THOMAS Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Hai că mă bufneşte râsul ,ce să se clarifice ?!(cum trebuie să arate un model de triodă ?).Clarificarea stă la dispoziţia dumneavoastră permanent(sute ,mii ,zeci de mii... nu ştiu exact , nu am contabilizat armata de pdf_uri existente) trebuie doar o viziune clară. Am primit de la @simson datele obtinute practic prin testarea unui GU15 in modul trioda,dar d-lui nu a avut tensiune negativa decat pana la -50V,eu cred ca este suficient si atat. Caracteristicile sunt generate in <Excel>,se pare ca peste Ug1 >-70V echidistanta nu se mai pastreaza,deci aveti dreptate in ceea ce priveste alegrea unei Ra=3.5K in zona in care caracteristicile par a fi echidistante. Pana la urma se pare ca varianta testari practice a lamurit problema din discutie. Multumim d-lui B.Bela (@simson) pentru munca depusa in ajutorul nostru! Editat Martie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Lăzăroiu posibil cam asta trebuia să aveţi http://oi57.tinypic.com/346lx89.jpg Link spre comentariu
simson Postat Martie 2, 2015 Autor Partajează Postat Martie 2, 2015 Am trasat si eu caracteristica Ua/Ia GU15 mod trioda cu incalzire directa trasare clasica pe hartie milimetrica punct cu punct. Hiperbola de disipatie 15W.Multumiri la @Matropower ptr. tub. 1 Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Ma scuzati. Trebuia pe 3.5K sarcina: Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Da modelul(ГУ-15-triodă)postat de Patefon poate fi considerat apropiat de realitate(realist).Posibil mai trebuie puţin micşorat unghiul α (alfa) pentru un procentaj thd ceva mai bun(Ra circa 4k5-5k pentru disipaţia prezentată 12.22W) şi un atac gc uşor asimetric cu semialternanţa negativă din atac ceva mai pronunţată ca amplitudine. Luând ca bun(apropiat de realitate) modelul Patefon aş merge cu psf gc -30V ,uag2 300V ,iag2_0 40mA sarcină la anod 4k5 desigur cu un atac gc uşor asimetric (aproate nativ obţinut din etajul de atac) ,cam toate etajele de atac sunt predispuse să atace gc(tub final) uşor asimetric în sens bun. Editat Martie 2, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Da modelul(ГУ-15-triodă)postat de Simson +Patefon poate fi considerat apropiat de realitate(realist).Posibil mai trebuie puţin micşorat unghiul α (alfa) pentru un procentaj thd ceva mai bun(Ra circa 4k5-5k pentru disipaţia prezentată 12.22W) şi un atac gc uşor asimetric cu semialternanţa negativă din atac ceva mai pronunţată ca amplitudine. Luând ca bun(apropiat de realitate) modelul Patefon aş merge cu psf gc -30V ,uag2 300V ,iag2_0 40mA sarcină la anod 4k5 desigur cu un atac gc uşor asimetric (aproate nativ obţinut din etajul de atac) ,cam toate etajele de atac sunt predispuse să atace gc(tub final) uşor asimetric în sens bun. Si un grafic extins generat dupa modelul de mai sus: Editat Martie 2, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Tubul ăsta ГУ-15-triodă cfg.SE se pretează a fi utilizat în clasaA(A1) cu negativare automată disipaţia pe rezitorul de negativare fiind aprox. 2W (practic se poate merge chiar cu disipaţia maxim admisă 15W şi suntem scutiţi de fugă iag2_0 ,nu necesită stabilizare Ua s.a.m.d). În opinia mea pentru modelul actual Lăzăroiu se pretează sarcina la anod 7K chiar 8K negativare automată uk 38V ,Uag2 390V-400V , iag2_0 35mA-conservator (3,4W utilă în sarcină la anod A1 sinus fără urme de limitare). Posibil ГУ-50-conexiune triodă (unde disipaţia maximă admisă la anod creşte substanţial) să devină trioda săracului audiofil cu ceva bass în sarcină la ieşire şi sarcină mai mică la anod (desigur dacă săracii audiofili vor să asculte şi altceva decât piţigăiat/castrat). Numai transformatoare de ieşire cu "înaltă ţinută" pot diminua/elimina castrarea frecventelor joase în cfg.SE. Cfg.SE se poate preta la 2+1. Editat Martie 2, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Dreapta de sarcina pentru 4500 Ohmi in punctul static de functionare recomandat de domnul Valderama: Si distributia armonicilor in functie de puterea de iesire: Daca o mai bibilim mult o baga chinezii in productie... 1 Link spre comentariu
carageae Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Da, n-ar strica o dezvoltare a discutiei pe diyaudio...dar pana o sa se prinda chinezii, se vor activa rusii si "retailerii" care aduc de la rusi si pretul va creste in consecinta...a avut cineva de vanzare pe forum, nu de multa vreme, GU15. Nu sunt interesat momentan, dar pt. cei interesati cautati, sigur avea cineva asa ceva la pret bun...asa de bun ca am fost tentat sa iau vreo 4 asa, pentru viitor sau pentru "colectie". Am renuntat, cu gandul ca si asa nu va fi nimeni interesat de niste pentode cu incalzire directa, si rusesti pe deasupra...incep sa regret acum Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Cand a aparut un "review" bun pentru 6P21S pe site-ul bartola.co.uk pretul lor a explodat de la 15 Dolari perechea la 50 de dolari perechea. Acum a revenit la normal. E doar ceva de conjunctura. Cat priveste GU15 eu ma bucur ca am mai invatat ceva din discutia despre el si pot sa zic multumesc LMOlimpiu, Valderama, Metropower, Simpson, Kosmin pentru efortul facut. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Cand a aparut un "review" bun pentru 6P21S pe site-ul bartola.co.uk pretul lor a explodat de la 15 Dolari perechea la 50 de dolari perechea. Acum a revenit la normal. E doar ceva de conjunctura. Cat priveste GU15 eu ma bucur ca am mai invatat ceva din discutia despre el si pot sa zic multumesc LMOlimpiu, Valderama, Metropower, Simpson, Kosmin pentru efortul facut. ...si un procent important,multumim si lui @petfon,cam asa ar trebui sa decurga o discutie tehnica,pe un forum tehnic si intre niste oameni civilizati si cu instructie! Si pentru ca a intrat in discutie si GU50,in poze avem modelele livrate de E.Karpov dupa deteriminari practice ( ..mai sigur decat atat nu se poate!) pentru GU50-pentoda si GU50-trioda,numai ca tubul GU50 nu este cu incalzire directa.. Editat Martie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Lazaroiu, modelul lui Karpov, aratat mai sus e facut cu un programel in Mathlab facut de Koren sau Duncan! N-are nimic de a face cu determinari practice! Procedura era cam asa: luai puncte de pe caracteristicile de iesire la diversi ug si ii introduceai cu mana in programel. Dupa asta generai niste caracteristici virtuale si observai daca punctele sunt pe curbe si mai mult daca seamana ochiometric cu data sheet. Primeai un procentaj de potrivire si te hotarai daca aduce cat de cat cu caracteristicile de iesire din data sheet. Intr-o seara puteai sa te declari satisfacut daca faceai un model. Foarte greu puteai sa te declari satisfacut! Punctele notate cu x sunt chiar punctele pe care le-a utilizat din caracteristicile de iesire existente in Data Sheet! Revolutia a facut-o programelul in Java cu care se obtin modele mult mai bune! Folosind determinari practice KlaussMobile are ceva incercari. Dar si in acest caz modelele sunt personalizate si nu stiu daca merg bine pentru toate lampile. Dupa parerea mea, cel mai bine e sa faci modele tot folosind caracteristicile de iesire din data sheet, care mediaza intrucatva dispersia lampilor. Editat Martie 2, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 (editat) Lazaroiu, modelul lui Karpov, aratat mai sus e facut cu un programel in Mathlab facut de Koren sau Duncan! N-are nimic de a face cu determinari practice! Procedura era cam asa: luai puncte de pe caracteristicile de iesire la diversi ug si ii introduceai cu mana in programel. Dupa asta generai niste caracteristici virtuale si observai daca punctele sunt pe curbe si mai mult daca seamana ochiometric cu data sheet. Primeai un procentaj de potrivire si te hotarai daca aduce cat de cat cu caracteristicile de iesire din data sheet. Intr-o seara puteai sa te declari satisfacut daca faceai un model. Foarte greu puteai sa te declari satisfacut! Punctele notate cu x sunt chiar punctele pe care le-a utilizat din caracteristicile de iesire existente in Data Sheet! Revolutia a facut-o programelul in Java cu care se obtin modele mult mai bune! Folosind determinari practice KlaussMobile are ceva incercari. Dar si in acest caz modelele sunt personalizate si nu stiu daca merg bine pentru toate lampile. Dupa parerea mea, cel mai bine e sa faci modele tot folosind caracteristicile de iesire din data sheet, care mediaza intrucatva dispersia lampilor. Datele trecute in tabelul <Excel> sunt obtinute experimental de catre Karpov si Shevchenko,bineinteles in mod relativ empiric asa cum spune si in <Experimental data> de aici :http://next-tube.com/data.php, in care suntem rugati sa contribuim la imbunatatirea acestui tabel (citi in acel linck). Graficul cu acele puncte de masura trecute in tabelele din stanga sunt generate automat de <Excel>,pentru unele tuburi sunt puse mai multe puncte fiind analizate mai atent,iar altele mai putin,iar graficele sunt rezultatul modelari cu formulele lui Koren. Pe fiecare tabel se spune clar:"The data are shown as convenient for use in MatLab.." adica "Datele prezentate sunt convenabile pentru a fi utilizate in MatLab" In ceea ce privestye <Java> si aici treaba sta cam relativ in ceea ce priveste precizia de modelare,la unele tuburi cum ar fi E130L sau altele de BO,cu <Java> este absolut imposibil de realizat un model precis si mai sunt si alte tuburi in aceeasi situatie. Intr-o saptamana,cred ca o sa termine colegul Gelu un uTracer foarte performant si care pe langa trasarea caracteristicilor poate genera automat si modele Spice pentru simulare,deocamdata lucram si ca de obicei cea mai grea parte a electronici este "partea mecanica"... Cam asta zice Karpov despre tabelele lui: "EXPERIMENTAL DATA :The data for these tubes is obtained empirically. Each file, contains the block of data (average readings) and the diagram which shows the modeling results. An attitude towards every type of tube was subjective. Those tubes seeming more perspective were examined more carefully. Namely, greater number of points for characteristic curve was chosen, greater number of samples was examined, and the coefficients for modeling were selected more carefully. For other tube types, a limited number of data points were gathered, for familiarization. You can expand this model or pick up coefficients for the model, using the program TuParam.m (Tuparam.zip). We welcome your contributions to expand the existing tube model database and will publish the model and (or) data presented by you." ______________________________________________________________________________________________________________ Incearca sa faci un model pentru E130L cu <Java> dupa caracteristicile din catalog si care sa se verifice si intr-o schema simulata: Editat Martie 3, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 miuTracer foloseste aceleasi ecuatii ca programelul JAVA pentru triode. Pentru pentode foloseste alt set de ecuatii. Ce am constatat e ca pentru graficele din datasheet e mult mai greu sa potrivesti caracteristicile dar pentru grafice masurate real curbele se pliaza foarte usor. De exemplu GU-15 a potrivit in 5 minute pe cand 6N2P din datasheet nu a potrivit cu nici un chip. Folosind programul din miuTracer si datele luate din foaia de catalog am reusit sa gasesc o potrivire mai buna doar daca am exclus curbele cu tensiunea de grila pozitiva. Aici gasiti ce a reusit miuTracer http://www.elforum.info/blog/20/entry-66-6n2pev-spice-model-metoda-derk-reefman/ Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 (editat) miuTracer foloseste aceleasi ecuatii ca programelul JAVA pentru triode. Pentru pentode foloseste alt set de ecuatii. Ce am constatat e ca pentru graficele din datasheet e mult mai greu sa potrivesti caracteristicile dar pentru grafice masurate real curbele se pliaza foarte usor. De exemplu GU-15 a potrivit in 5 minute pe cand 6N2P din datasheet nu a potrivit cu nici un chip. Folosind programul din miuTracer si datele luate din foaia de catalog am reusit sa gasesc o potrivire mai buna doar daca am exclus curbele cu tensiunea de grila pozitiva. Aici gasiti ce a reusit miuTracer http://www.elforum.info/blog/20/entry-66-6n2pev-spice-model-metoda-derk-reefman/ Modelul construit dup acea metoda nu prea are legatura cu realitate (graficul original pentru 6N2P),observati diferentele dintre graficul original si graficul generat de Spice cu modelul propus de dv. In schimb modelul lui E.Karpov cred ca se apropie 99% de realitate,luati cateva puncte pe graficul original si comparati cu aceleasi puncte pe cele doua grafice simulate.Puteti face repede si o mica schema de aplicatie cu 6N2P si masurand veti observa care este cel mai apropiat de modelul real din datele de catalog. Editat Martie 5, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum