Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rolul inductorului pentru 34063

keenox

Postări Recomandate

Salut!

De-abia am vazut video-ul lui Dave(

) in legatura cu 34063, pe care voiam sa-l folosesc de mai demult si ma intrebam care e rolul inductorului in circuit. Mi-a spus cineva ca ar fi pentru filtrare, dar nu inteleg foarte bine cum. Stiam ca pentru filtrare sunt folosite condensatoarele. Imi poate explica cineva mai in detaliu ce rol are si cum functioneaza in acest circuit?

Multumesc mult!

Link spre comentariu

Multumesc, Marian. M-am mai lamurit un pic, dar nu complet.Sa inteleg ca bobina face media impulsurilor si transforma tensiunea din alternativ dreptunghiulara in continua?Oricum cred ca trebuie sa ma joc cand ajung acasa cu osciloscopul si un inductor.

Link spre comentariu

Nu ai înţeles tocmai bine rolul bobinei acolo.Ea stochează energia electrică, transformând-o în câmp magnetic, apoi o eliberează pentru încărcarea condensatorului de filtraj.Condensatorul se ocupă cu aplatizarea impulsurilor şi transformarea lor în curent continuu (aproape continuu, fiindcă mai are unele ,,ondulaţii,,).

Link spre comentariu

daca ati fost atent la ce a explicat Dave Jones acolo in clip....el spune ceva de T-on si T-off....(e vorba de timpii de conductie si repauz )

si eu am incercat sa va arat pe schema cum functioneaza aceste inductoare comandat de un generator specializat in impulsuri...

acel generator(integrat) functioneaza la fel ca un comutator (cu o anume  frecventa stabilita ) 

pe perioda T-on comutatorul k este inchis ...si energia se acumuleaza in inductor ...iar pe perioada T-off comutatorul se deschide si  energia acumulata in inductor se va inseria cu tensiunea de alimentare si va incarca condesatorul c2 .

acesta tensiune este monitorizata de pinul 5 a integratului(prin traseul marcat de mine cu verde {FB})

in functie de acest feedback(FB) controlerul va mari sau micsora perioada in care comutatorul k este inchis...astfel se face stabilizarea tensiuniui de iesire...sper ca am fost cat de cat clar in ce am vrut sa spun mai sus ...si ati inteles ceva ...succes!.

post-175623-0-18335100-1419584608_thumb.jpg

Editat de elmar
Link spre comentariu

@marian: ce simulator ai folosit in articolul tau despre amplificatoare clasa D?

@miticamy, elmar: multumesc pentru explicatii si linkuri

@validae: am inteles cat de cat, dar intrebarea urmatoare care vine natural e "de ce mai trebuie bobina pentru incarcarea condensatorului?"

Am mai cautat si pe youtube, si din clipurile astea am inceput sa inteleg cel mai bine, poate ajuta si pe altcineva:

LE: din ultimul clip inteleg ca bobina alimentata cu semnalul dreptunghiular si dioda+condensatorul functioneaza ca o pompa de tensiune.

Editat de keenox
Link spre comentariu

Cam la orice simulare folosesc multisimul ( 12-le parca...).

Este nevoie de inductanta pentru a avea tensiune stabilizata la valoarea dorita, fara ea condensatorul s-ar incarca mereu la amplitudinea maxima a impulsurilor, indiferent de latimea lor, inductanta insa reactioneaza la variatia latimii impulsurilor oferind la Toff tensiunea de autoinductie egala cu iesirea dorita.

Link spre comentariu

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5084-teorie-smps/

Extras:

Inductanta serie (cum am numit-o) este prezenta dupa redresare si inaintea primului condensator de filtraj. Este obligatorie pentru stabilizare. Pe net apar scheme de surse stabilizate fara inductanta, schemele sunt gresite. Inductanta inmagazineaza energie la momentul on, iar la momentul off energia este redata condensatorului de filtraj (si sarcinii). Daca redresarea din secundarul trafului ataca direct un condensator de filtraj fara inductanta serie, tensiunea la care se incarca condensatorul este de valoarea varfului impulsului generat de secundar indiferent de factorul de umplere (latimea lui) si nu se mai poate controla valoarea tensiunii prin modificarea umplerii. Cum spuneam, aflarea Toff maxim (la Umax) foloseste la calculul ei. Toff=T/2-Ton (la configuratia contratimp), unde Ton este cel minim si Ton=(T/2)·Upmin/Upmax. Pentru acel Toff maxim (Ton minim) se calculeaza variatia de curent (ΔI) dorita prin inductanta. Aceasta variatie se alege uzual intre 0,15 si 0,3 din curentul maxim pe ce trece prin inductanta. Dar limitele nu sunt batute in cuie. O variatie de curent mare creaza riplu mare pe filtraj dar si un raspuns bun (rapid) al sursei la variatia sarcinii. Deci e un compromis. Ca exemplu, la un maxim de 10A se poate alege o variatie de 2A, ceea ce determina o variatie de +/-1A prin inductanta, suprapusa peste curentul de 10A. Atentie, numai variatia de curent produce putere disipata in miezul inductantei serie, nu si curentul de 10A (din exemplu). Variatia de curent produce o variatie de inductie ΔB=B·ΔI/Imax unde ΔB= variatia inductiei, B=inductia aleasa (poate fi 0,5-0,7 din maxima admisa in material indiferent de frecventa pentru ca nu produce putere disipata). Si puterea disipata de ΔB poate fi un criteriu in alegerea variatiei. Pentru ca procesul se bazeaza pe autoinductie la Toff, inductanta se calculeaza pentru tensiunea stabilizata, autoinductia face ca tensiunea invesa pe inductanta sa egaleze tensiunea stabilizata (neglijez caderea pe diodele redresoare). Formula de calcul a inductantei este L=Uout·Toff/ΔI unde in ordine, L=inductanta (μH), Uout=tensiunea stabilizata la iesire (V), Toff=timpul de blocare maxim (μs), ΔI=variatia de curent aleasa (A). Sigur ca si aici e nevoie de o relatie de dimensionare. O relatie ar fi: Sm·Sf≥(0,05·L·Iout²/B)^4/3 adica paranteza la puterea 4/3 sau la puterea 1.3333, unde B=inductia aleasa (T) iar L este exprimat (atentie!) in mH. Numarul de spire este N=L·ΔI/(ΔB·Sm) unde L in μH, B in T, Sm in mm².

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări