Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la DC - reducerea arcului intre contactele releului

Avram Ion

Postări Recomandate

Ma bag si eu ca musca in lapte!Leco are dreptate. Protectia in cazul ruperii arcului in curent continuu se face prin doi sau chiar trei contactii inseriati.Este cea mai simpla metoda. Este desprisa din electrotehnica fiind o solutie din actionarea motoarelor de curent continuu.Sigur ca acum s-a cam uitat fiindca tot ce este actionare pe cc este realizata pe punti de tiristori de mare putere iar protectia s-a mutat pe comanda portilor tiristorilor.Si asta este de fapt istorie fiindca tendinta este spre actionare cu motoare asincroane cu rotorul in scurtcircuit ( fara mentenanta ) doar de, suntem condusi de catre economisti. Dezvoltarea IGBT-urilor a revigorat actionarea cu motoare asincrone. Totusi reministente sunt. De exemplu franele in curent continuu. Ruperea arcului se face asa cum a descris Leco.Orice bris-bris pe langa contact este frectie.Siemens si nu numai a dezvoltat solutii pentru cc aplicabile si in medie tensiune cu camera de stingere vidata.Sper ca nu am suparat.Toate cele bune,Mircea.

Link spre comentariu

Scopul nu este neaparat deconectarea sarcinii cu un releu de bani putini ....se mai poate " taia " alimentarea etc . De Dumping factor ati auzit ? Contactele inseriate scot din clasa HiFi orice amplificator...putine relee sunt fara " amprenta acustica " gen Amplimo , dar alea chiar costa . Si nu putin !Nu inteleg ce poate fi asa de complicat sa cumperi un releu de calitate , gen Schrack , Finder , Omron etc . Cat de prost poti fi sa dai banii pe cacaturi chinezesti noname la o diferenta infima fata de relee brand-name ?

Link spre comentariu

La curenţi mari şi tensiuni mici e valabilă punerea în paralel a contactelor, dar aici e vorba de amplifuri alimentate la tensiuni mari. Mai multe contacte înseriate înseamnă fizic o distanţă mai mare între ele şi arcul electric se rupe mai rapid.

Link spre comentariu

De Dumping factor ati auzit ?

Contactele inseriate scot din clasa HiFi orice amplificator...putine relee sunt fara " amprenta acustica " gen Amplimo , dar alea chiar costa .

Cat de prost poti fi sa dai banii pe cacaturi chinezesti noname la o diferenta infima fata de relee brand-name ?

Dumping factor se potriveste de minune cu "cacaturile chinezesti" ;-) Expresia asta merita o medalie. (Damping factor ar fi termenul corect.)

Pe site-ul amplimo nu am gasit nimic despre relee, doar despre transformatoare. Este vorba de rebranduri? Cine le fabrica?

Link spre comentariu

http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=4469 sau http://www.ringkerntrafo.nl/product.php?id_product=401 este un releu serios , demn de un amplificator de calitate .

Pacat ca nu este prea popularizat ....dar merita absolut toti banii !

Damping si dumping ....a amortiza si a sari .......este o licenta poetica , de inspiratie @fcon .

Aveti imagini cu contactele " buclucase " ......

Contactele inseriate scot din clasa HiFi orice amplificator...putine relee sunt fara " amprenta acustica " gen Amplimo , dar alea chiar costa .

Si nu putin !

Nu inteleg ce poate fi asa de complicat sa cumperi un releu de calitate , gen Schrack , Finder , Omron etc .

Cat de prost poti fi sa dai banii pe cacaturi chinezesti noname la o diferenta infima fata de relee brand-name ?

Link spre comentariu

Credeam ca discutam de aplicatii audio de foarte inalta performanta , nu de tablouri de comanda pentru macarale sau poduri rulante....

Sunt de aceeasi parere. In audio nu exista doar DC (cazul catastrofic) ci AC (semnalul audio) ,deci releele de la protectie ar trebui sa fie de cea mai buna calitate.. Insumarea a doua relee de calitate proasta e total nerecomandata. Poate este greu de crezut ,dar un contact oxidat/afumat , poate introduce distorsiuni :sparge:
Link spre comentariu

PAna una alta eu zic sa experimentati cat se reduce arcul la decuplare cand aveti conzi. Atentie, folositi un caz apropiat de realitate, adica sarcina sa fie un RL, nu doar un L. Orice difuzor are o rezistenta, fie ea cat de mica.In filmuletele lui Leco se vede cum arcul dispare de-a dreptul la decuplare.Experimentati si voi cu 10mH inseriati cu 4ohmi, daca nu credeti ca fucntioneaza.Evident ca merge si cu contacte inseriate, atata timp cat se deschis sincron.Eu am lasat momentan proiectul balta, sunt prins cu alte probleme si nu am cum sa imi mia ocup timpul cu asa ceva si nici nu am energie sa imi bat capul cu tot felul de chestii.PRobabil voi relua lucrarile si voi finaliza protectia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări