Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La filtraj e mai bine sa pui mai multi conzi in paralel ?


Postări Recomandate

Am tot auzit pe la diversi cum ca pe filtrarea unei surse e bine sa pui mai multi conzi in paralel care sa dea valoarea pe care o vrei decat sa pui unul singur de aceeasi valoare... ca cica ar scadea ESR-ul... Dar eu m-am gandit logic un pic si nu prea da asa cum se zice...

 

Acesta este un tabel cu ESR-urile tipice ale conzilor :

Posted Image

Sa luam de exemplu un cond de 1000uF/25V. Are ESR ~0.15.

Acum luam 2 conzi de 470uF/25V cu ESR ~0.30 si ii punem in paralel. Obtinem 1000uF... iar doua ESR-uri de 0.30 puse in paralel da tot 0,15. Deci e la fel, nu scade nici un ESR...

 

Link spre comentariu

Abordezi problema gresit deoarece ESR-ul difera nu doar de la un producator la altul dar si de la o serie la alta de la acelasi producator, deci ideea ca exista un tabel cu impedanta tipica universal valabila este gresita.

 

http://www.tme.eu/ro/Document/27e2ee001567b1a64149b024aea53c57/e-ps.pdf

http://www.tme.eu/ro/Document/f0ed906e3e46b26d1cb9b355ff46c0e6/e-pw.pdf

 

2 pdf-uri cu 2 serii diferite de electrolitici de la acelasi producator, la aceeasi capacitate 1000uF, aceeasi tensiune 50V, pana si aceleasi dimensiuni la capsula, ESR-ul totusi difera destul de mult, la unul e ceva mai mult de jumatate decat la celalalt.

 

Asadar raspunsul la intrebarea topicului este DA, este preferabil 2 sau mai multi in paralel decat 1 singur, se satisfac mai bine necesitatile riplului de curent maxim admis. Uitandu-ne mai atent la tabelul de la pdf-ul al 2-lea, cel cu seria PW, la 470uF cu 50V avem 60m Ohm, deci 2 in paralel rezulta 30m Ohm pe cand 1000uF are 34m Ohm, dar si mai important, 470u/50V are riplu de curent maxim admis de 1500mA, deci 2 in paralel rezulta un riplu cumulat maxim admis de 3A pe cand 1000u are un riplu maxim admis de curent de putin peste 2A...

Link spre comentariu

Tabelul ăla de ESR îți e de folos ca să apreciezi, după ce măsori ESR-ului unui condensator, dacă este bun sau nu, un fel de valori maxime peste care C-ul nu mai se consideră bun, nicidecum valorile reale ale condensatoarelor. Poți avea surpriza ca cel de 470uF să aibe ESR mai mic decît cel de 1000uF.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Avantaje şi dezavantaje de ambele soluţii. Ce s-ar cîştiga prin montarea în paralel a multor cond de valoare mai mică şi rez serie mai mică, e anulat parţial de lungimea traseelor şi legăturilor, plus inductanţe parazite. Alt dezavantaj e depanarea unui filtraj cu mulţi cond, să zicem 20 de bucăţi pe aceeaşi placă, practic trebuie dezlipiţi toţi ptr verificare.

În audio şi în regim de amator, pînă la puteri de sonorizare e o exagerare, în tehnica de calcul e altceva, acolo sînt fenomene mai dure pe alimentări. Multe firme folosesc cond mai mici ptr a reduce înălţimea carcaselor, nu ptr rez serie. Pe de altă parte, nu pot să nu observ că o dată erau suficienţi cond cu valori omeneşti, de 4700 maxim 10000uF pe ramură în amplifuri, iar azi calitatea a scăzut atît de mult că e nevoie de valori şi de zece ori mai mari, chipurile cu îmbunătăţiri tehnologice, fără a se fi modificat caracteristicile amplifurilor între timp, tot aceeaşi bandă audio sau putere, dacă ne referim la unele echivalente. E şi multă politică economică aici care maschează scăderea calităţii.

Link spre comentariu

 Bine zis, înainte erau câteva firme serioase care făceau produse ,,pe viaţă,, dar acum toată lumea face de toate, chinezii fiind pe primul loc. Nu mai este niciun interes de a face lucruri durabile, trebuie să ţină cel mult cât termenul de garanţie  :95

Editat de marian
Nu citam integral, inutil postarea imediat anterioara.
Link spre comentariu

Daca vorbim despre alimentatoiare in comutatie ( tendinta spre care se merge tot mai mult ) atunci folosirea de mai multi condensatori mai mici in paralel este de cele mai multe ori impusa pentru a obtine un compromis intre performante si pret, la comutatie cel mai important parametru este riplul de curent maxim admis de condensatorul respectiv, lucru destul de des ignorat de catre multi, ori daca dorim fiabilitate atunci n-avem incotro si dimensionam corect etajele de putere, in special condensatorii de pe alimentare, e mai simplu si economic sa obtii un total cumulat necesar din mai multi electrolitici mai mici decat 1 mai mare, am aratat asta deja, ca se obtin trasee un pic mai lungi asta e, daca traseele sunt corect dimensionate si eventual consolidate prin cositorire atunci ar trebui sa fie in regula.

Link spre comentariu

Vad ca citim fiecare selectiv... Nu-i rau sa ne exprimam opiniile, putem astfel intelege de ce gresim ( daca gresim ) sau confirma ca avem un p;unct de vedere corect, adica per ansamblu este educativ. Totusi o citire mai atenta a celor deja postate poate scuti subiectul de discutii interminabile. Tuturor celor care nu sunteti de acord cu ce am scris eu va sugerez sa parcurgeti topicul asta:

http://www.elforum.info/topic/87480-sursa-coboratoare-de-la-12v-la-5v-de-putere/

Link spre comentariu

Asadar raspunsul la intrebarea topicului este DA, este preferabil 2 sau mai multi in paralel decat 1 singur, se satisfac mai bine necesitatile riplului de curent maxim admis. Uitandu-ne mai atent la tabelul de la pdf-ul al 2-lea, cel cu seria PW, la 470uF cu 50V avem 60m Ohm, deci 2 in paralel rezulta 30m Ohm pe cand 1000uF are 34m Ohm, dar si mai important, 470u/50V are riplu de curent maxim admis de 1500mA, deci 2 in paralel rezulta un riplu cumulat maxim admis de 3A pe cand 1000u are un riplu maxim admis de curent de putin peste 2A...

 

Ca sa pot sa compar curentul de riplu necesar cu cel maxim admis din datasheet-ul condensatorului, trebuie sa cunosc acest curent. Exista vreo formula cu care pot sa calculez curentul de riplu din circuitul meu stiind tensiunea de riplu, curentul de sarcina si capacitatea condensatorului ?

 

Am gasit aici ceva despre asta dar nu da cum se calculeaza...

http://www.radio-electronics.com/info/circuits/diode-rectifier/rectifier-filtering-smoothing-capacitor-circuits.php

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Curentul ondulatoriu ( de riplu ) prin condensator are două componente - curentul de descărcare aproximativ egal cu curentul prin sarcină și curentul de încărcare . Al doilea este destul de greu de estimat atât ca valoare cât și ca timp. Dacă îl aproximăm ca un impuls dreptunghiular de durată tD  << T/2 obținem Ir=IL*sqrt(1+T/(2*tD)) cu IL = curentul de sarcină  și T = perioada . Nu știu cât de corectă este aproximația dar ideea este clară - cu cât încărcarea condensatorului se face mai rapid cu atât este mai mare curentul ondulatoriu prin condensator . La redresoarele de după transformator o limitare a acestei viteze este determinată de rezistența și inductanța serie a acestuia . La redresarea directă a rețelei se introduce frecvent o mică rezistență în serie ( uneori și cu alte scopuri ) . Rezistența serie a condensatorului ESRLF intervine și ea în limitarea aceasta dar nu este o soluție bună mărirea ei , dimpotrivă, pentru că pe ea se disipă pierderile produse de curentul ondulatoriu.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări