Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la DC - reducerea arcului intre contactele releului

Avram Ion

Postări Recomandate

Eu consider ca rolul unui forum este de a prezenta idei si a de dezbate pe tema lor. IAr prin dezbatere inteleg una constructiva, nu una prin care se incepe cu : "Aia e o aberatie, BA!" mai ales cand metoda a fost deja testata.

Totusi am precizat clar ca e un experiment, nu m-am umflat in pene ca sa spun ca asta e singura solutie, e cea mai buna.

La intrebarea a doua ti-am raspuns deja ca e clar ca inaltele trec prin conzii respectivi, si daca doresti si protectie la HF trebuie sa gasesti alta metoda: mutting sau sa tai corentu' la amplif. DA, asa e, prin conzi trec inaltele.

Un alt dezavantaj al metodei, pe langa cel al complexitatii.

Deci ca sa sintetizez:

Avantaje: arc redus

Dezavantaje: complexitate (piesele), lipsa protectie la HF

Pai pentru cele spuse, nu pot zice decit da-mi mina la strins, colegial! :)

Atit vroiam sa spui.

Ce vroiam eu sa subliniez este ca pentru protectie HF, chestia cu condensatorii nu se poate folosi.

Si, nu am zis nicaieri , BA!

N-am apucat sa fac azi teste pt ca tre sa pregatesc 2 module sa plece miine spre Iasi, dar revin eu cu testul cind am timp.

Numai bine, tuturor!

Link spre comentariu

deci in concluzie sa inteleg ca cea mai buna solutie e cea cu 2 contacte inseriate! Acum ce curent trebuie sa aiba cele 2 contacte?Ma gandesc ca daca se inseriaza creste spatiul dintre zonele purtatoare de curent deci implicit si campul...ar merge relee de 5A cu trei contacti inseriati sau trebuie tot asa de putere mai mare(15-30A)?

Link spre comentariu

Depinde de putera debitata si pe ce impedanta lucreaza amplificatorul respectiv.

Eu sint de parera ca daca tot faci o treaba, sa o faci calumea.

Recomand relee de 10-16A, preferabil de 16A pentru pina un 800W/4 ohm.

Mai sus, cele de 30A, obligatoriu!

Cind am testat modulul meu pe 2 ohm, la aproape 1600W-1700/2,3 ohm aproximativ, aveam peste 27A curent prin sarcina!

Deci nu e de gluma cu releul, la puteri mari.

http://www.youtube.com/watch?v=KrenN56u-GY

Link spre comentariu

Pai la mine Fet400 o sa mearga in 8 ohmi pe cate un fulrange (C12-300mb+comp50), si alte Fet400 o sa mearga pe doua LW1503(ca subwoofer "asta e inca in proiect"), si am niste relee Omron de 10A(cate 3 contacti) ma gandeam ca poate sunt bune. Ce alt relee mai recomandati (ceva de firma ), un site ceva? Multumesc pentru timpul acordat. filmuletzul l-am vazut mai demult ma gandeam ca daca tot e o problema asta cu releul poate pun un contactor ceva :da

Link spre comentariu

Aţi intrat pe domeniul electrotehnicii, chestiile astea nu mai ţin de electronica ordinară.Ptr curenţi mari se pun contacte mai multe în paralel, dacă are aşa ceva releul, dacă are doar unul, atunci măcar 2 relee în paralel.Varianta cu înseriatul contactelor se poate face şi ea tot cu perechi de contacte sau relee. Asta dacă tensiunile de alimentare sînt mari şi justifică complicaţia. Sau se pot folosi contactori industriali, există şi modele cu bimetal reglabil ptr un anumit curent şi/sau temporizare.Au avantajul că izolaţia între contacte e excelentă, plus altă execuţie faţă de releele de 2 lei din comerţ.A văzut cineva cum arată o punte din contactele topite ale unui releu de pe ieşirea unui amplif? :rade:

Link spre comentariu

Aţi intrat pe domeniul electrotehnicii, chestiile astea nu mai ţin de electronica ordinară.Ptr curenţi mari se pun contacte mai multe în paralel, dacă are aşa ceva releul, dacă are doar unul, atunci măcar 2 relee în paralel.Varianta cu înseriatul contactelor se poate face şi ea tot cu perechi de contacte sau relee. Asta dacă tensiunile de alimentare sînt mari şi justifică complicaţia. Sau se pot folosi contactori industriali, există şi modele cu bimetal reglabil ptr un anumit curent şi/sau temporizare.Au avantajul că izolaţia între contacte e excelentă, plus altă execuţie faţă de releele de 2 lei din comerţ.A văzut cineva cum arată o punte din contactele topite ale unui releu de pe ieşirea unui amplif? :rade:

Daca as fi pastrat sau pozat toate releele schimbate in amplifuri dealungul anilor, umpleam 2 pagini de poze sau cel putin o galeata de relee...Ultima belea cu releu a fost la un T-Amp T2400 care avea releul terminat la propriu.Culmea, uitati-va la unul de firma care mi-a papat ceva timp sa realizez ca, releul era intrerupt...http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopi ... =64&t=7774
Link spre comentariu

Pentru a proteja contactele releului de pe iesire amplificatoarele moderne au mai multe circuite secundare de protectie , care fac ca la deschiderea contactelor sa nu existe semnal pe intrare , in genul montajelor " mute " , realizate simplu , cu un JFET , sau prin intermediul circuitului Limiter ( obligatoriu in cazul amplificatoarelor PRO ) , dar aceasta prevenire este valabila doar pentru cazul cand amplificatorul functioneaza in parametrii coreti . In cazul defectarii catastrofice , avem mai multe posibilitati , in functie de clasa aparatului ce urmeaza a fi protejat : contactele releului in serie cu boxele , protectie crowbarr , decuplarea alimentarii ( contacte de releu in serie cu + / - alimentarea etajului final sau blocarea driverului de FET / IGBT in cazul surselor SMPS ) . Am vazut o astfel de aplicatie simplista la Crown seria CE , care avea crowbarr + contactele releului serie cu sarcina , dar si la Mayersound , cea mai evoluata protectie , soft mute autoramp cu etajul limiter , iar hard cu doua relee duble , un releu taia alimentarea + / - , iar un alt releu , avea contacte inseriate pentru deconectarea sarcinii . Releele erau comandate diferit ca timing , tinand cont de curent , tensiune , temperatura , sarcina reactiva etc . Nu avea SMPS.........Dar tot s-au ars finalii , erau FET ( 9540 + 540 , cred ca 12 perechi )

Link spre comentariu

Victor, se pot face fel si fel de protectii elaborate pentru amplificatoare (protectia antidefectare), insa la protectia incintei(telor) acustica, zic ca trebuie acordata maxima atentie!

Multi oameni gindesc inca "ma c*c in el de amplificator, boxele sa nu le arda, cind crapa"...

Totusi aici omul vorbeste despre un AV 400 daca nu ma insel, etaj final, care nu are nici un fel de implementare de mute, limmiter,protectie SOA, ci este clasic, cel mai simplu etaj final.

Eu de asta i-am recomandat 2 releee cu contactii inseriati, ca sa fie sigur 99,999% ca in cazul strapungerii uneia dintre ramurile finalilor, releele vor rupe acel DC de la iesire, fara a exista pericolul peerlarii contactelor, cum am aratat in filmuletul 2.

Am vazut odata, mai demult la un club, un amplificator de putere mare, o clasa H 3 step, care avea releu de protectie cu 3 contacti de 30A serie, era ceva cit 2 cutii de chibrituri, suprapuse,si pe partea superioara , erau schema lui si parametrii, m-am uitat FOARE atent sa vad ce si cum, si am retinut clar 30A/250Vac sau 30A/32Vcc.

Amplificatorul era pe bass, desfacut, plin de praf vai steaua lui, insa nu cedase nicidata ce citiva ani de cind il aveau.

Pentru AV sau orice amp, alimentat pina in +/- 100Vcc 8-4 ohm ,eu personal ramin la varianta cu 2 relee cu contactii de minim 16A , preferabil 30A , inseriati.

Succes!

Link spre comentariu

deci in concluzie sa inteleg ca cea mai buna solutie e cea cu 2 contacte inseriate! Acum ce curent trebuie sa aiba cele 2 contacte?Ma gandesc ca daca se inseriaza creste spatiul dintre zonele purtatoare de curent deci implicit si campul...ar merge relee de 5A cu trei contacti inseriati sau trebuie tot asa de putere mai mare(15-30A)?

Nu merge pentru ca 5A e prea putin. Rup ele arcul, dar in sarcina 5A inseamna 100W in 4 ohmi, putere continua. Mult prea putin.Inseriaza capacitate mare.Pe scurt e ca cea mai simpla si ieftina e sa inseriezi contactele, dar daca nu vrei sa implementezi protectie la HF in protectia cu releu ci in alta parte (mutting pe intrare sau intreruperea alimentarii) poti opta si pt conzi, pentru a reduce arcul mult mai tare. ASteptam filmul lui Leco sa vedem cum se comporta niste conzi la decuplari de bobine la tensiuni mari. Eu din ce am testat avand ca sarcina un difuzor chinezesc de 12" legat la 50V DC n-am vazut pic de flama.De aici mai departe tu stii care e mai potrivit pt aplicatia ta.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

În general releele folosite la ieşirile amplifurilor lucrează în curent alternativ, mai uşor de întrerupt şi nu face arc electric aşa de pronunţat ca curentul continuu. Beleaua apare la avarie, cînd se străpung trz finali şi datorită tensiunii continue la ieşire, curentul ce trece prin contacte va fi, desigur, tot continuu. Atunci se topesc pastilele şi se sudează contactele. Nu mai are nici o importanţă cît de rapid e releul sau circuitul de comandă, dar cît de solide sînt contactele. Se pot folosi şi siguranţe automate, ptr 220Vca, cu condiţia să fie foarte solid ampliful. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări