Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampizare CD

vivian

Postări Recomandate

Intreb si eu, care este in fond motivul, scopul acestei lampizari intr-un CD player, care oricum banuiesc ca va ataca un amplificator cu tuburi,sau nu.Chiar asa de rau se aude fara lampa?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

E o moda sau o fita,in timpurile noastre se fabrica multe aparate cd-player si DAC-uri care au iesire pe tub sau doua iesiri,una pe tub si una SS,un exemplu Xindak DAC5,are trei iesiri,balansate,SS,tub.Totul depinde de dorinta fiecaruia,nu cred ca cineva poate fi obiectiv 100%,in privinta sunetului,adica ce se aude mai bine,iesirea SS sau iesirea pe tub,tine de gustul fiecaruia.Eu am lampizat citeva cd-playere,numai la comanda,am 10 aparate cd-player,nici unu nu este lampizat,adica sunt asa cum au fost fabricate,cindva poate o sa lampizez un aparat.Lampizarea.ca cost,poate depasi pretul aparatului,in unele cazuri.

Editat de viobio
Link spre comentariu

....... va ataca un amplificator cu tuburi,sau nu.Chiar asa de rau se aude fara lampa?

Eu am luat semnal de la iesirile DAC-ului si am bagat prin cond de 3,3uF nepolarizati direct im ampliful cu tuburi. Se aude super, nivelul de iesire al DAC-ului (meu) e de aprox. 3V, nu mai e nevoie de preamp.

Poate incerca si autorul topicului aceasta varianta.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Salut.

Acum... ce sa zic?! Nu pot spune ca am o ureche formata, nici ca am pretentii de mare audiofil (recunosc ...nu ascult manele), nici ca dispun de super scule audiofile de mii sau zeci de mii de euro, dar am facut diverse teste cu diverse surse, diverse amplificatoare,(cu tuburi SE si PP ,deasemenea SS), pe diverse incinte,  inchise, BR, (2 si 3 cai), BLH, cu SPL mai mare sau mai mic de 90dB, in acelas spatiu (sufragerie de bloc in jur de 26m2 ).Concluzia a fost ca totul depinde de "matching" .

Sa revenim la subiect. Proband diverse surse am ajuns la concluzia ca intradevar CD player-ele cu TDA1541 suna mai natural. Dupa care testul edificator (pentru mine) a fost atunci cand am putut compara sunetul unui SONY 227ESD cu 2xtda1541, in varianta SS si LAMPIZAT. Exista diferente subtile... nu brute. Parca o mai mare acuratete,o alta caldura, Poate ca nu pot eu sa ma exprim in cuvinte.

Oricum, mie mi-a placut si de aceea voi incerca si eu si chiar cu mai multe variante de lampi (asa cum am spus cateva posture mai sus) pentru a putea compara.

Porblema mea este ca nu pot aloca cat timp as vrea eu pentru acest hoby.

In momentul de fata imi clatesc urechile cu un SE EL34, atacat printr-un corector de ton cu 3 cai (ECC82&ECC83) home made si in coada cu doua incinte PP (3 cai,4 difuzoare) construite de mine acum vre-o 10 ani dupa un proiect de la SONY, cu difuzoare Tonsil (care vor fi inlocuite cu doua BLH 12' sau 15').

Retineti!...PARERILE SUNT PERSONALE.

Nu este obligatoriu sa fiti de accord cu ele.

Link spre comentariu

E o moda sau o fita,in timpurile noastre se fabrica multe aparate cd-player si DAC-uri care au iesire pe tub sau doua iesiri,una pe tub si una SS,un exemplu Xindak DAC5,are trei iesiri,balansate,SS,tub.Totul depinde de dorinta fiecaruia,nu cred ca cineva poate fi obiectiv 100%,in privinta sunetului,adica ce se aude mai bine,iesirea SS sau iesirea pe tub,tine de gustul fiecaruia.

Vio, te felicit ca ai avut curajul sa spui adevarul stiut de toti adevarati lampari:ESTE O FITA sau o frectie la picior de lemn.
Link spre comentariu

Cred ca este nevoie de o anumita prudenta atunci cind se compara sursele de semnal, am "lampizat" un CD palyer Phillips (ecc88) si am echilibrat nivelele direct/lampa , exista DIFERENTE !

Link spre comentariu

Eu am luat semnal de la iesirile DAC-ului si am bagat prin cond de 3,3uF nepolarizati direct im ampliful cu tuburi. Se aude super, nivelul de iesire al DAC-ului (meu) e de aprox. 3V, nu mai e nevoie de preamp.

Inainte de a face modificari (ma refer defrisarea a ceea ce este intre iesirea DAC-ului si bornele RCA de iesire) este bine de citit un pic specificatiile productorului (ma gandesc ca nu suntem noi mai tari decat fabricantul). Am cautat la repezeala doua pdf-uri (nu am acordat mai mult de 6 minute :rade: acestei operatii ) si am gasit:

PCM1704
The suggested DAC post filter is a second-order lowpass
active filter, using the multiple feedback (MFB) circuit
technique. The OPA2134 is an excellent choice for the op
amp in this circuit, since it is designed for high performance
audio applications. The post filter is used to reconstruct and
band limit the DAC output signal.

A low-pass filter is required after the PCM56 to remove all
unwanted frequency components caused by the sampling
frequency as well as those resulting from the discrete nature
of the D/A output. This filter must have a flat frequency
response over the entire audio band (0-20kHz) and a very
high attenuation above 20kHz.
Most previous digital audio circuits used a higher order (9-
13 pole) analog filter. However, the phase response of an
analog filter with these amplitude characteristics is nonlinear
and can disturb the pulse-shaped characteristic transients
contained in music.

viobio a dat cel mai corect si scurt raspuns la ideea de lampizare : E o moda sau o fita  :aplauze 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Subscriu si eu la ce a zis Viobio, a fost un moft sa vad cum se aude. Si nu mi s-a parut o diferenta de sunet intre iesirea din RCA-uri si iesirea din DAC.

De modificat, n-am modificat mare lucru, n-am defrisat nimic, iesirea DAC-ului este conectata la intrarea op-ampului printr-o mica mufa cu cablu ecranat, cum se vede in poza de mai jos. Am scos acea mufa si pe RCA-urile de intrare AUX ( e de fapt o minicombina cu radio si cd-player) am lipit cei doi condensatori de 3,3uF. Traseul mufelor de AUX l-am intrerupt de pe placa cu un cutter, intrarea AUX devenind iesire DAC.

Si nu am niciun alt zgomot, sunet etc de genul "all unwanted frequency components caused by the sampling frequency as well as those resulting from the discrete nature of the D/A output".    

Pot oricand reveni la schema originala prin doua mici strapuri si conectarea mufei la locul ei, a fost doar un experiment care, deocamdata a ramas in functiune.

P.S. DAC-ul meu est cu iesire in tensiune.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Nu conteaza daca dac-ul este cu iesire in curent sau tensiune. Cele care au iesire in curent mai au un etaj de conversie I/V si in final tot iesirea in tensiune o au. Am mai spus si o repet: daca acel filtru este pus acolo din fabrica el trebuie lasat acolo. Ca tu nu auzi nici o diferenta este probabil pentru ca lantul audio nu este asa de perfomant sau varsta o fi de vina. Au fost un user de pe forum care a sarit peste acel filtru si a dat un verdict corect: se aude altfel (mai bine a concluzionat el). User-ul liviu ianush  spus apoi un mare adevar: faptul ca se aude diferit nu inseamna ca se aude mai bine!

Ce am gasit prin pdf-urile producatorilor m-a convins ca liviu ianush are dreptate dar am zis: hai sa vad si cum sta treaba in realitate. Poti face si tu urmatorul experiment: inscrie pe un CD (daca cauti pe google gasesti CD-uri de test gata facute) un sinus de 20kHz si pun osciloscopul pe iesirea DAC-ului si apoi pe iesirea filtrului. Daca ai sa refaci experimentul cu un sinus de 100Hz sau nu vei observa nici o diferenta intre iesirea dac-ului si iesirea filtrului cu AO. 

Link spre comentariu

De fapt o diferenta va apare oricum  , dar nu este usor de pus in evidenta , pentru ca iti trebuie analizor de spectru .

Modificarea se vede usor facand analiza FFT .

Desigur , unii prefera sa faca totul " la ureche " pentru ca au ureche muzicala , educatie muzicala  si experienta in electronica  , altii au si experienta , si echipamente , si ureche muzica ... unii  nici , nici .

Pentru ei totul e subiectiv , si nu pot  intelege de ce !

Link spre comentariu

Eu nu aş folosi aşa ceva decît dacă ar avea cd-ul un nivel de ieşire prea mic, de nefolosit cu un amplif normal. Prefer audiţia pură, fără corecţii, reacţii şi etaje inutile, mă feresc de audiofilie.

Doar CD -> AMPLIF (cu lămpi) -> BOXE.

Link spre comentariu

Eu nu aş folosi aşa ceva decît dacă ar avea cd-ul un nivel de ieşire prea mic, de nefolosit cu un amplif normal. Prefer audiţia pură, fără corecţii, reacţii şi etaje inutile, mă feresc de audiofilie.

Doar CD -> AMPLIF (cu lămpi) -> BOXE

Daca folosesti un amplificator cu tuburi ,deja ai  "lampizat" auditia pura fara corectii si etaje inutile , in realitate  pina la boxe armonicele si fazele se compun dupa alte reguli (audiofile), nivelele de iesire CD se pot corecta liniar insa perceptia sunetului este altceva si pentru a testa diferentele direct /lampizat ar fi nevoie de o alta abordare ,fara simplificari...

Link spre comentariu

Majoritatea oamenilor de pe Terra ascultă muzică din buric, ce pretenţie pot să am?

..............

Sper ca discuţia să nu alunece spre cabluri, prize...

Editat de zal
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări