Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tweetere Monacor

oaki

Postări Recomandate

Va rog sa-mi spuneti o parere legata de tweeter-ele Monacor, in mod special despre modelul DT-280, eventual o comparatie cu XT de la Vifa, Seas sau Audax, ft la care sa nu tipe etc. Sunt conditionat de dimensiuni si oarecum de un ft max 3000 hz., in combinatie cu un mid-woofer vintage de la Cabasse. Va multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• oaki

4

• VTP

2

• barbulescuorlando

1

Top autori în acest subiect

Nu e clar ce vrei!

Seria DT de la Monacor sunt variatii ale PCT-300 de la PAudio.

Poti sa alegi Ft incepand cu 2 kHz. De altfel daca utilizezi un Butterworth ord.II departat, calculezi punctul de inflexiune la 2.600 Hz. Deci destul de sus.

Conteaza cum il folosesti, daca nu e bine utilizat ai probleme cu orice tweeter, inclusiv cu Vifa, Seas, Audax sau orice alta firma.

Link spre comentariu

Nu am ascultat nici un model de la Monacor, nici PAudio, de aceea doream o comparatie. Este posibil sa placa sau nu, filtrate "dupa manual", intrebarea era daca merita incadrate in "hi-fi", avand in vedere pretul mic si dotarea cu ferofluid.

Editat de oaki
Link spre comentariu

Nu-l pot dota cu waveguide pentru ca sunt conditionat de dimensiuni - nu ar avea loc. Oricum nu ar fi o problema in alegerea unui ft in plaja 2500 - 3000 hz, mid-wooferul masoara sarma pana la 4k; nu stiu inca cum arata off axis.

Link spre comentariu

Nu am ascultat nici un model de la Monacor, nici PAudio, de aceea doream o comparatie. Este posibil sa placa sau nu, filtrate "dupa manual", intrebarea era daca merita incadrate in "hi-fi", avand in vedere pretul mic si dotarea cu ferofluid.

Nu tot ce are un pret corect este si prost, asa cum, nu tot ce are un nume "sonor" este si de mare calitate!!!

Dotarea cu ferofluid are 2 mari avantaje: o disipare mai buna a caldurii degajate de bobina mobila (deci compresie termica mai mica si putere suportata mai mare ) si aplatizarea caracteristicii de impedanta la frecventa Fs a tweeterului, ceea ce elimina circuitele suplimentare daca se alege Ft aproape de Fs.

Incadrarea in "hi-fi" o poti vedea singur pe caracteristica de frecventa a oricarui difuzor.

Subscriu la sfatul lui Orlando, cu un amendament: foloseste DT300 + Waveguide = PCT 300 (atentie: apare o "umflatura" pe caracteristica de frecventa de care trebuie tinut cont la filtru si creste usor SPL-ul ).

Nu cred ca mid-wooferul in cauza este chiar "sarma" si intre 1 - 4 kHz are sigur meandre, chiar daca mici, si, astea dau timbrul propriu!

Nu e cazul sa iti faci griji de emisia off-axis daca tai la 2 kHz, de exemplu!!!!

Editat de VTP
Link spre comentariu

Nu am prejudecati, de aceea am pus intrebarea si nici nu am afirmat ca cei trei sunt crema, chiar am fost dezamagit de un model seas. Nu pun eticheta unui producator in baza unui esec / succes. 

Stiu avantajele ferofluidului insa am facut o comparatie in urma eliminarii lui dintr-un tweeter Audax - mi-a placut fara. Ulterior am procedat la modificarea lui inspirandu-ma de aici http://www.troelsgravesen.dk/TW034.htm rezolvand astfel problema cu impedanta.

Raspunsul in frecventa al tweeterelor monacor publicate pe site-ul lor nu-mi inspira incredere si in general o poza nu spune cat sunt de "hi-fi".

Cand am spus ca sunt conditionat de dimensiuni, ma refeream la diametrul flansei de 13 cm si adancime, de aceea nu se incadreaza sugestiile dumneavostra.

Categoric mid-wooferul are break-up dar nu este atat de pronuntat si nu atat de jos in frecventa, se manifesta acolo unde raspunsul off-axis este deja in cadere.

Va multumesc pentru sfaturi, voi cumpara dt280 ... nu prea am de ales.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări