Tranzistor_001 Postat Ianuarie 7, 2007 Partajează Postat Ianuarie 7, 2007 Care este formula care se foloseste in cazul acestui traf cu doua bobine paralele.Am incercat bobinarea secundarului unui asemenea traf cu legendara formula dar nu da rezultate.Am incercat de exp pt o tensiune de 24 V sa il calculez cu 12V pe fiecare bobina dar nu da rezulatete.Un sfat va rog... Link spre comentariu
Vizitator gabiunu Postat Ianuarie 7, 2007 Partajează Postat Ianuarie 7, 2007 In schema nu se vede nimic in paralel.Teoretic ar trebui sa mearga,cu aproximatie Nspire/V=50/S.Dar incearca sa bobinezi un anumit nr de spire si imparti la nr de volti obtinuti. Link spre comentariu
vasilenicolae52 Postat Ianuarie 8, 2007 Partajează Postat Ianuarie 8, 2007 miezul este "cu particule orientate"/adica e un miez f.bun ... iar nr. de spire / 1V este mai mic decat cel rezultat din arhicunoscuta formula ... pe traf este o hartie cu datele constructive / alegi unul dintre secundare (- sau poti face o medie pt toate ! ) ; imparti nr. de spire la tensiunea debitata si afli cate spire/1V trebui sa pui ... de regula la asemenea trafuri primarul si idem secundarul este impartit in doua / fiecare jumatate fiind bobinata pe cate un brat al trafului urmand ca la asamblare infasurarile sa se fazeze/inserieze ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2007 Partajează Postat Ianuarie 9, 2007 Care este formula care se foloseste in cazul acestui traf cu doua bobine paralele.Am incercat bobinarea secundarului unui asemenea traf cu legendara formula dar nu da rezultate.Am incercat de exp pt o tensiune de 24 V sa il calculez cu 12V pe fiecare bobina dar nu da rezulatete.Un sfat va rog...Este o greseala. Nu se conecteaza in paralel, ci in serie, cum spui "12V pe fiecare bobina", apoi se conecteaza cele 2 bobine in serie si obtii 24V, asta daca esti atent la fazarea lor (atat a secundarelor cat si a primarelor)...Daca nu este inscriptionat, cand desfaci o bobina, numeri numarul de spire si obtii caracteristica nr. spire/V.Miezul respectiv cu granule orientate nu are nimic deosebit in ceea ce priveste materialul in sine, de multi ani mai toate miezurile de transformator se fabrica din asemenea material anizotrop.Ce este deosebit este forma constructiva (toroid sectionat).In unele cazuri de asemenea transformatoare rusesti, cele 2 pachete de tole sunt asamblate si lipite impreuna cu un material feromagnetic (gen ferita) ce elimina "intrefierul", si odata desfacute nu mai pot fi refacute la aceeasi calitate... se intampla atat la unele transformatoare de retea (gen Temp) cat si la cele de iesire audio (Priboi), iar din pacate putini sunt atenti la acest aspect. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 11, 2007 Partajează Postat Ianuarie 11, 2007 Cand faci un trafo pe 2 coloane, la fazare trebuie sa tii cont atat de sensurile de bobinare ale celor 2 bobine, cat si de coloana pe care se afla fiecare bobina.La un trafo bobinat pe o singura coloana (1 caracasa), daca ambele infasurari sunt bobinate in acelasi sens, pt inseriere corecte se leaga un inceput cu un sfarsit apoi se izoleaza, tensiunea totala fiind culeasa intre inceputul si sfarsitul ramase libere.Daca insa bobinele se afla pe coloane diferite (fiecare avand propria carcasa), si sunt bobinate in aceleasi conditii, legaturile se fac invers: 2 inceputuri constituie mediana care se izoleaza iar cele 2 sfarsituri ramase sunt bornele pe care se culege tensiunea totala. (Sau invers:2 sfarsituri constituie mediana care se izoleaza iar cele 2 inceputuri ramase sunt bornele pe care se culege tensiunea totala.)In concluzie, e vorba de inseriere, asa cum spune TraianB.Daca vrei sa mergi cu sarma mai subtire, destul de uzuala e si conexiunea paralel, dar in acest caz fiecare infasurare se calculeaza la tensiunea totala dorita si la curentul jumatate din cel dorit. Bobinezi fiecare infasurare pe carcasa corespunzatoare si in final le pui in paralel, dar atentie din nou la fazarea corecta.In plus, cele 2 infasurari trebuie sa fie absolut identice, altfel vei avea pierderi inutile, infasurarea ce da tensiune mai mica o va forta si pe cealalta pentru a se egala potentialele, rezultand o nedorita circulatie locala de curenti intre bobine. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Iunie 20, 2014 Partajează Postat Iunie 20, 2014 Daţimi vă rog un răspuns am un traf care are bobinare pe două coloane şi nu ştiu cum să le leg început cu şfârşit sau invers? Link spre comentariu
dorian 70 Postat Iunie 23, 2014 Partajează Postat Iunie 23, 2014 Nu stiu cat de mare este traful d-tale ca sa pot aproxima cu ce fir este bobinat primarul, adica ce diametru are firul de CuEm. Eu cand bobinez astfel de trafuri, chiar daca imi notez inceputurile sau sfarsiturile, cand le probez inseriez cu reteaua o sarma subtire de lita cu lungimea de 2-3cm, astfel ca daca am gresit ceva se arde sarmulita si scapa celelalte. Orientativ poti inseria, daca nu ai sigurante rapide calibrate de 300 -500mA, o lita cu diametrul mai mic, deci mai subtire ca sarma de bobinaj folosita in primar. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 23, 2014 Partajează Postat Iunie 23, 2014 Eu vă recomand pentru fazare fără riscuri să înseriaţi primarul trafului testat cu un bec de 220V/100W sau chiar de putere mai mare.Astfel, dacă se face vre-o greşeală de fazare, becul se va aprinde puternic preluând toată tensiunea reţelei.Acelaşi lucru îl folosesc şi la probarea surselor în comutaţie cu probleme, limitarea curentului impusă de bec salvează tranzistorii de putere în caz de avarie. Link spre comentariu
Mircel Postat Iunie 23, 2014 Partajează Postat Iunie 23, 2014 (editat) traf cu doua bobine paraleleSunt dispuse paralel dar legate în serie. Vezi schema aici: http://blog.jointelecom.com/wp-content/uploads/tehnium/revista/9209.pdf pag. 13.Ptr. calcul caută cartea "Montaje electronice de vacanţă" (scrisa de dl. Ilie Mihaescu si aparuta in 1982 la Editura Albatros)pag. 193. Sau aici: http://www.niqro.3x.ro/anexa/anexa.htmDar şi aici: http://www.tehnium-azi.ro/topic/3348-constructie-transformator/ Editat Iunie 23, 2014 de Mircel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum