Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 220V c.a. - ieftina

Postări Recomandate

@marian iti multumesc. A fost la obiect.

S-ar putea ca urmatoarea idee sa fie necomuna:

Flyback este comparabila cu sursa boost, diferenta ca miezul se incarca printr-o infasurare si descarca prin alta infasurare.

Am sa incerc un boost folosind primarul trafului.

"sa te plangi la bodega"

Va rog nu o luati personal. Pur si simplu iau pauza si intru la bodega pentru discutii offtopic. Un fel de divertisment.

Va invit la bodega, un divertisment e binevenit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

CITAT:

<Nu are la comanda lui evacuarea sarcinii stocate in baza si tranz conduce permanent>

Stiu timpii de comutatie la bipolar. Fie ! Am pus un tranzistor sa "traga baza la masa" cand T1 nu e comnandat. Fara efect.

-------------------------------------------------------------------------------------

E greu sa redesenezi schema? Ai dioda pe iesire? O schema cu traf trebuie sa contina stelutele ce marcheaza fazarea infasurarilor.

Dar este mai simplu sa te plangi la bodega ce rai santem noi de pe aici.

Incearca sa desenezi cu :

https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=uk2mVJTTMIL7ULDKg6gL#q=tinycad+free+download

voiam să zic şi eu acelaşi lucru, mai ales că l-am păţit pe pielea mea acum nişte anişori buni în urmă, din fericire, nu cu un traf de sursă în comutaţie (pe-atunci erau "rocket science", nu ca acuma), ci un banal traf de reţea!aveam de făcut un lucru simplu: dat secundarul vechi jos, bobinat altul nou, calculele au arătat că am loc destul, aveam sârmă destulă la dispoziţie, plus tole de rezervă, dacă ajungea una-două de nefolosit, aşa că am rezolvat problema în 4 ore (bobinam manual, cu sârmă de 1 mm diametru).bineînţeles, atenţie la izolări, etc, că subsemnatul, ca orice puturos de înaltă calificare, n-avea nici un chef să muncească de 10 ori prost în loc să muncească doar o dată, şi bine! :Ddar în gol, traful se încălzea binişor, cu o sarcină pe un sfert din cât ar fi fost "nominal", se încingea de mama focului, nici n-am mai îndrăznit să-l pun la sarcina prevăzută!m-a pus colegul (mai bătrân ca mine cu f-o 15-17 ani) să-l rebobinez, şi mi-a spus să notez sensul, şi să-l bobinez în sens opus.m-am uitat la el ca la alte alea, dar cum tot îl desfăceam, zicând că am greşit eu ceva pe la izolaţie (deja oftam la gândul celor o mie şi ceva de spire din primar), am zis că nu strică să-l ascult... şi surpriză: după aia s-a comportat transformatorul ăla stas!de-atunci, dacă debobinez un transformator, indiferent de care o fi, caut să văd în ce sens e bobinată înfăşurarea dată jos, şi s-o bobinez pe cea nouă în acelaşi sens.dacă e imposibil de debobinat fără să nu tai sârma cu cutterul sau altceva, prefer să fac altul, de la 0. sau să cumpăr, depinde...am mai rebobinat cam 20 de trafuri de atunci, şi "fenomenul" s-a mai repetat de 3 sau 4 ori, de fiecare dată problema era sensul de bobinare "greşit".şi vorbim de trafuri de reţea, la 50 de Hz.

Link spre comentariu

Fazare infasurarilor. Eu ma exprim "mai banal" - nu am pus sensul infasurarilor (desi punctul arata polaritatea tensiunii secundar)

pentru ca:

Asta dupa ce am redresat cu o dioda BYW29E-150.Dioda a fost pusa pe rand in ambele sensuri.Tot 0V arata in secundar.

Exprimare ceva imprecisa aici. (Veti spune ce de la forward la flyback difera multe nu doar "sensul" diodei)

Nu vorbesc de proiectare vre unei surse. Vorbesc doar de testarea unor idei.

In functie de ce merge si ce nu, apoi calculam.

Ce e neobisnuit cu asta ?

Sursele de acest tip se folosesc pentru putere mica. Eu caut sa o folosesc pentru putere medie.

Inclusiv schemele postate de voi sunt tot pentru putere mica.

Poate pe site-urile de electro chinezesti sa gasesc o astfel de schema.

Link spre comentariu

Flyback este in sine un boost izolat galvanic, traful la flyback este de fapt constituit din 2 sau mai multe inductante cuplate magnetic. Plecand de la aceste considerente nu se mai fac confuzii. Nu contesta nimeni utilitatea dezvoltarii unor idei dar informatiile postate de tine ca si initiator al proiectului trebuie sa fie cat mai precise, trebuie sa acorzi o importanta cat mai pronuntata oricarui detaliu constructiv, evident in limita a ceea ce tu cunosti, si apoi ceri instructiuni pentru continuarea proiectului acolo unde ai neclaritati.

Schema de la care ai plecat cu acest proiect pretinde a fi flyback dar arata multa superficialitate, mai ales ca-ti lipseste ceva esential-Osciloscopul ( fara de care dupa parerea mea nu prea are rost sa te apuci de dezvoltarea unei idei, e ca si cum ai incerca sa traversezi o punte fara balustrade, peste o prapastie, legat la ochi ). In astfel de conditii trebuie in primul rand sa te asiguri ca cel putin teoretic ai o comanda cat mai corecta, cat mai performanta, comanda corecta este critica, la tine iarta-ma ca zic asta ( si zau nu incerc sa te insult ), este cel mult superficiala, ca sa nu zic gresita, nu stiu daca asta este efectul unor lipse de cunostinte, de experienta din partea ta sau mai degraba efectul superficialitatii, asta te priveste doar pe tine, solutii sunt pentru orice, dar trebuie sa faci un efort sa te documentezi si sa intelegi fiecare aspect, sa intelegi principiile care stau la baza fiecarui fenomen si atunci vei intelege si cum trebuiesc tratate fiecare sectiuni din schema.

Inchei spunand ca in cazul tau trebuie neaparat sa revizuiesti complet comanda bipolarului, sa te documentezi despre ce configuratii sunt cele mai uzitate in cazul acestor tranzistori, apoi sa iti alegi clar niste date precise legate de parametrii sursei si pe baza lor sa-ti proiectezi un traf asa cum se face la flyback, cu toate calculele implicate, nu sari peste nimic, nici un detaliu nu-i insignifiant.

Link spre comentariu

Am vazut ca s-a mentionat ca se foloseste traf etd39, are intrefier ?

@Mondan ia scoate tolele de ferita si uneste-le in afara carcasei trafului si apoi uita-te in lumina sa vezi daca se unesc perfect, daca da miezurile alea nu sunt bune, din cate am mai studiat si eu, topologia asta flyback foloseste numai traf cu intrefier

Uite asa trebuie sa arate un intrefier http://i1006.photobucket.com/albums/af186/William_Gaatjes/flyback_2.jpg

Eu iti recomand o sursa cu IR2153, e mult mai simplu de realizat si de pus pe picioare

Editat de maxente
Link spre comentariu

Nu are intrefier am mai spus. Se unesc perfect. Poza e la postul al doilea de aici:

http://www.elforum.info/topic/98344-constructie-smps-coborator-de-la-220-de-putere-medie-mare/page-131

Pentru restul va multumesc pentru ca au ajutorul dv. mai gasit un defect.

Am facut boost cu primarul trafului. Merge bine. Apoi in secundar am pus voltmetrul dupa o dioda. Tensiunea indicata fara condensator va depinde si de umplere,normal, dar e tot 0V.

Am pus o poza putin neclara cu ce am modificat:

post-183833-0-10549400-1420297875_thumb.jpg

Boost-ul merge, insa in secundar pe voltmetru am OV indiferent daca e K1 sau K2 cuplat. :secret

Nu se poate. Am verificat contactele. La transformator cu  ohmetrul pe primar da 2ohmi iar in secundar da 890ohmi.

Poate n-am dezizolat bine sarma cu care am bobinat. Lipita cu fludor de pini era. Dezizolarea a fost fara aspirina prin racairea lacului. Si dat prin fludor.

Link spre comentariu

Am refacut schema initiala.

Era intrerupt secundarul. legat prost la pini.

In gol am tensiune OK.

In sarcina tensiunea scade foarte mult, cam aceeasi putere debiteaza in sarcina indiferent ca modific duty cycle, sau RT(frecventa).

Ciudat. Am zis probabil ca e din cauza becului inseriat cu sursa.

Am scos becurile inseriate am bagat in priza, am bagat in priza si...bum.

S-a stins lumina asa cum facea Nea Popa in serialele La Bloc.

Asta e, mai am trei tranzistori bipolari. Sper sa termin sursa inainte sa ii ard pe toti.

Link spre comentariu

Mi se pare normal sa bubuie tranzistorul la ce ai tu acolo, limitarea aia de curent cu NPN-ul ala mic e inutila atata vreme cat comanda este incorecta, daca comutarea se face pe pante lungi atunci momentele de tranzitie unde disipatia este maxima posibila ( enorma ), cresc substantial ca si durata, adica cresc foarte mult pierderile de comutatie, si deci tranzistorul cedeaza din cauza disipatiei prea mari, si asta in ciuda prezentei limitarii de curent... Asadar in lipsa osciloscopului care sa iti arate ce si cum, tu trebuie sa te asiguri ca ai o comanda cat mai performanta, se poate si cu TL494 dar nu asa cum ai tu acolo, cu doar o rezistenta chioara intre emitorul unui tranzistor si baza celuilalt, la naiba, macar inca o rezistenta baza-emitor la tranzistorul de putere si tot ar fi ceva, sunt atat de multe solutii constructive pentru a optimiza comanda aici, trebuie doar sa vrei. Apuca-te si deseneaza schema intr-un soft dedicat, sunt destule la dispozitie si se gasesc usor, alege o comanda corecta si apoi mai vedem, renunta sa mai incerci saritul peste pasi importanti, flyback-ul nu-i ceva asa simplu de pus la punct.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ce ati spus e corect.Rog adminul sa mute la incepatori subiectul.Acum,pai si la tranzistor bipolar trebuie rezistor B-E?ceva in genul descarcarii lui G la MOSFET?dar la bipolar e dioda BE, ar trebui sa se descarce singur.......ma rog, spuneti-mi cum trebuie atacat.Apoi nu stiu daca am intrefier. Ambele E-uri par a se imbina perfect, dar spatiul ala gol din mijloc e de 200 microni tipic, deci sub 1mm, nu stiu daca nu il observ.merg in continuare pe ideia de flybackA dat miticamy@ un exemplu, dar structura de comanda a tranzistorului era in interiorul intagratului.Si e mai greu sa-mi dau seama, pentru de obicei in integrate mai sunt si structuri care nu sunt folositoare, aduca integratul facut pentru o gama mai larga de aplicatii.

Link spre comentariu

Mondan, spre deosebire de mosfet, tranzistorul bipolar consuma in baza de la comanda, si curent continuu, este o chestie bine de retinut. Tot tranzistorul bipolar retine si o sarcina parazita in baza, sarcina care trebuie evacuata suficient de rapid la Toff, altfel fie tranzitiile dintre deschis si blocat se fac pe pante lungi si deci disipatia datorita pierderilor in comutatie este mare si poate distruge tranzistorul, fie tranzistorul poate ramane pur si simplu deschis sau semideschis si la Toff, situatie in care montajul evident ca nu poate functiona, si nu mai conteaza ce umplere are semnalul de comanda. Iata o simulare a comenzii din prima schema pusa de tine care sa ilustreze ce se intampla:

Posted Image

Acuma uite ce se intampla daca pui un condensator in paralel pe rezistenta din baza:

Posted Image

Este o solutie des folosita la comanda bipolarilor pentru comutatie, deoarece se controleaza blocarea tranzistorului mult mai eficient, condensatorul respectiv se incarca cu o tensiune egala cu caderea de pe rezistor la Ton ( care este evident dictata de curentul tras de tranzistor in baza ), acea tensiune apare pe condensator la Toff cu o polaritate inversa, adica tranzistorului i se aplica o tensiune negativa in baza pe Toff, care tensiune blocheaza mult mai rapid si mai eficient bipolarul. Valorile sunt doar cu rol de exemplu, trebuie sa te asiguri ca la Toff nu introduci mai mult de 5V tensiune inversa in baza ca tranzistorul se distruge.

PS: Am mai zis-o si ma vad nevoit sa ma repet, la flyback este neaparat necesar intrefierul, traful de flyback este una si cam aceeasi chestie cu inductanta de la regulatorul boost. ( si aici trebuie sa fac o corectie a unei perle proprii "Flyback este in sine un boost izolat galvanic", este inexact, flyback in sine este un principiu de functionare, astfel incat vorba cuiva ce am zis eu acolo e ceva de genul "mamiferul este un caine" :rade: , corect spus boost este o forma de flyback ) Ideea este ca ai neaparata nevoie de intrefier deoarece inductia de saturatie la ferita este foarte jos, intrefierul ridica nivelul saturatiei scazand permeabilitatea miezului intr-un mod controlat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări