Vizitator Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 (editat) Tubul redresor 5R4GY face faţă cu brio cerinţelor ,etaj final average curent 60mA/canal vârf curent 120mA/canal.Cu alte cuvinte având în vedere clasa A şi cele două canale redresorul/sursa anodică trebuie să susţină average curent circa 130mA pentru cele două canale stânga/dreapta(130mA având în vedere şi etajele de atac). PS ai precizat foarte bine(252) te înscrii în disipaţia maxim admisă la anod 2A3. Editat Ianuarie 11, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
klauss00 Postat Februarie 26, 2015 Partajează Postat Februarie 26, 2015 (editat) Şi o poziţie de funcţionare impusă de filament, doar verticală, altfel se blegeşte după un timp şi se modifică ''sunetul''. De ce ar pune cineva un tub final in pozitie orizontala sau in unghi? Eu nu ii vad logica. Am incercat numeroase tuburi de rectificare cel mai cel ptr. mine a fost 5U4 Sylvania, urmat de GZ37 Mullard..cel mai slab 5U4 Philco.. cele mai bune ar fi fost niste tuburi pe care le-am inprumutat de la prieteni ECC32 sau ECC33 nu mai stiu exact Mullard si 6SN7 Tung-sol cu anod rotund. Am vazut o discutie despre 6SN7 cum se schimba sunetul in functie de producator,anul fabricarii forma si culoare anodului. Vad ca pe forum nu prea se sufla o vorba despre acest aspect (sau nu am gasit eu inca? ) exceptie citatul de mai sus. Editat Februarie 26, 2015 de klauss00 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Cea mai mare problema a tuburilor 6SN7/6SL7/6H8C/6H9C,este ca sunt microfonice, în special 6SL7/6H9C,trebuie sa selecționezi multe, pina găsești citeva "mute".Alta problema ar fi hummul, unele tac doar cu filamentele în CC. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 (editat) Şi o poziţie de funcţionare impusă de filament, doar verticală, altfel se blegeşte după un timp şi se modifică ''sunetul''. Da de asta ce zici? http://diafan.free.fr/PageBas08.htm 6V6 amplifier http://diafan.free.fr/PP6V6_2.jpg Am impresia ca este un tip meserias! Sau aici: http://www.eurofrequence.de/0640pa/ Editat Februarie 27, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
simson Postat Februarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2015 De ce ar pune cineva un tub final in pozitie orizontala sau in unghi? Eu nu ii vad logica. Am vazut o discutie despre 6SN7 cum se schimba sunetul in functie de producator,anul fabricarii forma si culoare anodului. Vad ca pe forum nu prea se sufla o vorba despre acest aspect (sau nu am gasit eu inca? ) exceptie citatul de mai sus. Am impresia ca nu s-a inteles ideea ridicata de @klauss00. Aici s-a pus problema cum se modifica sunetul la acelesi tip de tub dar branduri diverse. Eu raspund ca aici pe forum sant cativa , numarati pe o mana, care au un stoc consistent de lampi ptr. a putea experimenta sunetul unui E88CC Mulard, cu TFK, apoi cu Tungsram si Tesla etc.Si la fel de ex .GM70 anod Cu cu anod grafit.Si tot asa sa faci toate permutarile si combinatiile cu toate brandurile ptr. fiecare tub din amplif.ca sa obtii sunetul ideal.Pentru a face asa ceva ai nevoie dehttps://www.facebook.com/media/set/?set=pcb.10152553206166333&type=1 1 Link spre comentariu
klauss00 Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Mulțumesc dl simson asta vroiam sa zic Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Poti sa faci toate permutarile si combinatiile cu toate brandurile ptr. fiecare tub din amplif. ca TOT NU AI sa obtii sunetul ideal. Sunet ideal nu exista si parametrii care intra in ecuatie sunt mult mai consistenti vis-a-vis de diferentele intre acelasi tub produs de mai multe firme. Poti obtine prin aceste combinati doar sunetul care iti place tie cel mai mult. Un amplificator cu tuburi Mullard, Valvo sau RCA va suna rau daca THD-ul este mare (THD-ul este nemilos si nu tine cont de brandul de pe tuburi) sau are hum sau hiss si nu brandul unui tub va extinde banda la joase. Brandurile celebre ofera o calitate superioara si atat, dar baza: thd, hum, hiss etc. poate eclipsa lejer aceasta calitate superioara a brandurilor consacrate. Nu odata auzi audiofili: are amplificatorul meu un sunet cristalin pe inalte dar deja cand il alimenteaza observi ca are un brum jenant ce deranjeaza la ureche. Deci pana sa ajungi la etapa de a combina sau permuta tuburi pentru a obtine un sunet care iti place tie cel mai mult (repet ca IDEAL nu exista) trebuie sa ai un amplificator care sa treaca niste "teste elementare" (nu mai pomenesc de raspunsul la semnal dreptunghiular de la frecvente joase si 10kHz). Mai trebuie adus inca un "parametru" greu in discutie, daca doresti sa "joci" la nivelul de combinare si permutare a tuburilor: BOXELE, Pe niste boxe de duzina poti permuta si combina multe tuburi ca sunt mari sanse sa nu auzi nici o diferenta. Boxe cu SPL mare (mai ales pentru SE-uri) si de calitate s-ar putea sa nu gasesti pe piata asa usor, iar daca gasesti... pretul este "ucigator" de descurajant pentru un roman obisnuit (asta daca tata nu-i presedinte si mama prim-ministru). Or fi o mana de oameni prin RO care au tuburi de la niste branduri renumite dar cati dintre ei au si amplificatoare care sa "merite" acele tuburi? Subiectu topicului era triodele cu incalzire directa si daca un 2A3 sau un 300B mai merge bibilit sa mearga cu filamentul (catodul) in AC dar un GM70 cam sughite la 20V necesari pentru filament (oricum GM70 nu a fost construit pentru audio deci nu putem sa reprosam nimanui ca tensiunea de filament este cam mare). P.S. Muti dintre cei care se apuca sa discute despre cum se schimba sunetul in functie de producator,anul fabricarii forma si culoare anodului nu-s in stare sa lipeasca doua fire dar se cred mari audiofili daca permuta si combina tuburile la un amlificator. Daca ii intrebi de un PSF isi bulbuca ochii instant si crede ca i-ai injurat de mama. Link spre comentariu
klauss00 Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Dragi colegi, domnilor fizicieni de ce nu vreti sa luati in calcul un aspect: anumite probleme ale fizicii au fost demonstrate (cel putin pt o perioada de timp mai lunga sau mai scurta) doar teoretic sau doar practic doua exemple care imi vin acum in minte Clerk Maxwell si Newton, cred ca stiti la ce ma refer.Cred ca s-au scris biblioteci intregi despre faptul ca triode DH sunt mai audiofile decat alte tuburi IDH si s-au dat diverse explicatii mai plauzibile sau nu. De ce nu vreti sa dati putina crezare acestui fapt. Nu inteleg de ce userii romani cand vorbesc despre triode DH bat moneda pe faptul ca sunt prea scumpe ca e vrajeala ca bla bla bla. Bun daca 150 $ este prea mult pt o pereche de 2A3 RCA din anii '40 de ce nu se cumpara 6s4s svetlana ca se gaseste si la 30 $ bucata suma care multi din cei care posteaza pe aici sigur o au si pot cumpara. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Unde sunt acele biblioteci intregi scrise pe subiectul DH vs IDH? Carti despre tuburi sunt foarte multe dar refuz sa cred ca s-au scris biblioteci intregi (doar) despre faptul ca triodele DH sunt mai audiofile decat alte tuburi IDH. 300B este "crema" triodelor si in plus este si DH. Eu nu cred ca sunt multi cei care contesta faptul ca 300B este no. 1 (eu cel putin asa o consider). Ca in spatele lui 300B s-au mai strecurat si alte triode DH care doresc sa se impuna este alta chestie. Eu zic ca multi useri de aici nu-si permit sa cumpere doua tuburi 2A3 RCA din anii 40. Link spre comentariu
klauss00 Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Dupa 2a3 Rca din anii' 40 era si o continuare ca 6s4s e 30 $ bucata. Daca se fac amplificatoare cu 6P14P ca e mai ieftin decat El84 de ce nu se aplica acelasi principiu si la 2A3/6s4s?Topicul este despre triodele DH in general si nu 300B in special"s-au scris biblioteci intregi" era doar o exprimare ca s-a scris mult nu cred ca a stat cineva sa numere efectiv paginile scrise pt DH si IDHUnii din cei cu posibilitati financiare nu vor sa construiască cu DH asta mi-au zis-o personal Link spre comentariu
Vizitator panda12 Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Legat de pret,iata o trioda [805] care costa numai 40 euro.Amplificatorul are 40w pe canal,si nu pune probleme majore fiind foarte usor de realizat. Link spre comentariu
Patefon Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Mi-au sosit 6P21S-urile. Ce părere aveți despre folosirea lor ca tiroida? Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Nu are caracterstica lui 300B dar 6P21S face parte din familia tuburilor de baleiaj orizontal, o familie care are in componenta sa multe tuburi cu o caracteristica de iesire cat de cat liniara in mod trioda. Personal as fi optat pentru 6P31S sau de ce nu ... Gu15. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Nu are caracterstica lui 300B dar 6P21S face parte din familia tuburilor de baleiaj orizontal, o familie care are in componenta sa multe tuburi cu o caracteristica de iesire cat de cat liniara in mod trioda. Personal as fi optat pentru 6P31S sau de ce nu ... Gu15. Bine punctat,Cosmin! GU15 este, daca nu singura dar sigur printre putinele pentode conectate ca triode cu o liniaritate comparabila cu un 2A3,mai mult decat atat; este cu incalzire directa (4.4V~) cu priza la 1/2 din filament (catodul virtual),duble Getter,puterea disipata de anod este de 15W iar cu G2 conectata la anod ,avem o putere pe tub majorata cu inca 3W.Au mai fost discutii pe tema acestui tub,personal am si postat o schema... Conectand in paralel doua GU15 ne vom bucura de o putere utila pe sarcina de 12W-13W ceea ce nu este de aruncat ! Parerea mea este ca acest tub,in afara de faptul ca este foarte urat (este un Shrek al tuburilor !!!),ne va oferi totusi un amplificator cu un sunet ce poate concura oricand cu amplificatoarele echipate cu tuburi cu valoarea in greutatea lor in aur (!!!!),mai ales daca se poate face un test dupa cortina,blind test. Aici : http://www.emissionlabs.com/Articles/APP-NOTES/AN6-Center-tap/center-tapped-index.htm ,discutii interesante referitoare la DHT. Editat Februarie 28, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Nu mai conectez două tiode gu15 în paralel..., merg pe modelul tău Lăzăroiu http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2015/post-175212-0-27340600-1425120389.png şi te întreb de unde utilă 12W-13W în sarcină ?! văd la un singur tub utilă numai 3,2W sinus nelimitat !în sarcină la anod(cu disipaţia dusă la maximum 18W=15+3). http://oi59.tinypic.com/11acow8.jpg pentru o reprezentare mai bună am utilizat întinderea pe verticală care nu modifică datele problemei. Editat Februarie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum