Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la DC - reducerea arcului intre contactele releului

Avram Ion

Postări Recomandate

Releele nu sunt chinezesti dar tensiunea de alimentare la acest amplif este de +/- 94 v. Va dati seama cam ce arc face la tensiunea asta. Oricum etajele finale la acest amplif vor 2 FET 800 de la PSC audio si de la protectia aceasta veche o sa folosesc doar partea de protectie la temperatura cu controlul ventilatorului. Protectiile la CC vor fi tot de la PSC dar am eu relee la 24v si cred ca vreo 60 A cu 2 randuri de contacte.

Link spre comentariu

Releele nu sunt chinezesti dar tensiunea de alimentare la acest amplif este de +/- 94 v. Va dati seama cam ce arc face la tensiunea asta. Oricum etajele finale la acest amplif vor 2 FET 800 de la PSC audio si de la protectia aceasta veche o sa folosesc doar partea de protectie la temperatura cu controlul ventilatorului. Protectiile la CC vor fi tot de la PSC dar am eu relee la 24v si cred ca vreo 60 A cu 2 randuri de contacte.

Pacat , arunci banii pe geam doar ca sa-ti satisfaci orgoliul de constructor amator ? ? !

Mai bine il repari cu module originale de la distribuitor .

Dai un ban , dar va fi net superior acelor PSC-uri .

Link spre comentariu

Inainte sa ma apuc de lucrare m-am interesat la importator si nu mai exista module pt acest model pt ca este prea vechi asa ca am hotarat sa bag aceste module care le aveam pe acasa.este adevarat ca aceste module nu sunt ce era in ecler, schema abordata este diferita dar nu cred ca sunt nici varza fata de cele originale.

Link spre comentariu

Alege o schema clasica , cu bipolari . Aia cu MOS FET este varza , nu cred ca cineva se poate lauda cu calitatea sunetului obtinut din acele module de la PSC , mare noroc daca functioneaza acceptabil nemodificate...nu mai discutam de randament , deoarece se incalzeste incredibil !In fond , este problema ta . Alege ce doresti !

Link spre comentariu

Circuitul de mute nu ajuta. Decuplarea la dc in general e cauzata de un final/finali strapunsi. Nu mai tin ei cont de mute.Dar rezolvarea e simpla si la indemana oricui: contactul NO il tragi la masa cu fir gros.Totusi, fiind un cablaj dublu strat, nu poti sa verifici daca nu e deja tras la masa?In felul asta diful, scapa, releul probabil ca isi da duhul, dar na, cand ai de schimbat un brat de finali, ce mai conteaza pretul unui releu. Probabil asa s-au gandit.O sa ma uit intr-un dpa, sa vad acolo cum s-a implementat treaba.

Link spre comentariu

Schema amplificatorului, schema protectiei nu sunt chiar de lepadat,si nici componentele nu se compara cu cele din prezent dar problema asta cu releul chiar da de gandit. Oare chiar sa nu-i fi dus capul ca se poate ajunge la asa o situatie in caz ca se duc finalii? Repet schema protectiei este chiar foarte bine gandita fata de alte puscarii dar exista si un dar. Ma gandesc ca la halul in care arata releul a trecut ceva DC de el, contactul a ramas lipit pe NO.

Ce este si mai ciudat, pe partea de Soft Start, deci 220 AC au pus 2 relee cu contactele inseriate.

GRESIT .

Cele doua relee au functii diferite : primul - power on / off iar al doilea - softstart .

Contactul releului din iesirea audio s-a defectat probabil datorita caderii tensiunii de alimentare a releului sub limita de aclansare ferma in sarcina .

Este un defect tipic la amplificatoarele Pro care nu au stabilizator pe tensiunea releelor...

In Romania sunt variatii mari ale tensiunii retelei de 220 V ( 230 V ) si mai ales la tara , reteaua avand frecvent valori intre 180V si 250 V ~

Spaniolii de la Ecler au gandit acest amplificator pentru lumea civilizata , nu pentru nuntile de tigani la cort , cu alimentare de 200 m pe cablu 3x0.75 mm !

Amplificatorul este cu mult peste toate realizarile din Romania sau de pe forum , inseland asteptarile defaimatorilor autointitulati " experti " in prajituri ...pacat ca a fost exploatat necorespunzator !

Acest gen de amplificator este excelent dpdv calitativ audio , dar datorita costurilor mari nu veti mai pupa niciodata asemenea proiecte sau produse made in Europa .

In prezent se produc doar chinezisme de toata jalea...

Link spre comentariu

Da, corect, dar asta defaimatorii experti o iau ca si un minus. Acu asta este, mai rau sa nu fie.Legat de cazul de fata, nu cred ca a crapat releul de la atata, dar cine stie. Poate posesorul lui ne poate spune mai multe, in special daca etajul final era ars sau nu.Ca si curiozitate tehnica, nu denigrare, chiar daca unii urla inca de pe la inceputuri orice discutie in care NAS-ul lor fin il simte ca iz de denigrare.Mai degraba cum spui tu, ar fi probleme la partea de softstart ca nici aia nu e stabilizata, dar e drept curentii sunt mia mici, si se lucreza in alternativ. Mai degraba ar fi probleme cu rezistentele dar acolo ar trebui sa isi faca treaba siguranta termica din schema.Pana una alta se intampla si la case mai mari, nu trebuie sa cautam nod in papura la orice. Se invata ce e de invatat si se merge mai departe.Legat de a doua parte, nu cred ca s-a intitulat cineva expert in prajituri. Eu abia ce am pus mana mai in detaliu pe doua modele, xpa5000 si dpa2000.In schimb altii dau cu mult pe afara si nu isi mai incap in propria piele. Nu ca as avea o problema personala cu ei, dar de multe ori dezinformarea e mai rea decat informarea asta privind lucrurile de la un nivel mai ridicat, unde nu mai intreaba lumea care scoate mai mutli W sau cate kile are trafu, ci e o alta lumea care se cam hlizeste cand aude ca SR-ul variaza cu frecventa. Intelegi unde bat acum.

Link spre comentariu

Informatii prea mult nu pot sa dau pt ca asa am luat ampliful, fara un canal si cu releul topit pe canalul lipsa deci sigur a fost ars.Ampliful nu a functionat in Romania nici in vreun sat uitat de lume, nici in capitala noastra minunata si infloritoare si nici la vre-o nunta cu Salam.Pur si simplu am postat sa arat ca acel arc electric chiar are loc si in amplifuri mai scumpe si cu pretentii. Nu vreau sa denigrez nici o firma si nici nu am vre-o treaba cu ce vinde unul si altul pe site-ul lor. Am prezentat un car real.

Link spre comentariu

Circuitul de mute nu ajuta. Decuplarea la dc in general e cauzata de un final/finali strapunsi. Nu mai tin ei cont de mute.

Dar rezolvarea e simpla si la indemana oricui: contactul NO il tragi la masa cu fir gros.

Totusi, fiind un cablaj dublu strat, nu poti sa verifici daca nu e deja tras la masa?

In felul asta diful, scapa, releul probabil ca isi da duhul, dar na, cand ai de schimbat un brat de finali, ce mai conteaza pretul unui releu. Probabil asa s-au gandit.

O sa ma uit intr-un dpa, sa vad acolo cum s-a implementat treaba.

Aici cred ca te refereai la contactul NC pt ca pe NO cupleaza releul iesirea amplifului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări