Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare alimentare TL072

Eugen Chirila

Postări Recomandate

Nu stiu daca am deschis acest topic unde trebuie, daca nu e locul lui aici, imi cer scuze, rog sa fie mutat unde isi are locul.

Si acum sa revin la problema care ma framanta.

Dupa cum se vede in fototgrafie, schema originala a acestui preamplificator cu TL072 este alimentata cu sursa diferentiala de +/-12V, eu am incercat sa fac o modificare in schema pentru a fi alimentata doar cu +12V.

Intrebarea mea este urmatoarea, este corect ce am facut?, daca nu astept sa imi spuneti ce si cum ar trebui modificata schema corect, pentru a putea fi alimentata la +12V.

Cu multumiri anticipate E. Chirila.

post-238516-0-31735100-1419932537_thumb.jpg

Link spre comentariu

1. Schema aia nu pare nicidecum un preamplificator ci mai degrabă un fel de redresor dublă alternanță. Pe deasupra , mai e și greșită - intrările NEinversoare trebuie la masă , nu cele inversoare. De unde ai lut-o?

2. Modificarea ta ar fi în principiu corectă cu excepția referinței de curent continuu de la ieșire ( dar dacă ar fi fost un preamplificator adevărat , cu decuplare pe ieșire , n-ar fi contat. În situații de acest gen , se poate folosi un singur divizor pentru masa virtuală , eventual decuplat cu un condensator . Dar , schema inițială fiind discutabilă ( ca să nu zic mai mult ) ...

Link spre comentariu

@UDAR schema am luat-o de la un ungur.

Uite originalul.

post-238516-0-74078700-1419937344_thumb.png

Si conform cablajului dat tot de el schema nu este gresita.

post-238516-0-16834100-1419937736_thumb.jpg

Te rog sa verifici si tu.

Uite aici filmuletul de prezentare.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Da, este un redresor dublă alternanță urmat de detector de vârf. În acest caz , modificarea propusă a alimentării nu mai este valabilă  din cauză că introduce o componentă continuă permanentă la ieșire.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru lamuriri.

Am banuit ca nu este un preamp, nu stiam ce este, dar acum vin si va intreb, cu ce imbunatateste functionarea LMului acest redresor dublă alternanță urmat de detector de vârf, banuiesc ca raportul intrare iesire este de 1:1.

Link spre comentariu

Îmbunătățește ne este chiar exprimarea corectă. Schema aia e un VU-metru . Un VU-metru e format dintr-un detector de vârf ( cu o ușoară funcție de mediere și o anumită constantă de timp la revenire ) și un indicator - cu ac , cu LED-uri , etc. LM3916 este indicatorul deci proiectantul a adăugat detectorul de vârf.

Sigur , am fi obținut o aprindere a LED-urilor și aplicând semnalul direct la intrarea CI . Dar - alternanțele negative nu ar fi avut nicio contribuție , impulsurile prea scurte ar fi rămas neobservate , etc. 

Citește și aici: 

http://en.wikipedia.org/wiki/VU_meter

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări