Rx-Tx Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Am un acumulator pb-acid care s-a uscat si azi vreau sa incerc sa-l incarc. Am gasit prin debara o sticla cu solutie acida preparata special pt completarea in acumulator. Problema e ca pe sticla scrie ca e din 2004, deci e cam expirata. Ce ziceti ? E ok sa torn substanta aia in acumulator sau mai bine pun apa distilata ? Apa distilata o sa dilueze si mai mult concentratia in baterie insa nu stiu ce efect o sa aiba acidul asta exprirat...face bine sau mai rau ? Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) daca spuneti ca acumulatorul sa uscat ...puteti sa puneti si acid "proaspat preparat" ...ca nu ve-ti mai face nimic (sau aproape nimic) cu acel acumulator ! nu se va mai incarca ...sau aveti ocazia sa ardeti si incarcatorul (daca nu are protectie la supracurent) daca ziceti ca in acea sticla e acid(acid sulfuric in concentratie de maxim 38%) si nu altceva...puteti sa incercati...ce aveti de pierdut? Editat Decembrie 23, 2014 de elmar Link spre comentariu
ovy83 Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) verificati tensiunea de incarcare periodic,daca are un/doua...elemente in scurt acumulatorul este compromis dar,cum a scris si d-nul Elmar,sa nu defectati si incarcatorul. daca este mort de tot acumulatorul,dupa aprox. 2-3 ore de incarcare la un curent mai mare v-a dati seama daca este bun sau de aruncat.deci incercati cu un curent de 20,30% mai mare decat standard(10%). acumulatorul de care este totusi? auto,tractiune,UPS... Editat Decembrie 23, 2014 de ovy83 Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Decembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2014 ovy83: acumulatorul este unul de ups 12V, 7A Acum are tensiunea 10-11V iar curent de ordinul zecilor/sutelot de mA. Pun incarcatorul pe el si curentul de incarcare e infim. Bateria a stat mult timp nefolosita. Link spre comentariu
PINTI Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Poti incerca cu electrolitul pe care l-ai gasit in debara. Daca a fost inchis ermetic nu sa intamplat nimic cu el in timp. Totusi ai grija sa fie electrolit si nu palinca. O zi buna. Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) ovy83: acumulatorul este unul de ups 12V, 7A Acum are tensiunea 10-11V iar curent de ordinul zecilor/sutelot de mA. Pun incarcatorul pe el si curentul de incarcare e infim. Bateria a stat mult timp nefolosita. sper sa nu credeti ca daca curentul de incarcare este infim(acum)...asa va ramane mereu! din cauza ca bateria a fost uscata si nefolosita mult timp...ar putea apare in orice moment(al incarcarii) scurturi intre elementi si curentul va creste brusc ...asa cum am mai zis mai sus ...daca incarcatorul nu are protectie la scurt (supracurent) l-ati putea arde ! Editat Decembrie 23, 2014 de elmar Link spre comentariu
vergil Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Dacă acumulatorul este vechi , 2 pîna la 3 ani , bașca timpul cît a stat fară lichid , muncesti degeaba . Acumulatoarele de UPS , de obicei se cam duc repede . Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Decembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Dacă acumulatorul este vechi , 2 pîna la 3 ani , bașca timpul cît a stat fară lichid , muncesti degeaba . Acumulatoarele de UPS , de obicei se cam duc repede . Am zis sa incerc totusi, sa n-am vreo urma de regret cand dau cu el in tomberon. sper sa nu credeti ca daca curentul de incarcare este infim(acum)...asa va ramane mereu! din cauza ca bateria a fost uscata si nefolosita mult timp...ar putea apare in orice moment(al incarcarii) scurturi intre elementi si curentul va creste brusc ...asa cum am mai zis mai sus ...daca incarcatorul nu are protectie la scurt (supracurent) l-ati putea arde ! Cu sursa nu e problema, nu pt ea imi fac griji. E un home made cu LM723 si setez limita de curent la cat trebuie. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Acumulatorul care a stat prea mult descarcat se sulfateaza si desulfatarea ulterioara e foarte improbabil de realizat. Nu trebuie sa folositi electrolit, ci doar apa distilata.Se pune foarte putina (circa 10mL in fiecare celula cu o pipeta sau seringa) si se pune la incarcat ridicand tensiunea de incarcare pana cand curentul ajunge la minim 1/10C. Trebuie supravegheat atent in timpul incarcarii fiindca curentul poate creste abrupt la dizolvarea cristalelor de sulfat de plumb (daca se va intampla asta). Inserierea acumulatorului cu un bec e o solutie buna de limitare. Oricum sansele de recuperare ale unui astfel de acumulator sunt infime, am avut zeci de acumulatori de UPS si nu am reusit sa recuperez decat partial unii, cu rezultate slabe. Link spre comentariu
pinky Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Pentru inceput: Sarbatori fericite ! Sa va impartasesc din experienta mea: Pentru inceput, fac selectia acumulatorilor. Carcasa trebuie sa nu fie fisurata. Daca acumulatorul arata peste 12 V, se preteaza pentru resuscitare. Inseamna ca nu are elementi in scurt. Urmeaza incarcarea pe o perioada de minim 16 ore. Abia dupa incarcare, se adauga apa distilata, cum a zis si validae, 10 ml pe element la acumulatorii 12V / 7Ah. Distilata de-adevaratelea, nu pseudo-demineralizatele din comert. Am masurat cu ohm-metrul cateva astfel de exemplare si conduceau ca apa de mare ( hahaha ). Adaugarea apei distilate inainte de incarcare a dus intotdeauna la distrugerea iremediabila a acumulatorului. Cu metoda descrisa mai sus, am resuscitat aproape toti acumulatorii de UPS pe care am incercat sa-i refolosesc. Sarbatori fericite. 1 Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Decembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Am revenit... Multumesc in primul rand pentru toate sfaturile, sunt bine venite. Acum sa va spun ce am facut eu. Deoarece, incarcarea acumulatorului fara completarea cu electrolit nu a fost posibila, am trecut la "plan B" am adaugat cam 10ml de lichid in fiecare compartiment al acumulatorului si tensiunea la bornele bateriei a inceput sa urce. Asta fara ca bateria sa fie pusa la incarcat. Inainte avea sub 11V, undeva la 10,7 V. Acum dupa adaugarea solutiei, tensiunea a urcat cu aproape 1V. Pasul urmator, am pus bateria la incarcat pe o sursa simpla cu traf+punte de diode si limitare de curent printr-o rezistenta de 10 ohmi. La inceput, cu incarcatorul conectat la bornele bateriei erau cam 14,3V si curent de incarcare 250mA iar dupa 5-10 minute a inceput sa scada tensiunea si sa creasca curentul de incarcare. Dupa o ora de stat la incarcare, am 13,5V la bornele bateriei si curent de incarcare aproximativ 380mA. Ramane de vazut cum se comporta in continuare bateria. Comparat cu ce aveam inainte si ce e acum, eu zic ca sunt semne bune. Cum am spus si mai sus, inainte sa pun electrolit, bateria avea sub 11V iar la conectarea incarcatorului, tensiunea urca usor dar curent de incarcare de ordinul zecilor de mA. Am observat ca sunt momente cand salta curentul de incarcare, de la 250 a sarit la 350mA ca si cum ar fi comutat un intrerupator. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Decembrie 27, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2014 In final, acumulatorul a murit...are 8,8V iar cand l-am deconectat de la incarcator, scazut de la 13,5 la10,8V deci are o celula dusa. Am observat ca era un pic mai cald intr-un colt. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 27, 2014 Partajează Postat Decembrie 27, 2014 Dacă ai pus electrolit......când am spus clar că nu de electrolit avea nevoie, ci doar apă distilată. Electrolitul din el a cristalizat în sulfat de plumb pe plăci, adăugarea de electrolit (care era deja concentrat) a dus la rezultatul final. Link spre comentariu
Jhn Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 La multi ani tuturor,si un an nou fericit ! Posed un acumulator auto,cu unul din elementi in scurt,am construit o sursa (simpla)dintr-un transformator de cuptor cu microunde,curentul de incarcare oscileaza intre 8-13 A iar la partea de jos al elementului in cauza se aude cum se "prajeste" ceva acolo...as vrea sa va intreb daca m-ai am vre-o sansa sa-l readuc la viata prin aceasta metoda,s-au deja deja trebuie sa-l duc la reciclare. Cu stima. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 (editat) Acolo s-a depus pastă căzută de pe plăci, acum se comportă ca un scurtcircuit. Încearcă să golești acea celulă și s-o clătești de cîteva ori cu apă distilată.Apoi o umpli cu electrolit curat și vezi dacă și-a revenit.E o operațiune dificilă și care nu garantează nimic, elementul acela oricum nu va mai avea aceeași capacitate, dar merită încercată.Se mai poate salva de altfel și doar o parte din acumulator (de ex. 3 celule alăturate) și refolosi doar pentru 6V, binențeles alte aplicații decât auto (iluminat de avarie) Editat Ianuarie 1, 2015 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum