Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soluție pentru tensiune scăzută?

Postări Recomandate

De la tablou (unde e contorul) pana la casa vine energia electrica trifazica prin 100m cablu subteran 4x6mmp cupru. Nu folosesc 380V, doar 220V, avand consumatorii distribuiti relativ egal pe faze. De ta transformatorul ENEL-ului pana la contorul meu mai sunt minim 500m de fir aerian, la cofretul meu ajungand cu aluminiu 4x10mmp (evaluat dupa ochi); nu stiu daca toata linia e de grosimea asta, eu vad doar ce ajunge la mine, pe drum fiind destui vecini conectati la aceesi linie.

Problema este ca pe timp de iarna scade mult tensiunea, uneori sub 170V, prag la care raman pe intuneric, acesta e pragul la care se stinge neonul. Am facut proba aseara, pe o faza la care erau 200V cu un bec de 100W a scazut la 175V la conectarea unui calorifer electric de 2kw.

Contorul e model vechi, inaintea lui existand 3 sigurante model vechi, deci fara diferentiale.

Intrebarea mea este daca ma pot ajuta pe timp de iarna de impamantare evitand nulul de lucru care banuiesc ca e cel mai incarcat si da cea mai mare cadere de tensiune, acesta fiind evident folosit indiferent de faza din care consum, curentii pe fiecare faza fiind insumati pe nul. O modalitate ar fi sa leg conumatorii de 220V direct intre faza si pamant, alta varianta ar fi sa leg impreuna impamantarea cu nulul de lucru. La ultima varianta nu stiu ce probleme ar putea sa apara pentru ca pe nulul retelei trifazice apare potential fata de pamant la dezechilibre mari de incarcare a fazelor.

Impamantarea e sanatoasa, adica e de sub 1 ohm (asa se cere la paratrasnet), cu teren mereu umed.

Casa e in constructie dar pana e gata ma folosesc (fara a locui permanent) de o camera ramasa din casuta veche unde folosesc uneori, calorifer electric, resou pentru gatit la caini, neon, bec exterior, iar la nevoie cate o scula, dupa caz - soricel, flex, circular. Aparatul de sudura merge doar vara, mai ales cel invertor care e mai sensibil la tensiune mica.

Multumesc anticipat pentru orice opinie pro sau contra, binenteles ca as dori opinii argumentate, de la cunoscatori in domeniu.

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Ați reclamat situația de fapt la distribuitorul local de energie electrică ? Fiindcă e de datoria lor să vă asigure curentul la  parametrii pentru care dvs. plătiți un preț destul de mare  :96

Situația este la fel și la ceilalți consumatori din zonă sau doar la dvs. ? Încercați totuși și alimentarea față de pământ în locul nulului, doar dacă nu aveți siguranță diferențială în BMP.

S-ar putea să mai câștigați câțiva Volți în plus, nu vă faceți totuși mari speranțe.

Mai degrabă încercați să folosiți traful de sudură pe post de autotransformator ridicător, prin înserierea secundarului cu primarul.Veți câștiga circa 50V la o putere destul de mare....depinde doar de transformatorul utilizat.

Editat de validae
Link spre comentariu

Din ceea ce spuneti se pare ca prizele de pamant aferente retelei electrice sunt nefunctionale sau, consumul abonatilor alimentati inaintea dvs. este f. mare...

Nu as recomanda legarea prizei de pamant pe care o aveti la capatul din locuinta a cablului de cupru, este posibil ca valoarea curentului catre priza de pamant proprie ( dat fiind faptul ca priza este f. buna si dezechilibrul retelei este mare) sa va distruga cablul de cupru...as recomanda legarea prizei la cofretul unde se face racordarea cablului de cupru , daca exista posibilitatea...sau , daca nu se poate , macar puneti in paralel doua conductoare din cablu si puteti racorda priza la capatul din locuinta...

Ca fapt divers , am intalnit situatii la capete de retea cu lungimi de 800-1000m fata de trafo , pe timp de iarna, unde circulatia de curent la respectiva priza de pamant avea 25 pana la 35A functie de ora zilei si incarcarea retelei...bineinteles asta s-a intamplat dupa ce am reparat priza respectiva , initial avea 34 ohmi (!!) si apoi 5 ohmi...

Link spre comentariu

furnizorul de energie are obligatia sa asigure in punctul de delimitare al instalatiei  ,,+  - 10/oo''dinvaloarea nominala a tensiune(230v) dar daca din motive tehnice nu poate asigura  valoarea tensiuneai  se plateste cu alt pret pe kw cred ca veti ajunge la varianta cu stabilizator  

Numai bine va doresc

Link spre comentariu

Inteleg ca folosesti si incalzire electrica, deci consumul este destul de ridicat, va trebui sa iti asiguri circuit separat pentru incalzire iar ceilalti consumatori ii treci prin stabilizator, asa poti folosi un stabilizator cu putere mai mica. In mod normal distribuitorul de energie electrica este obligat sa iti asigure furnizarea energiei in parametrii (au spus si altii mai sus), asta inseamna ca vor trebui sa redistribuie consumatorii pe retea astfel incat pe cei din capetele de retea sa ii tina pe o faza separata cu tensiune mai mare, inteleg ca ai trifazic, ai masurat tensiunea separat pe faze? nu poti sa iti alimentezi circuitele de iluminat de pe faza cu tensiune mai mare?

Link spre comentariu

Se poate face o automatizare ca in permanenta acei consumatori sensibili sa fie alimentati din faza cu tensiuea cea mai mare. Parca s-a discutat pe forum despre schema.

Colegul@ are cumva instalatie de alimentare trifazica?Din cite am inteles are instalatia monofazica.Sau e vorba de folosirea unui stabilizator de tensiune din care sa fie alimentati consumatorii mai mari,iar ceilalti consumatori,mai putin sensibili,sa fie alimentati dinainte de stabilizator,cum spunea colegul @eugeniusro.

Link spre comentariu
Vizitator paull

Strecor o mica intrebare,vis-a-vis de subiectul in cauza.

La tara,pe stalpii renel sunt trei fire din aluminiu torsadat cu faza pe ele.

Nulul este luat din structura metalica a stalpului,care,din loc in loc,acolo unde sunt bransati consumatori,au  un fir torsadat din otel galvanizat care coboara din varf si este conectat la o platbanda care vine din baza (fundatia) stalpului.

Pe alocuri,mai lipsesc fire din acea impamantare (din 10-15 rasucite impreuna ,au ramas cate 3-4). Tensiunea,la fel,este oscilanta.

Asta sa fie o cauza posibila a tensiunii deficitare?

Link spre comentariu

Colegul@ are cumva instalatie de alimentare trifazica?Din cite am inteles are instalatia monofazica.Sau e vorba de folosirea unui stabilizator de tensiune din care sa fie alimentati consumatorii mai mari,iar ceilalti consumatori,mai putin sensibili,sa fie alimentati dinainte de stabilizator,cum spunea colegul @eugeniusro.

Are trifazic, a spus ca are "vine energia electrica trifazica prin 100m cablu subteran 4x6mmp cupru." de aici eu inteleg ca are conectare trifazica dar nu are consumatori trifazici in instalatie din ce inteleg, deci din tabloul general el poate verifica tensiunea pe cele trei faze si daca pe una din faze are tensiunea mai mare pe aceea trebuie sa o foloseasca pentru iluminat si consumatorii mai pretentiosi la nivelul de tensiune, ramane sa alimenteze pe celelalte doua faze consumatorii folositi pentru incalzire, daca totusi faza care are tensiune mai mare tot nu se mentine in parametrii va trebui sa foloseasca un stabilizator. Trebuie sa verifice si ce probleme sunt la vecini (sau sa verifice tensiunea direct pe stalp) deoarece bransamentul lui cu sectiune de 6 mie imi pare cam mic pentru cazul in care are si incalzire electrica, eu as folosi bransament cu sectiune de cel putin 16 (ideal 25) pentru o lungime de 100 m.

Iar la cofretul unde ajunge alimentarea electrica si trece pe cablul de cupru trebuie sa fie o impamantare de calitate conectata la nul inainte de diferentiala (oricum inteleg ca nu are diferentiala).

Link spre comentariu

Nulul este luat din structura metalica a stalpului,care,din loc in loc,acolo unde sunt bransati consumatori,au  un fir torsadat din otel galvanizat care coboara din varf si este conectat la o platbanda care vine din baza (fundatia) stalpului.

Pe alocuri,mai lipsesc fire din acea impamantare (din 10-15 rasucite impreuna ,au ramas cate 3-4). Tensiunea,la fel,este oscilanta.

Si la tara si peste tot se folosesc tot 4 fire (3 faze plus nul), daca totusi vezi pe cate o ulita secundara doar trei conductori pe stalp, atunci pe acea retea inseamna ca ai doar retea monofazata, respectiv ai nul, ai o faza si ai si faza de la iluminatul public care vine separat, nulul intradevar se leaga din loc in loc la pamantare, la unii stalpi este vizibila pe exterior la altii este folosita armatura metalica a stalpului datorita hotilor care tot fura platbandul, solutia nu este prea in regula deoarece curentul de echilibrare care circula prin armatura metalica a stalpului provoaca desprinderea betonului de pe armatura si in timp apar crapaturi in stalp, daca te uiti cu atentie o sa vezi ca unul din 10 stalpi prezinta niste crapaturi longitudinale pe el, asta inseamna ca ala are impamantare.

Link spre comentariu

Nu, nulul nu este luat din structura metalica a stalpului, din cele 3 fire prezente , 2 sunt faze si al 3-lea nulul...foarte probabil sunteti la cap de retea si la retelele clasice ( cu conductoare distantate intre ele si sustinute de izolatori) la respectivele capete de retea sunt trimise doar 2 faze ...asa se proceda pana prin 1980 la constructia retelelor clasice pe strazile unde erau si putini consumatori ( si , in special , la tara!) pt. economie de materiale...Legaturile de care vorbiti sunt legaturi electrice ale armaturilor stalpilor la nulul retelei si sunt facute cu scopul special de a suplimenta legatura la pamant a nulului retelei , un fel de ' pseudoprize de pamant ' , in incercarea de a imbunatati dezechilibrele tensiunilor pe faze la aceste capete de retea...La fel de prost era si conductorul utilizat, se foloseau sectiuni de 25mmp si chiar de 16mmp...in momentul executiei retelei consumul prezumat era mult mai mic decat acum , in momentul actual consumul este de cateva ori mai mare dar reteaua nu a suportat nici o modernizare...conductoarele , instalate de atatia ani isi pierd calitatile electrice ( creste rezistenta ohmica) si , astfel, rezulta problemele de care pomeniti in postul dvs....din pacate , fare un RK al retelei nu veti reusi sa rezolvati problema...vad ca a postat colegul eugeniusro , subscriu la spusele sale...

Editat de flomar60
Link spre comentariu
Vizitator paull

Toate cele trei fire torsadate si izolate ca in imagine ,si toate sunt faza. Poza este luata de pe Google si de aceea lipseste si acea bucla pt. nul.

Am constatat asta cand am refacut o lampa montata pe unul dintre stalpi. Renelul le-a taiat pe toate si am ramas in bezna.

I-am pus senzor si un bec CFL. Nulul vine printr-o bucla din varful stalpului care coboara la nivelul firelor.

Este posibil sa nu aibe contact cu armatura interioara,dar este prins mecanic de stalp. Asa cum am mai spus,de la baza stalpului iese o platbanda zincata,cca.1m ,si se continua pana in varf cu conductoare rasucite si galvanizate.

Sus este un element de prindere intre ce vine de jos si bucata aceea pentru nul. Acest lucru este prezent doar acolo unde este facut in bransament sau unde a existat o lampa de iluminat stradala.Posted Image

Editat de paull
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări