Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce triode cu incalzire directa?

simson

Postări Recomandate

Vizitator gabriele

Clientii (aici) cauta in general un amp care utilizeaza tuburi usor de procurat si mai ales tuburi cunoscute ,putini fac diferenta intre incalzire catod cu filament sau direct.....

Pentru estetica tubul e important ,in schimb pt sunet ..traful de iesire e fundamental, asta e parerea mea nu a clientilor......i.

In concluzie traful de iesire "suna frumos" nu lampa....desigur tot o parere strict personala .....,discursul e mult mai complex ,in sensul ca fiecare componenta "coloreaza" mai mult sau mai putin imaginea muzicala.

In ultimul an  am fost placut impresionat de prestatiile tubului 300B.......am folosit doar electro harmonix la constructiile mele dar am reparat sau modificat si ampuri chinezesti cu 300b chinezesti ...

Referitor la clasificare ....vrei un amp SE de 10-12w si cu bani putini incearca 2xPL36 paralel ,modalitate trioda si nu vei regreta (eventual driver ...tot un PL36 versiune montaj trioda desigur  sau mai bine PCL82/86 !!) ,ai bani mai multi ,monteaza ca finala 300B si jocul e facut.

In cea ce priveste traful de iesire recomand pt cei 10w ..minim 18cm2 sectiune  cu minim L=15Henry dar si knfb.....un raport 12-14% ar fi optim.....un alt compromis ar fi biasul mixt ...ce avantaje? mai multa stabilitate dar si ceva putere in plus fata de varianta bias automat, raportul !? cam 1/10 -1/12 .

Ar fi foarte interesant o simulare intre variantele bis automat ,reglabil si mixt ...pe acelas tub/traf de iesire .

Link spre comentariu

Daca se poate considera ca 300b este cel mai bun tub atunci logic tubul comparabil cu ele ar trebui sa fie trioda si sa aibe familia de caracteristici  Ua/Ia functie de -Ug cit mai apropiata de acesta ca echidistanta, faptul ca 300b este cu incalzire directa nu cred ca are o importanta deosebita daca un tub asemanator poate fi o alternativa

Pentru mine alternativa se numeste PL36 si iata de ce:

In plus exista si o asemanare izbitoare  intre parametri celor doa tuburi : 

300b         PL36/trioda

S     5mA/V                6ma/V

u      3,9                     5

Ri     700 ohm            880 ohm

Rl     4K                      4,8K

el36pentode_as_triode_v2.pdf

post-220265-0-62603900-1420213792_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Interesanta paralela Marius , dar...... personal as sublinia faptul ca totusi PL36 se pupa si mai bine cu : 2A3 ca disipatie si restul parametrilor......si cel mai important  zic eu la "amprenta muzicala".

Daca poti ,pune te rog si 2A3 langa cele 2 modele alese de tine ....poate ma insel ....(de, eu sunt doar un "negustor").!!!

Editat de gabriele
Link spre comentariu

Pe langa "forma" caracteristicilor pentru tubul 300B cred ca ar trebui sa comparam si ceva legat de puterea acestui tub,este foarte important pentru ca pana la urma pe langa raspunsul armonic care poate fi asemanator nu numai intre cele doua tuburi respectiv 300B si EL36,dar este asemanator si cu al altor tuburi mai putin potente cum ar fi ECL85 (pentoda) conectat ca trioda,sau trioda 6C45P,deci pe langa raspunsul armonic ar fi vorba si de dinamica,iar dinamica este o consecinta a puteri,deci cred ca cel mai apropiat tub considerat ca fiind trioda saracului pot spune ca este EL509 (EL519,6P45S) care conectata ca trioda are Pda=42W (300B are Pda=40W) iar caracteristicile le puteti vedea si dv. in imaginile de mai jos prin comparatie, EL509 vis 300B.

Parerea mea este ca EL509 merita  :n1

Am ajutat la realizarea unor amplificatoare SE cu EL509 II, conectate ca triode pentru un coleg din Germania,care a construit si vandut peste 15 amplificatoare,au avut si au un succes fantastic iar pretul este mult sub 300B.

Tuburile pentru BO sunt superbe si ideale pentru amplificatoare SE mai ales in conexiune trioda dar nu acelasi lucru pot sa spun despre triodele utilizate in regulatoarele serie din stabilizatoare gen ; 6C41C,6C33C,6N13S...,dar este doar parerea mea.

Diferenta de sunet intre tuburile cu incalzire directa fata de cele cu incalzire indirecta,parerea mea este ca nu exista cred ca-i mai mult un mit sau o chestie comerciala,electric vorbind avantaje si dezavanteje intre cele doua tipuri se pot gasi,insa tuburile cu incalzire indirecta fiind mai moderne si mai evoluate ar trebui sa fie mai bune,asa consider eu (!?),norul electronic se formeaza in jurul catodului fie el si incalzit cu gaze sau lemne :rade: ...,emisia electronica ar trebui sa fie mai  uniforma dintr-un catod cu incalzire indirecta comparativ cu un filament(catod) cu incalzire directa,parerea mea!

Am postat doua imagini cu FFT-urile pentru doua amplificatoare SE,unul cu 300B si altul cu EL509 II,ambele calibrate pentru Ps=13W ,acum...analizati si dv.!

Sa nu uitam ca cele doua tuburi au incalzirea diferita:300B DH si EL509II IDH.

****************************************************************************************************************************************

Dl.Gabriel,este negustor ?!....sa fim seriosi,Dl.Gabriel este INDUSTRIE,alta liga! :31

post-175212-0-54251300-1420219463_thumb.png

post-175212-0-97704000-1420219476_thumb.png

post-175212-0-75328900-1420221526_thumb.png

post-175212-0-44185600-1420221539_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Complet de acord cu d-l Lazaroiu si de fapt aproape toate tuburile BO sint extraordinar de bune mai ales legate ca triode

@Gabriele, bineinteles ca 2a3 este si el de exceptie dar practic puterea de iesire este in jur 3,5w iar 300b scoate 8w asa ca PL36 este un compromis excelent cu cei 5,5w

Interesanta paralela Marius , dar...... personal as sublinia faptul ca totusi PL36 se pupa si mai bine cu : 2A3 ca disipatie si restul parametrilor......si cel mai important  zic eu la "amprenta muzicala".

Daca poti ,pune te rog si 2A3 langa cele 2 modele alese de tine ....poate ma insel ....(de, eu sunt doar un "negustor").!!!

"negustor " zici ? :scarpin esti prea bun pentru asa ceva :n1

post-220265-0-61037600-1420220350_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator gabriele

.............................

"negustor " zici ? :scarpin esti prea bun pentru asa ceva :n1

Adica vreau sa cred ca stiu sa vand iluzii..muzicale care transmit emotii ma rog....endorfina pentru cunoscatori  :rade:

Din pacate PL36 nu e asa atragatoare .......eu merg pe varianta PP cu 2 xPL36 si 25w unde oricum primi 8w sunt in clasaA ca si un compromis.

Editat de gabriele
Link spre comentariu

Unii, sustin ideea conform careia, raspunsul la variatii mari de curent este asigurat mai bine de tuburile cu incalzire indirecta... de unde provine si sunetul "altfel" al acestor tuburi. (Curentul anodic este asigurat de densitatea de electroni dintre grila si catod adica de sarcina spatiala).

In rest, neajunsuri: sensibilitate la loviri, sensbilitatea la parazitii din tensiunea de filament etc.).

Link spre comentariu

Nu vreu sa fiu carcotas, dar totusi triodele cu incalzire directa sant cele mai audiofile, si nu este doar parerea mea. Ce alta trioda cu incalzire Indirecta este de talia unui 2A3,300B, 211, 845, GM70, sau chiar si OT100?

Link spre comentariu

Sa nu uitam de AD1,este tot o trioda cu incalzire directa,de care nu prea se discuta,in anii 40 dota aparatele de radio de lux.

Acest tub AD1 face parte dintr-o alta dimensiune, impreuna cu PX4, PX25.Pretul lor este cam dublu ca al unui 2A3.Dar pot da exemplu tuburile costructorului dr. Riccardo Kron din Praga cu vestitele borcane T1610, care sant tot triode cu incalzire directa.Ptr. a cumpara acest tub se asteapta cateva luni dupa ce ai platit avansul.Hm...fraierii, ei probabil nu cunosc avantajele tuburilor cu incalzire indirecta.
Link spre comentariu

Pai daca n-ar fi...nu s-ar povesti...

Dar, totusi, daca pana la urma tuburile astea sunt mai proaste - d.p.d.v. osciloscopic - decat tuburile cu incalzire indirecta, considerate pe buna dreptate mai moderne, mai evoluate?

Am tot spus, am obosit deja, urechea noastra - sa presupunem ca e bine educata - nu e nici pe departe un traductor liniar...poate e doar o coincidenta ca amplificatoarele cu triode incalzite direct plac mai mult urechii, in ciuda unor imperfectiuni mai greu de pus in evidenta prin grafice sau considerente electrice.

Da, stiu, o ureche "audiofilizata" poate pune in evidenta detalii incredibile...dar nu e asta un sport in sine, departe de scopul real al unui amplificator? Din pacate stiu mai multi nefericiti care in goana dupa performanta audio uita sa se mai bucure de muzica...sau, mai rau, asculta tot felul de gunoaie artistice, dar imprimate super-audiofil...am primit acum cativa ani un CD de referinta al unei cunoscute firme de incinte acustice, cica pentru a pune in evidenta boxele lor. Ascultat insa pe difuzoarele TV-ului de 32' la care lucrez zi de zi era un material de doi bani. Am scris CD-ul, ca sa-l ascult pe amplificatorul meu de atunci - un 6P3S single end - acolo se auzea ca e bine realizat ca inginerie de sunet, dar muzica era total neinteresanta...l-am aruncat la gunoi dupa auditie, desi n-avea nicio hiba, dar sunt sigur ca nu am de gand sa mai pierd o ora din viata ascultand a doua oara acel disc.

Recunosc ca nu am ascultat inca un amplificator cu 300B, dar inclin sa cred ca o sa-mi placa, tocmai pt. ca eu am ajuns la lampi dupa concluzia ca un amplificator de referinta de studio e bun pt. lucru, in domeniu, dar e un inamic al sistemului nervos...nu-mi venea sa cred la vremea respectiva ca dupa ore petrecute in studio si oboseala nervoasa ma va relaxa sunetul obtinut de la un cd player portabil pus pe amplificarea unui radio Eforie (cu difuzorul original, ptiu drace!). Cum acolo nu e nimic audiofil, un banal EL84 cu un traf de iesire cat un cub de Knorr, si un difuzor de banda larga absolut banal si neperformant, mi-am pus intrebarea "ce naiba au lampile alea de suna asa bine?"

Poate nu mi-am pus atunci corect intrebarea...ar trebui reformulata: "de ce ne plac lampile, chiar daca suna rau?"...dincolo de snobism, placebo sau mai stiu eu ce impresii auto-induse trebuie totusi sa existe ceva masurabil...dar ma tem ca goana dupa un amplificator "perfect" din punct de vedere electric/electronic nu e raspunsul, cel putin nu daca suntem in cautarea unui amplificator care sa sune placut.

Probabil ati fi uimiti cat de putin audiofile sunt sculele multor mari muzicieni, de la noi sau din alte tari "mai calde"...si ma refer la muzicieni de marca, pe care ii ascultam noi pe scule super-audiofile...nu ma refer la cei care castiga multi bani si din snobism cumpara scule scumpe, ca n-au pe ce sa-si strice banii...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări