Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampizare CD

vivian

Postări Recomandate

Salut.

Am sa incerc sa postez schema CD-player-ului pentru a putea discuta direct la subiect.

Probabil maine.

Sa inteleg ca nu este bine a se renunta la filtrele "trece jos" care sa afla dupa AO?

Link spre comentariu

.....Poti face si tu urmatorul experiment: inscrie pe un CD (daca cauti pe google gasesti CD-uri de test gata facute) un sinus de 20kHz si pun osciloscopul pe iesirea DAC-ului si apoi pe iesirea filtrului. Daca ai sa refaci experimentul cu un sinus de 100Hz sau nu vei observa nici o diferenta intre iesirea dac-ului si iesirea filtrului cu AO... 

Chiar o sa fac acest experiment. Am tot ce-mi trebuie, pe cd am tonuri sinus incepand de la 50Hz si pana la 20Khz, generate din Audacity.

Ce nu stiu si trebuie musai sa fac, este un atenuator rezistiv intre iesirea DAC-ului si intrarea de microfon a laptopului, ca n-are si AUX laptopul. Cum nivelul de pe iesirea DAC-ului este ridicat, n-as vrea sa prajesc placa de sunet. O schema de atenuator ar fi binevenita, facand experimentul, ma lamuresc si eu si poate e de folos si altcuiva.

P.S. Osciloscop nu am, o sa ma folosesc de Virtual Analyzer sau de PcScope.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Daca nu ai osciloscop nu cred ca ai sa vezi corect rezultatul. Cu placa de pe computer nu poti sa vizualizezi frecvente mari (o placa banala merge cam pana la 22kHz parca, altele se duc si mai sus, dar cel mai bine folosesti un osciloscop).

Link spre comentariu

Posibil ca placa de sunet sa nu urce pana in 20Khz, vad ca la Virtual Analyzer frecv. maxima e 20 Khz. 

Imi puteti sugera o schema simplista de divizor rezistiv?

Sper sa nu fiu off-topic, discutia e legata de subiectul lampizarii.

L.E. Am gasit un material complet despre cum se calculeaza un divizor rezistiv, il atasez, poate e util si altor useri.

L02deea.pdf

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator viobio

Ieri am ascultat Philipsul lampizat de colegul vivian,am observat ca a pus un comutator cu care comuta ieșirile,stoc sau lampizat.Părerea mea, pe ieșirea lampizata, sunetul are un bas mai rotund și mai controlat,spectrul de medii/inalte se aude la fel ca pe ieșirea stoc.

Link spre comentariu

Deci, tot face ceva.

Din ce-am mai citit pe ici, colo, cred ca are rol de buffer acel tub, face oare si o adaptare de impedanta ?

P.S. Am gasit deja rolul bufferului, multumesc @popa marius!

"Rolul buffer-ului este sa previna dezadaptarile si infuentele diverselor surse A.F. intr ele."

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări