Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La filtraj e mai bine sa pui mai multi conzi in paralel ?

Postări Recomandate

Domnule digix cel care perseverează ești D-ta . Nu știu la ce context te referi și nici la ce perseverență din partea mea . Dacă îmi pui o întrebare punctuală , răspund cu plăcere. 

Cât despre ”relație ” , da , ai dreptate . Acel produs nu este o relație ci ESRLF = DF*XC este o relație . Dar aici D-ta ai scos din context . Sunt sigur că cei pe care i-a interesat au priceput.

Link spre comentariu

Nu sunt propriu zis categorii deosebite - cel puțin după știința mea . Modul de fixare snap in este caracteristic condensatoarelor mai voluminoase . Iar acestea sunt preferabile , după cum am arătat mai sus. Un condensator mai mare , la aceeași capacitate/tensiune/temperatură are cel puțin unul din următorii parametri mai buni ( de obicei toți trei ) : ESR, curent ondulatoriu, durată de viață. Primii doi sunt legați aproape direct deci când e ESR mai mic e și curentul mai mare .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu tot nu inteleg cum e cu curentul asta de riplu... E complicat cu toate formulele alea... Hai sa o luam asa pe intelesul tuturor...

Sa luam ca exemplu un cond de 4700uF/35V/85*C/2000h din seria asta : http://www.tme.eu/ro/Document/1511a11c17b9aaf637c86e0abc5e57b9/hc.pdf

In catalog se da curentul de riplu maxim de 3A rms la temperatura maxima (85*C). Ce sa inteleg eu de aici, ca daca ii cer acel curent, condul se va incalzi in interior la 85*C si va "trai" 2000 ore ? Daca e asa... atunci daca ii cer 1A rms, la cat se va incalzi in interior si ce durata de viata va avea ? Asa aproximativ...

Link spre comentariu

Pe rând și sper pe înțeles .

Condensatorul se încăzește în funcționare , principala sursă fiind puterea pierdută pe ESR : Pdis = Ir2 * ESR, unde Ir este curentul de riplu. Această creștere de temperatură se adaugă temperaturii ambiante și se obține temperatura condensatorului. Dacă această temperatură este de 85°C ( în cazul tău ) atunci e permis un curent de maxim 3A.  La temperaturi mai mici , se admite mai mult. Din păcate DS-ul prezentat de tine nu are acel tabelaș în care se spune cât e voie la o anumită temperatură. 

Acum , dacă tu treci prin el 1A în loc de 3A , puterea disipată va fi de 9 ori mai mică și creșterea de temperatură va fi cu câteva zeci de grade mai mică - cu cât exact , nuse poate calcula dacă nu cunoaștem rezistența termică a carcasei .

Pentru fiecare 10°C sub temperatura specificată ( 85°C ) durata de viață se dublează ( aproximativ ) , deci dacă îl menții la 45°C va avea o durată de viață ( estimată, desigur ) de 32000 ore. O oarecare lungire a duratei de viață se poate obține și lucrând sub tensiunea nominală dar aici creșterea nu e atât de spectaculoasă.

Un material destul de complet , de la o firmă renumită în industrie

http://www.cde.com/resources/catalogs/AEappGUIDE.pdf

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări