Romeo Vaetus Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 Salutare! Weekendul acesta am decis ca pot sa arunc niste bani de geam (in cazul in care nu reusesc) si sa imi construiesc primul panou solar. A fost o experienta foarte interesanta si mi-am mai perfectionat si abilitatile de lipit Am folosit 24 de celule de 0.6v / 3.7wh, conectate in serie. Produs maxim teoretic - 14.4v si 88.8wh. Rezultatul se poate vedea in poza atasata. Mi-a promis cineva un geam termopan de dimensiuni corespunzatoare, pe care as vrea sa il folosesc pentru 'sigilarea' panoului, rigiditate si montaj. In plan este un charge controller, o baterie de min 600ah si un invertor. Am masurat azi, la 9 dimineata. aveam 12,2v (soare, cer perfect senin). Panoul este lipit vertical pe geam (celulele sunt prinse pe un panou de pfl din lipsa de altceva ). Acum la ora 11 am 12.6v cu ceva nor. Din pacate, nu am reusit sa masor si amperajul. Ori trebuie sa montez ceva rezitente? ori multimetrul meu e defect (arata tot timpul 0). O data ce testez randamentul unui panoul (fiind si scopul pentru care l-am construit, si de distractie binen-teles ), m-ar interesa sa montez panouri pe toata lungimea balconului (~5mp) ceea ce ar insemna un potential de ~3-5kwh zilnic dupa calculele mele. Stiu ca nu e momentan, dpdv financiar, foarte rentabil. Insa daca imi consturiesc singur tot sistemul, alaturi de ceva baterii, visez ca macar vara sa imi asigur un necesar de 80% din curentul consumat. Din pacate goagal nu m-a ajutat foarte mult, asa ca poate ma puteti ajuta voi? Pentru montarea panourilor am nevoie de autorizatii ceva? Ele vor fi montante pe exteriorul balconului, strict pe suprafata balconului meu. Link spre comentariu
albasete Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 Felicitari pentru realizare ! Din cate stiu, nu ai nevoie de autorizatii pentru a monta panourile. Pentru a verifica si amperajul, ai nevoie de un consumator legat in serie cu ampermetrul. Link spre comentariu
PINTI Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 (editat) Intreb din curiozitate: cat au costat cele 24 de celule? Editat Decembrie 22, 2014 de PINTI Link spre comentariu
Romeo Vaetus Postat Decembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2014 @PINTI - Au fost 5.3 lei bucata - 130 lei cu totul. La care ar mai fi vre-o 20 de lei banda de conectare si fludor, flux, etc. Manopera e din partea casei :P @albasete - Merci! A mers Am luat un set de becuri auto pentru a testa pana fac rost de baterie auto si invertor. Setul are 1 bet H4 sau ceva de 55w, si altele mai mici de 5 pana la 22w. Mai devreme, pe soare, imi aprindea becul de 55w. Acum la umbra, aprinde unul de 8w, iar ampermetrul zice -0,4. Asta la un calul sumar 0,4*12=~5w. 12v fiind estimati in sarcina, iar avand in vedere ca becul nu se aprindea prea tare eu zic ca e destul de concludent calculul (estimarea) la 5wh. Acum ca am stabilit asta, cred ca am destula putere sa imi incarc telefonul ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum