Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procesor economic pentru Win 8

Ovidanie

Postări Recomandate

@ExtremEdition - tu vorbesti acolo de decodare Hardware Video cu driverele CUDA iar playerul sa fie compatibil CUDA .

Aia e alta mancare de peste. Nu scrie nicaieri ca ai o placa video Nvidia cu X nuclee CUDA si rulezi filmele cu CUDA activat. 

Playerele care se folosesc de CUDA incarca procesorul intre 5 si 11% maximum.

Mai mult , poti folosi placile video cu nuclee CUDA si la decriptari . 

In multe datacentere se folosesc placi video pentru procesare de date .

Dar in semnatura si in screenshot ai VIA/S3G UniChrome Pro IGP 32MB 64bit AGP 3.0.

Ori placa asta nu e capabila de 1080p fie si cu procesorul overclock-at. 

Una e placa de mai sus si una e o placa S3 Chrome 500 capabila singurica de decodare Blue-Ray.

Faza cu "timpul de procesor" e geniala . Oricum ai programe ce ruleaza in background. Lasa intreruperile (IRQ) -urile si DMA-urile in pace ca nu influenteaza performanta chiar daca ruleaza un singur program in spate. Vezi cate procese de sistem iti ruleaza in background . Vezi interfata . Vezi ce tip de multitasking ai pe sistemul de operare. Real - Time multitasking sau Preemptive Multitasking ( asta are Windows-ul ) si multe alte chestii.

Cel mai fain vezi filmele din consola deoarece nu este incarcat serverul X - in cazul linux iar in Windows , din pacate nu poti evita interfata Grafica . Din pacate API-ulDirect X este foarte gurmand de resurse fata de ce se ptrece in UNIX / Linux .  Vezi noua arhitectura Wayland care nu mai are nici o treaba cu X-ul.

In esenta si GPU este tot un ARM la baza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

16

• Stefan

11

• Ovidanie

8

• morpheus05

7

Top autori în acest subiect

Vizitator ExtremeEdition

Corect ca GPU e derivat din ARM si face una si buna mai bine decat CPU x86.

Am avut si nvidia 8400gs si am rulat precum am spus cu 5% cpu 1080p, iar fara placa video am rulat cu 100% CPU, stiu ca e de necrezut. Cineva cu sempron 140 in 2012 a ramas masca ca la el nu rula cu onboardul. Din pacate nu am nici un filmulet 1080p acum pe aici ca sa mai incerc. Uite placa video 8400gs care o aveam atunci in pc Posted Image. Uite cand instalam driverl pt linux in poza atasata .iar in Windows 7 arata astfel . Ulterior am renuntat la ea pt ca 7-le mergea greu cu CPU single core iar cu xp nu o puteam folosi la parametrii completi, aveam doar DX 9 in loc de 11 cat suporta ea pt o utilizare totala. You tube accelera doar in Full screen, iar alte situri nu se accelerau deloc pe placa video mergeau tot pe cpu ca si acum. Doar derulam mai rapid pe ecran cam atat oferea. Am experimentat mult linux cu diferite DE-uri si imi era necesara pt ca Unichromele nu duce noile DE-uri kde, gnome, cinnamon. Acum am e17 care merge fara probleme cu onboardul

Oricum sistemul este foarte frumos si economic. Nu am upgradat procesorul tocmai pt ca toate celelate pe soclu LGA775 consuma mai mult decat celeronul meu. Sta mai tot timpul la 1,2Ghz de la extended halt c1 in loc de 1,8GHz si consuma f putin.

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

@simmy - saluuuut si La Multi Ani!

Nu am vazut link-ul . Super coooool ! 

Stii bine la ce se folosesc nucleele CUDA in afara de procesare grafica / paralelizare . Hai sa decriptam o cheie WPA cu un x86 si cu 192 nuclee CUDA. Care castiga? :)

Procesoarele Tesla sunt folosite intensiv in GPU computing .

Uite unul cu 1920 core-uri CUDA. http://www.geeks3d.com/20091009/cxt8000-nvidia-tesla-based-server-with-1920-cuda-cores-for-gpu-computing/

Omul vroia ceva care sa redea filme decennt si pentru windows 8.

Parerea mea personala este ca ceva Pute si Urata de Tot la Windows 8 si 8.1 oricat ar lauda ei pestele de aur. Stim amandoi ce pute de au facut saltul la Windows 10.

Cred ca mai stii faza cu Longhorn , intarzierea apoi numele de cod brusc Vista ( instabil la greu ) si au venit dupa ceva timp cu 7 .

Ruleaza o aplicatie DOS in fullscreen in 7. Un program de contabilitate. Spre exemplu Mentorul. si multe alte rahatele de carete lovesti.

Windows 8 se misca ok pe ARM-uri depinzand ce faci cu el.

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Deci esti un fan al ARM-urilor?

Zi-mi putin cate tipuri de cpu generalizat exista?

Deci dupa cunostintele mele sunt asa:

-cele generaliste x86 si x64 fiind de fapt aceeasi categorie x86 sunt CPU din pc-uri si unele tablete cu x86

-cele specializate prin fabricatie si programare interna pt mai putine lucruri in "lucruri bine facute" si rapid facute adica ARM. Sunt cpu din telefoane, tablete non-x86, pda-uri, aparate industriale, platforme specializate pe lucrul mai simplu negeneral

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

@ExtremEdition - sunt un fan al tuturor gadgeturilor si al tuturor lucrurilor facute fiecare pentru segmentul sau de nisa .

Tu vorbesti aici de arhitecturi de procesoare . Arhitectura Z80 o stii ? Eu cu ea am inceput fiind primul computer personal construit in jurul lui . Timp de executie vreo cateva luni. As putea sa vorbesc de G-uri G3 , G4 , SPARC-uri, si altele.

De fapt Procesoarele se impart in doua mari tipuri : RISC si CISC . Restul se rezuma la adoptarea si proiectarea arhitecturilor in baza celor doua arhitecturi.

ARM este in esenta un SoC de tip RISC. Nimic mai mult. Un procesor RISC este GPU-ul din  calculatorul tau. 

Link spre comentariu
Vizitator ic252

Pentru initiatorul topicului, am cateva sugestii, am mai facut recomandari pe alt site(am copiat aici propriile posturi fara sa le mai editez, omul vroia sistemul pentru dispecerat transport):

-Primul post:

Eu recomand asa ceva: Mini-PC Gigabyte BRIX GB-BXBT-1900 Intel Celeron J1900 noHDD noRAM GB-BXBT-1900 - TNT Computers Sibiu 
+ 4gb Ram si SSD 120gb , desi recomand 8gb RAM.
Sau tot un sistem cu j1900 (poate chiar si j1800, semnificativ mai ieftin), carcasa cat mai mica, SSD 120gb, 4-8gb RAM si eu spun ca este foarte importanta sursa si propun mai multe variante:
- orice sursa cat de cat de firma dar cu eficienta mai mare de 80%! si nu e nevoie sa fie mai mare de 150w;
- sursa picoPSU picoPSU-120 12V DC-DC ATX power supply 
- se alege direct placa de baza care se alimenteaza in curent continuu DC, de exemplu: Placă de bază ASRock Q1900DC LGA1170 ITX | Extreme Digital magazin online , astfel sistemul poate fi si mai compact si nu avea niciun ventilator, mai necesita un alimentator extern cum sunt cele de laptop, AC220v->DC19v (sa zicem de 65w).
Daca se alege oricare din ultimele 2variante si daca in sistem va fi SSD, practic sistemul nu va mai avea nimic in miscare, va fi silentios.
Acel procesor (j1900, poate chiar si j1800) va face fata fara probleme la ce are de facut, m-am ocupat de dispecerat transport si stiu ce inseamna. Eu foloseam browser-ul de internet cu foarte multe ferestre si tab-uri deschise si de aceea recomand cat mai mult RAM (de preferat 8gb). Daca acel calculator va merge nonstop este foarte important consumul si de aceea pun pe primul loc J1900. Iar daca nu se va folosi o sursa de calitate, este pacat de energia economisita pe procesor, sursa va avea pierderi mai mari decat consumul placii de baza.
Daca initiatorul topicului tine cont de ce i-am sugerat aici si daca vrea ajutor mai concret la alegerea tuturor componentelor, pot sa-i fac o lista, sigur se incadreaza in cei 1000lei si are avantajele amintite mai sus.

-Al doilea post:

Nu am gasit carcase mini itx la pret bun si fara sursa, asa ca am ales placi de baza cu alimentare standard. 
Oricum carcasele propuse au sursele externe si convertoare DC-DC interne (de la 19V la tensiunile necasare 12v, 5v, etc). Datorita faptului ca nu sunt nici radiatoare si nici ventilatoare arata faptul ca acestea sunt eficiente. 
Prima varianta:
- placa de baza: Asrock Q1900B-ITX (SATA2) -285Lei Placa de baza ASRock Q1900B-ITX J1900 BAY TRAIL 2DDR3 - PCLMag.ro
- memorie: Crucial DDR3 4Gb/1600 CL11 SODIMM - 150Lei; Memorie Crucial DDR3 SODIMM 4GB/1600 CL11 - PCLMag.ro
- hardisk: SSD Kingstone V300 120Gb SATA3 - 250Lei; SSD Kingston V300 SERIES 120GB SATA3 2.5' - PCLMag.ro
- carcasa: Inter-Tech ITX-X7 - 188Lei http://www.************/carcase/carc...ource=price-ro
( nu stiu de ce nu afiseaza numele magazinului se inlocuieste cu stelute !? e vorba de dc minus shop punct ro )
Total: 873Lei

A doua varianta:
- placa de baza: Asrock Q1900-ITX (SATA3) - 340Lei Placa de baza ASRock Q1900-ITX J1900 BAY TRAIL 2DDR3 - PCLMag.ro ;
- memorie: Crucial DDR3 8Gb/1600 CL11 SODIMM - 300Lei; http://www.pclmag.ro/catalog/product...ource=price-ro
- hardisk: SSD Kingstone V300 120Gb SATA3 - 250Lei; SSD Kingston V300 SERIES 120GB SATA3 2.5' - PCLMag.ro
- carcasa: Inter-Tech E-2011 cu sursa externa de 60w -217Lei http://shortcutcomputer.ro/-carcase/...e-2011_p35848/
Total: 1107Lei

Sigur, sunt SSD-uri mai bune, l-am ales datorita pretului, clar este mai bun decat un hardisk, iar capacitatea este suficienta pentru aplicatia data.
Placa de baza, memoria si ssd-ul sunt de pe http://www.pclmag.ro/ , iar carcasa de la alt magazin, in total transportul nu cred ca depaseste 40lei.
Ca sa te incadrezi in bugetul propus, 1000lei, poti la varianta a doua sa-i instalezi 4Gb RAM si, eventual, sa-i mai adaugi daca e cazul.

Daca nu vrei neaparat sa fie componente noi, poti face economii la memorii, ssd si carcasa daca le cumperi de ocazie, dar, probabil ai nevoie de factura.

Editat de ic252
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru cineva cu pretentii mai mari dar si cu un buget potrivit se poate uita la sisteme cu Intel J2900 tot 10W, i5 4250U la 15W sau chiar i7 5557U la 28W dar preturile deja se dus sus.

Eu ma tot uit dupa un sistem low power dar relativ performant pentru un NAS / FTP / SAMBA  ... Solutiile dedicate pentru NAS sunt destul de scumpe (cele bune) si nu le poti gasi o alta utilitatea in viitor.

Link spre comentariu

Depinde de evolutia software-ului si de necesitatile "puterii de calcul". Daca un P4 l-am tinut 5 ani ca PC principal (cu upgrade la RAM, HDDm sursa si racire) cred ca si un astfel de sistem va avea o viata asemanatoare. Ca server de stocare pentru acasa (cu upgade la HDD/SSD) se poate utiliza multa vreme deoarece nu necesita update/upgrade al software-ului dar sigur in 5 ani o sa fie depasit tehnologic la performante si consum.

Link spre comentariu

@Stefan Nicolae uite o placa bunicica pt nas :

http://www.azerty.ro/placi-de-baza/placa-de-baza-gigabyte-ga-c1037un-eu-intel-celeron-1037u

Procesorul consuma ceva mai mult(17W parca ) da'si 2 placi de retea nu-s de colea.

De exemplu instalezi un esxi si pui 2 masini virtuale: xpenology pt nas si  openwrt pt router(aici ar fi buna a doua placa de retea).

Singurul problema ar fi ca in configuratia asta discurile nu prea se opresc.

Sau ceva misto :

http://www.pcgarage.ro/servere/hp/proliant-microserver-gen8-procesor-intel-xeon-e3-1220l-v2-25ghz-ivy-bridge-8gb-udimm-ddr3-fara-hdd-lff-35-inch/

Editat de Elef
Link spre comentariu

Am vazut HP ProLiant si mi-a placut dar e mult peste ce imi pot permite, NAS-ul o sa fie pentru acasa si din acest motiv trebuie sa fie cost/consum cat mai mic. Asa gasesc NAS-uri pe diferite site-uri de licitatii la preturi de 200-500 lei dar pe viitor daca nu osa mai am nevoie de el il pot arunca.

Faina placa Gigabyte GA-C1037UN-EU dar nu o sa-l fac si router deoarece majoritatea device-urilor din casa sunt WI-FI (doar desktopul il am pe fir si mediaplayerul este momentan pe fir pentru ca wi-fi-ul intern este foarte slab). Preferam ceva cu un procesor mai bun (ex: J1900) pentru ca diferenta de banii nu este semnificativa.

Ce ma retinut pana acum sa cumpar o placa miniITX sunt costurile pentru carcasa si sursa, plus ca sursele ieftine sunt fff pocnitori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări