Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la DC - reducerea arcului intre contactele releului

Avram Ion

Postări Recomandate

Am facut si acel test despre care vorbeam . Initial am vrut sa inseriez contactele a doua relee , dar am vrut sa vad daca unul singur poate rupe o tensiune de ~40Vcc si un curent de ~4,6A . Dupa cum se vede ,de la 52Vcc tensiunea in sarcina scade la 40Vcc pe o sarcina de 8R . Releul acela a fost capabil sa rupa acea tensiune si acel curent foarte frumos fara ca contactele lui sa se sudeze...Releul il gasiti si la Adelaida cu seria JZC-22F .

Aici si link-urile:

http://www.youtube.com/watch?v=2bDc2udWay8&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=hY351Afh0hc&feature=youtu.be 

Editat de claudiu_XD
Link spre comentariu

Nu uita ca boxa (difuzorul din boxa si eventualul filtru serie pentru bass) este (sint) o sarcina INDUCTIVA, situatia se schimba DRAMATIC in RAU.

In general un dif de bass are cam 1,2milihenry inductanta, daca mai punem si bobina serie de citiva milihenry...

Dar daca tu esti multumit, e ok, in fond nu-s boxele noastre...

Link spre comentariu

Daca inseriezi contactele DA, altfel aceeasi problema, sint relee pentru  ALTERNATIV.

Contactele sînt gata înseriate în fiecare pereche ca la contactoare, fiecare lamelă mobilă are două pastile, cîte una la fiecare capăt unde e cîte un contact fix.

.................

Decît cond electrolitic, mai bine încearcă cu magneţi neodim peste contacte la releele obişnuite. Metoda ruperii arcului electric în cîmp magnetic se foloseşte în industrie.

Link spre comentariu

Nu cred ca am facut nimic rau ,doar am aratat ca la alimentarea lui , un banal releu(15A/28Vcc) poate rupe acea tensiune. Nu stiu de ce ,dar cred ca releul a rupt la limita ...Totusi ,ca sa fi mai sigur recomand 2 seturi de contacte inseriate (pentru amplificatoare care se alimenteaza la mai mult de +/-30V ,cum cineva a spus foarte frumos pe aici) . Ce am facut mai sus se intampla in cel mai bun caz ,in cel mai rau se stie...

@Zal am vazut de cateva ori magneti lipiti pe relee ,dar nu m-am intrebat niciodata de ce sunt pusi acolo ....acum am aflat! 

Link spre comentariu

Aia-i, incearca cu magnetu. Incearca si cu ala de hardisk, e mai puternic. Dar OBLIGATORIU incearca si nu te lua dupa povesti.

Confirm si eu, decat cu o punte si cond electrolitic, unde scanteia devine invizibila, parca mai faina e viata cand vezi o scanteie, un mic arc, mai un magnet, te mai gandesti la experimentele lui tesla, eventual iti vine o idee de perpetuum mobile, etc.

Acum pe bune, decupleaza tot felul de sarcini, rezistente, conzi, bobine, sa fii si tu cat mai agresiv. Si nu te limita la 50V, urca sa vezi cat duce protectia ta, pana la urma datele te vor ajuta pe viitor.

Link spre comentariu

Da, total de acord. Recomandabil o rezistenta de valoare mai mare pusa in serie cu puntea si condensatorul, ca sa se vada ceva arc. E naspa cand releul decupleaza fara arc, tot efectul artistic se strica! :(

Magnetul pus peste un releu cuplat banuiesc ca incurca mult electronii. Ar putea sa intre intr-o combinatie fatala, impreuna cu cablurile OFC, elevatoarele de cabluri, greutatile antirezonante puse pe amplificator SI MAI ALES cu demagnetizorul de CD-uri. Toate acestea pot intra intr-o oscilatie fatala, creand o gaura neagra (in mintea audiofilului de ocazie) care va absorbi ori placere de a asculta muzica. Nu ne putem permite asa ceva.

In rest, pt constructorul de pe forum.

Multi vorbesc pe forum, putini testeaza si mai putini testeaza corect, de aceea si atatea concluzii aberante. Exemple sunt cu miile, usor de citit pe forum.

Nu te increde in povesti, in special cele scrise din orgoliu, pune mana si testeaza ORICE chestie care o faci, in special la partea de protectii, a caror functionare defectuasa se poate lasa cu pagube mari.

Testeaza destept (intelegand fenomenul), arzand piese nu capeti un titlu de glorie, doar te arde la buzunar si te umple de frustrari.

Link spre comentariu

Magnetii aia sunt geniali ... pentru un amplificator tinut in rack (de exemplu) nu cred ca poate afecta nimic in preajma lui(presupunand ca acel DVD nu ar avea ce sa caute in rack) . Solutia ar fi 2 relee cu contactele inseriate (cum sunt astea de 15A cu care m-am jucat eu)...sunt foarte bune si ieftine (costa cam 5,5 lei /buc) , si mai ramane decat sa gasesti un circuit de detectie + deelay (cam cu asta imi bat capul acum) care sa aiba un timp de reactie foarte mic . 

Link spre comentariu

:) deci vreti sa stingeti un arc electric prin suflaj magnetic..... intelept sfat, ce sa zic. Am zis eu bine ca ajungeti la SF6  si camere de stingere :) Eu doar odata va mai spun aici, conductoarele, mai ales cele care poarta prin ele curenti alternativi mari NU se pun in camp magnetic altfel te alegi cu distorsiuni. Eu personal am masurat cresterea distorsiunilor doar din cauza folosirii mufelor de boxe cu aliaj de fier in ele. Ideea nu mi-a venit mie de nebun, am aflat-o de la Douglas Self si am verificat-o. Nu mai zic de ideea proasta de a bobina inductanta de iesire peste rezistenta care se pune in paralel cu bobina. Distorsiunile cresc si de 10x in toata banda audio. La concret am verificat din nou pe pielea mea acest efect.

Contactele se lipesc la varianta cu condensatorul pusa de Leco din cauza descarcarii condensatorului dupa ce se reinchide contactul. Se poate limita acest curent de descarcare asa incat sa nu lipeasca contactele si nici arc electric sa se formeze.

Ceea ce vedeti voi acolo este functionarea releului mai debraga ca un ruptor si la curent continuu ruperea mai degraba este indicat sa se faca cu miscare de rotatie decat de translatie. Ma rog, avand in vedere ca totusi majoritara este ruperea in curent alternativ ar fi trebuit o miscare combinata. Oricum, n-are niciun rost sa intram in detalii de electrotehnica pentru un banal si amarat de releu. Inseriati cum a zis Leco doua contacte si aveti o solutie eleganta, fiabila, compacta si ieftina plus la indemana. Ce naiba o tot dati dupa gard atat ?

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Greierasul, hai sa nu dezbatem treaba cu contactele si ce greseli fac altii. Nu ii pot opri sa sudeze contacte cu niste condensatori incarcati, dar le pot atrage atentia ca intr-o schema de genul:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/nu%20trebuie%20sterse/forum/prot%20DC/prot%20DC%2C%20scurt%2C%20HF%2C%20temp%202013.pdf

http://www.elforum.info/topic/8732-sugestii-si-corectii-asupra-unei-scheme-de-protectie-dc/page-4

acel scenariu nu are cum sa se intample. 

E o simpla sincronizare, facuta cu cap, asa incat condensatorul sa se descarce inainte de recuplarea intarziata releului. 

Sunt convins ca poti urmari asta pe schema si ca poti confirma functionarea corecta, fiind o simpla logica cu tranzistori.

Evident, in varianta din schema, (punte, cond, rezistenta descarcare) nu mai e nevoie de asa ceva, dar solutia mi-a venit mai tarziu. Initial, adica cu multi ani in urma folosisem doar conzi si rezistenta descarcare solutie experimentala, pe baza de repede. :)

Sa nu ma intelegi gresit, eu nu zic ca varianta cu inserierea e gresita sau rea. Dar mi-am pus urmatoarea problema. Cu un contact sa zicem ca il fortezi si decuplezi 40V, 2 contacte duc 80V, dar mai departe? Nu ma refer la audio, poate eu am eu un DC de tensiune mare care vreau sa il decuplez fara arc si efectiv nu am decat niste relee amarate.

Mi se pare ca un electronist asta ar trebui sa faca, sa caute solutii alternative, nu doar sa urmeze orbeste niste reguli si metode, fara sa judece nimic de capul lui.

Am vazut multe campanii de desfiintare duse pe forum in maniera: "unde si la ce firma ai vazut tu asa ceva?"

Practic omoram orice urma de creativitate si o inlocuim cu conformitatea oferita de manuale de service si de ce au gandit altii. Suna a Spania evului mediu. :)

Iti dai seama ca nu e deloc o paradigma buna pt dezvoltarea unui individ.

Si repet, teste si iar teste. Nu va incredeti doar in vorbe! Nu de alta dar chiar si un magnet de harddisk, nu ajuta prea mult, nu imbunatatesti lucrurile seminificativ.

Va rog testati! Nu va incredeti in vorbe.

Ce am facut eu:

http://www.elforum.info/topic/53748-protectie-la-dc-reducerea-arcului-intre-contactele-releului/?p=721292

Puteti dezbate acolo solutiile. Voi muta posturile cu privire la relee acolo.

Din pacate sectiunea respectiva nu este moderata si e plina de rabufniri si atacuri la persoana, sa speram ca nu va fi cazul pe viitor.

Link spre comentariu

Sharky am citit acum cateva posturi din link-ul tau si as avea o mentiune semnificativa de facut: Nu se pune orice valoare de condensator si rezistenta ! Exista un calcul pentru fiecare in parte. Tu acolo ai pus 200uF , Leco in film a pus 500uF. El a pus o asemenea valoare pentru a exemplifica fenomenul de sudare a contactelor dar trebuie data valoarea exacta pentru evitarea lui . In cazul nostru pentru un curent rupt de 10A si o tensiune de 50V se va folosi un circuit serie RC cu C=4.7uf...10uF  si o R=25ohm...47ohm. Cel putin asa imi iese mie din calcule.

Ma rog, imi mentin parerea ca domeniul protectiilor este destul de complex daca vrei sa il faci "perfect" si necesita capitole intregi de carti sau topicuri dedicate stufoase. In rest mai degraba lumea s-ar concentra pe solutiile audio, o schema buna cu componente de calitate n-o sa-ti prajeasca boxele.

Link spre comentariu

Testat cu termistor PTC de 12 ohm/2A/265Vac, la decuplarea de 100Vcc 10A, nu s-a creeat arc electric, iar tensiunea a scazut instant la iesire.

N-am mai facut filmare deoarece nu am aparatul foto acasa.

Cine vrea sa ma creada bine, cine nu, nu.

Insa pentru siguranta maxima, recomand 2 contacte de minim 15A/250Vac inseriate, rup fara probleme 110Vdc, testat de mine, relee Omron de 16A/250Vac cu 2 contacte per releu (2x2 pozitii) care rup official 5A/24Vdc in sarcina inductiva.

Personal folosesc relee de 30A/250Vac, insa eu lucrez puteri mari.

Nu am vazut pina acum pe elforum, amplificator alimentat la mai sus de +/- 85-90Vcc, excluzindu-ma pe mine, cu +/- 115Vcc in clasaAB spre B.

Chestia cu condensator serie cu rezistenta, esta cam aiurea, trebuie simulat un bipolar, deci 2 condensatoare cu + comun si tensiuni de lucru cu cel putin 50% mai mare decit alimentarea pe ramura+ ca unele protectii decupleaza la frecvente ultrasonice.

Ce ne facem atunci faca avem de exemplu o oscilatie dau ceva preponderant de inalta frecventa la putere mare de iesire sau chiar in clipping (automat la oscilatie) si releul decupleaza?

Pai pina se arde rezistenta serie cu condensatorul simulat (4,7-22uF), se poate arde bobina difuzorului de inalte.

Si ce facem apoi daca rezistenta s-a intrerupt?

Desfacem iar ampliful sa o inlocuim, de fiecare data?

Acest neajuns se poate inlatura folsind PTC cum am spus mai sus, insa sint scumpe si destul de greu de gasit...

Unde e protectia atunci?

Deci 2 contacte serie, salveaza mai bine decit orice artificiu cu condensatori, si alte alea.

Este un sfat pe care il dau de ani de zile, si pina acum NICIODATA nu a dat gres.

Si va asigur ca rezistenta interna a unui releu (de calitate nu ciurucuri) cind are contactul inchis (protectia dezactivata) este mai mica decit rezistenta conductorului(oarelor) din iesirea etajului final pina in difuzor, asta ca sa nu sara

Victor ca se diminueaza Damping Factor.

Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări