Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce triode cu incalzire directa?

simson

Postări Recomandate

saptemari care este curentul de mers in gol si cam la ce putere ai ajuns in auditie pentru montajul cu lampile redresoare? Ce valori au condensatorii si bobina din filtrul CLC? (primul C trebuie sa fie maxim 4uF, bobina minim 10H, al doilea C maxim 20uF) S-ar parea ca 5R4GY este un pic mai fortoasa decat 274 deci sunetul va fi diferit odata cu cresterea puterii. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Nu sunt acasa si vorbesc din ce imi amintesc:Currentul prin fiecare finala este de 55mA, puterea cred ca e in jur de 3 watti pe canal. Vorbesc de 2A3.Sursa este CLCLC: 4,7uF-10Hy-15uF-8Hy-50uFCred ca e si o rezistența de ordinul zecilor de ohmi inainte de primul C. Stiu ca trebuie sa fie de maxim 4uF conform foii de catalog.

Link spre comentariu

Daca am sti Ra-ul si tensiunea anodica putem da un verdict clar a ceea ce se intampla pentru un curent I0 = 55mA. Ochiometric pot spune ca depasesti lejer 150mA cu doua tuburi inainte sa atingi 3W putere de iesire pentru fiecare tub. Cred ca doar un canal ar fi satisfacut de lampa redresoare, doua canale deja ajung la 110mA in repaus (adica 0W). 

Pentru tensiune anodica U = 250V, Ra = 2500 ohmi si I0=55mA deja pe la 1W si un pic ajungi sa tragi 75mA per tub deci 150mA in total => tubul redresor daca tine doar 140-150mA este la limita. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Cum se face ca NICIUN amplificator cu aceasta super lampa nu este alimentat din surse stabilizate ??

Parerea mea este ca daca alimentam un amplificator cu 300B dintr-o sursa stabilizata,se va spune "adio" legendarului sunet. Cel mai interesant argument in ceea ce priveste sunetul amplificat de 2A3 sau 300B a fost punctat involuntar sau nu,de dl.Marius (@saptemari),sursa este cheia succesului pentru amplificatoarele cu tuburi DH.O variatie a tensiuni anodice ce permite o oarecare compresie a sunetului va imbogati spectrul armonic.Compresia se va produce intr-un raport mai mare sau mai mic depinzand in mare masura de rezistenta interna a tubului redresor,deci caderea de tensiune anod/catod pe diodele redresoare.Cred ca acelasi fenomen s-ar produce si daca vom alimenta de la o sursa cu redresor cu seleniu.

300B sau 2A3 "se feresc" ca de dracu de alimentatoare cu siliciu si cu atat mai mult de sursele stabilizate... :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ra este intr-adevăr 2500, U = 300V, dar in SE nu e constant consumul de curent?

Ia uitati cat de "constant" este curentul la un SE cu 2A3 pentru o putere utila in anod de: Pu=3.1W,pe grafic curentul este semanlul albastru si tensiunea anodica cu verde !!

post-175212-0-96306300-1420830721_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

saptemari tu meriti sa fii tras de urechi! Daca in catalog scrie tensiune anodica 250V si Io=60mA de ce schimbi PSF-ul cu tensiune anodica de 300V si Io=55mA? Puterea declarata in catalog este de 15W si pentru PSF-ul ales de ei ai 250V*0.06mA =15w FIX! pe cand pentru 300V*0.055mA= 16,5W deci cu 1,5W sau 10% mai mult. Daca depasesti puterea disipata pe lampa fata de ce spune producatorul => uzezi lampa sau daca depasirea ste grosolana => inrosesti anodul. 

Mie mi se pare normal ca tu sa auzi diferente de sunet intre doua lampi redresoare in cazul tau pentru ca nici un tub nu reuseste sa ofere ce are nevoie amplificatorul (alimentarea "gatuie" amplificatorul. Daca ai fi avut cate o redresoare pe fiecare canal cred ca nu mai auzeai nici o diferenta.

Am vazut ca esti unul din userii care baga bani seriosi in domeniu audio si este pacat ca din cauza unor greseli copilaresti sa nu ajungi sa obtii un rezultat satisfacator. 

Tu cand ai mutat PSF-ul de la 250V la 300V nu ai facut decat sa strici si mai mult simetria intre cele doua semialternante la un semnal sinusoidal aplicat la intrare. Marirea la SE a tensiunii anodice peste datele prezentate in catalog nu aduce nimic bun!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Ei uite cum aduce in parametrii, @adrian pic, ampliful lui saptemari:dupa faptul ca la schimbarea tubului redresor se modifica sunetul.Daca montam o dioda redresoare DH de ex.5T3S in circuitul catodic al unui tub final cu IHD oare nu am obtine un sunet asemanator cu DH?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ce am constatat eu.Am un SE cu KT120,e tetroda dar cred ca este valabil pentru orice amp care are redresare cu tub.Tuburile redresoare au o dispersie destul de mare a caracteristicilor,in amp am doua 5T3C puse in paralel,sa tina curentul consumat.Am facut diverse masuratori si tensiunea anodica fluctueaza de la o pereche la alta ,intre 392V si 405V,eu sunt sigur ca o variatie de 5..7V pe anodica ,poate influenta sunetulCele mai stabile tuburi redresoare au fost GZ34 Philips,am probat 3 perechi,la toate 3 perechile am avut o tensiune anodica de 400V.Un lucru de care foarte putini tin seama,rezistenta interna a secundarului transformatorului de alimentare,atunci cind se redreseaza cu tub,in foile de catalog ale tuburilor exista si aceasta specificatie,zic eu importanta.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Un lucru de care foarte putini tin seama,rezistenta interna a secundarului transformatorului de alimentare,atunci cind se redreseaza cu tub,in foile de catalog ale tuburilor exista si aceasta specificatie,zic eu importanta. 

aferim!

Posted Image

Link spre comentariu

Esti pe câmpii ... full tube sau amestecate ?

Sau asta e din categoria : Cea mai buna trioda e tranzistorul ... Doi scheleti se trag de piele etc .

Tu nu cumva ai confundat usa de la lift cu scările si ai aplicat principiul 1 al fizicii ca sa cobori mai repede:) ?

De fapt întrebarea reala era daca ai medic de familie ...

Scuze pentru întrebarea de mai sus ... Ma gândeam ca in Anglia sigur e mai bine decât pe plaiurile mioritice .

Link spre comentariu

Eu am calculat scăzând din B+ Ucatod si am 252 (nu mai rețin exact, dar pe aici) de volti. Asa ca nu cred ca depășesc Pdmax. (?)

Ia uitati cat de "constant" este curentul la un SE cu 2A3 pentru o putere utila in anod de: Pu=3.1W,pe grafic curentul este semanlul albastru si tensiunea anodica cu verde !!

Adica sa înțeleg ca trebuie sa asigur amplificatorului 250 mA? Editat de saptemari
Link spre comentariu

Eu am calculat scăzând din B+ Ucatod si am 252 (nu mai rețin exact, dar pe aici) de volti. Asa ca nu cred ca depășesc Pdmax. (?)Adica sa înțeleg ca trebuie sa asigur amplificatorului 250 mA?

Ati fost lasat cu ,,ochii-n soare" cum s-ar zice.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări