari, instabilitate, oscilatii sau zgomot care persista, factor de amplificare diferit pentru diferite frecvente, etc.

Dupa graficele din fisele tehnice, pare a avea panta variabila - este adevarat ?

Daca ati lucrat cu aceasta lampa, ce aplicatii ati facut ?

La ce se poate folosi aceasta lampa (si sectiunea F si sectiunea L) ?

Se poate folosi in audio ? Daca da, in ce conditii ?

Multumesc.

Link spre comentariu

Pentoda "mare" (L) din PFL200 are panta fixa si se poate folosi cu rezultate bune ca finala audio. Avand o panta foarte mare 21 ... 22 mA/V necesita semnal mic de atac pe g1 ceea ce constituie un avantaj. In televizoare era folosita ca finala video.

Pentoda "mica" (F) are panta variabila, ca atare creeaza distorsiuni ale semnalelor audio, cu atat mai mari cu cat nivelul semnalului aplicat este mai mare. Variatiile instantanee ale potentialului pe grila1 produc modificarea permanenta a pantei ceea ce are ca efect deformarea semnalului audio. Era utilizata in asa-zisul "circuit poarta" al teveurilor. 

In audio s-ar putea folosi numai ca amplificator de semnal mic/foarte mic, caz in care modificarea permanenta a pantei este mai putin semnificativa, posibil intr-un compresor de dinamica. Dar nu stiu cat de bun ar fi raportul semnal/zgomot daca se lucreaza cu semnale de ordinul 5 ... 10mV de exemplu. Ca sa ataci pentoda L cu pentoda F intr-un amplificator audio clasic nu prea merge, distorsiunile vor fi mari.

Se poate folosi tubul ca receptor radio, prima pentoda - detector cu reactie, pentoda mare ca final audio. Parca userul @Cristian a facut un receptor CB care functiona destul de bine. 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Detin mai multe tuburi PFL200 (noi si folosite) si vreau sa le pun la treaba.

Le-am testat asa cum am crezut si : - partea L functioneaza bine in audio frecventa, ca finala (2W).

Desi am incercat mai multe ”artificii”, partea F refuza sa functioneze in audio. Mai precis : prezinta distorsiuni mari, instabilitate, oscilatii sau zgomot care persista, factor de amplificare diferit pentru diferite frecvente, etc.

Dupa graficele din fisele tehnice, pare a avea panta variabila - este adevarat ?

Daca ati lucrat cu aceasta lampa, ce aplicatii ati facut ?

La ce se poate folosi aceasta lampa (si sectiunea F si sectiunea L) ?

Se poate folosi in audio ? Daca da, in ce conditii ?

Multumesc.

Incercati aceasta varianta,intr-adevar pentodele cu panta variabila sunt mai greu de stapanit in audio,dar intr-o conexiune trioda acest aspect poate fi imbunatatit.Schema este realizata si utilizata intr-un miniamplificator cu tuburi pentru un PC.In practica rezistenta R8 ar putea sa aiba o valoare cuprinsa intre 33K si 68K,asta depinzand foarte mult de starea tubului utilizat si uneori si de firma producatoare.

Este doar o propunere,poate gasiti si alte aplicatii in audio cu acest gen de tuburi.

Sper sa va fie de ajutor!

post-175212-0-22153200-1420126113_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

...sau acest frumos spliter,cu ceva inspiratie se poate realiza un PP <allTV vacuum tube>,adica doua PL36 in mod trioda si un spilter ca cel de mai jos cu PFL200 si gata un amplificator mai putin conventional dar cu performante in mod cert audiofile... :)

post-175212-0-26713500-1420136522_thumb.png

Link spre comentariu

Pentoda "mica" din PFL200 are panta variabila la negativare mare. La negativare 0 - 2 V e cu panta fixa, dar mica. Trebuie alimentata cu tensiuni mici pe anod si pe ecran si merge liniar si ca pentoda. In audio merge, dar nu e mai buna decat un PCL obisnuit.

Link spre comentariu

Interesant acest defazor cu PFL...nici nu ma gandeam la o asemenea utilizare aacestui tub.

Nu numai interesant,dar are si performante foarte bune pentru un spliter de calitate,priviti diagrama Bode si veti observa un defazaj perfect intre cele doua semnale in gama 15Hz...100Khz,diferenta de amplitudine intre cele doua semnale este de 3mV,iar cuplajul direct intre etajul de intrare si defazorul catodina ii permite o banda extinsa de lucru 10Hz...100Khz.

Sa treaca sarbatorile si voi concepe un PCB compact pentru un astfel de spliter ce poate fi utilizat pentru diverse etaje finale PP.Sa nu uitam ca PFL200 are o izolatie filament catod (catozi) foarte buna,finala L din PFL200 era intr-un TV finala video,deci o "modulatie" a catodului cu 50Hz nu prea ar fi fost OK pentru imagine.

post-175212-0-10272000-1420305379_thumb.png

post-175212-0-11562300-1420305980_thumb.png

post-175212-0-24785900-1420306073_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am citit cu mult interes mesajele scrise aici. Multumesc.

Voi face unele montaje, apoi revin cu mesaj de urmare. (nu foarte repede, de luni sint la serviciu).

Link spre comentariu

Astept cu nerabdare pcb-ul defazorului cu pfl, am cateva tuburi pfl si nu stiam ce sa fac cu ele, ma gandeam ca inafara de televizoare alta utilizare nu pot gasi.

Link spre comentariu

Intre timp am aflat ca vand chinejii pe ebay...

10 pin Euro style Ceramic Tube Socket 6X9 6U9 X4 B10B base

(cautati dupa asta, linkul e prea mare si ma tem ca nu trece de cenzura)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări