Blacksmith Postat Decembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) Eu am desenat-o. E schema lui apexaudio de pe diyaudio cu mici modificari. Nu sint sigur daca la R6 e de ajuns de 1W sau ar trebui de 2W.... Editat Decembrie 23, 2014 de Dudikoff Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) Din datasheet-ul integratului n-am reusit sa vad impedanta de intrare. Ma rog,din schema interna macar vad ca intrarea este pe bipolari cu un EF in fata. Intreb si eu, R2 n-ar trebui sa fie de 10kohm in cazul nostru ? Apoi C3 pus intre intrari e un fel de compensare fara pol dominant dar care mie imi pare mai mult aruncat acolo decat gandit. O sa reduca castigul la frecvente inalte dar asa cum e acum o sa introduca si o defazare nedorita suplimentara. Deasupra lui R4 n-ar fi rau daca s-ar pune un C=100pF. Editat Decembrie 23, 2014 de RaimondAudio Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 Cam aşa ceva aş face eu: Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2014 R2 cu R4 trebuie sa fie neaparat de aceeasi valoare ? Ce se intampla daca nu sint ? Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 (editat) Ampliful va vedea impedanţe diferite pe cele două intrări. Dacă te deranjează valoarea aleasă poţi folosi alta, cu modificarea tuturor pieselor conexe intrărilor. De exemplu 22k cu semireglabil + rez care să totalizeze în jur de 5k la maxim şi 1k la minim. ............... Aşa se poate regla ampliful să funcţioneze cît de cît normal cu semireglabilul la valoarea minimă, sau în modul redus cu el la maxim. .................. Există şi aplicaţii ale integratului ca sursă de curent cu numai 1k între ieşire şi intrarea inversoare şi 1k la masă, deci amplificare unitară, cu debitare pe trafo sau sarcină rezistivă. Editat Decembrie 23, 2014 de zal Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 23, 2014 Partajează Postat Decembrie 23, 2014 R2 cu R4 trebuie sa fie neaparat de aceeasi valoare ? Ce se intampla daca nu sint ? O sa te trezesti cu ditamai tensiunea de offset la iesire. Stiu ca va doriti ca sursa ce va fi atasata amplificatorului sa vada o impedanta mare la iesire si sunteti tentati sa alegeti R2 si R4 = 56kohm dar totusi aceasta valoare este un pic cam mare si poate genera ceva zgomot la iesire.Dezavantajeaza si faptul ca amplificarea va fi relativ mica si R3 trebuie sa fie mare prin urmare. Din nou se adauga zgomot si in plus impedanta sursei vazuta dinspre intrarea negativa este cam mare(10k cat a figurat-o Zal). Deasemenea cu cat creste R4 exista riscul de reactie pozitiva intre iesire si intrare de tip capacitiv pentru frecventele foarte inalte. Pentru a scapa de probleme se pune peste R4 un capacitor care reduce banda de lucru si care desensibilizeaza circuitul. Zal a mai pus in serie cu acest C o rezistenta de 100 ohm. Nu stiu daca el cunoaste exact toata teoria din spatele ei care tine de stabilitate si teoria controlului dar una peste alta a nimerit-o atat ca functionalitate cat aproximativ si ca valoare.. Un mare "like" de la mine pentru asta Eu as face R2 si R4 = 20kohm , iar R3=1kohm. As merge pe o amplificare de 21x si o alimentare la +25V 0 - 25V. C-ul de deasupra R4 merge de 47pF cu R=100ohm. C3-ul este cel mai dificil de ales, as incepe cu 100pF si as urmari pe osciliscop comportamentul la semnal treapta. As incerca sa gasesc o valoare optima din punct de vedere al stabilitatii. Pare un circuit extrem de simplu dar cum nu stii ce e in interiorul C.I.-ului e necesara putina atentie si studiu practic cu generatorul de semnal si osciloscopul. 2 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Va multumesc mult pt explicatii. O singura chestie nu pot sa o respect: nu pot sa pun gain mai mare de 10 si alimentare mai mare de 17,5V pt ca vreau doar 12W (deja si asa e prea mult). Ar merge sa pun R2, R4 de 20K si R1, R3 de 2K ? Problema mai este ca eu am deja un potentiometru Alps (frumos, elegant, cat de cat...) de 50K si d-asta am zis sa pun R2 de 56K... Merge sa pun potentiometru de 50K daca amplifu are inpedanta de intrare de 20K ? Ar fi perfect asa... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Optica de a avea o putere mica din motive de protejare a boxelor este paguboasa. Nu de putine ori am pus amplificator de 200W pe difuzoare de 1W fara sa se intample nimic, ba din contra , difuzorul a fost mai bine protejat. Este cu mult mai riscant sa faci un amplificator de putere mica ce se va dovedi instabil si care va lucra in clipping mai mereu. Risti sa arzi atat amplificatorul cat si boxele. Sfatul meu (atat cat ma pricep si eu) este sa faci amplificatorul la mijlocul specificatiilor producatorului C.I-ului. In felul asta vei avea un amplificator robust cu performantele cele mai bune. Alegerea valorii potentiometrului este din nou nefericita. La jumatatea cursei acestuia el va avea o impedanta de circa 12,5kohm , impedanta care va fi in paralel cu 56kohm, deci la final amplificatorul va vedea la intrarea sa o impedanta totala a sursei in jurul a 10kohm. O valoare exagerat de mare care in conjunctie cu condensatorul din filtrul trece-jos de pe intrare (680pF) va limita banda de lucru la 23khz !!! Deasemenea impedanta mare vazuta de amplificator in unele scheme poate conduce catre instabilitate. Nu mai vorbim ca aceasta impedanta de intrare foarte mare produce distorsiuni semnificative si zgomot suplimentar. La final sa nu uitam si de sensibilitatea sporita la paraziti. In mod standard, impedanta unei surse pe care trebuie s-o vada amplificatorul al intrare este de circa 50 de ohm cand se lucreaza cu nebalansat. Deci prin prisma celor spuse mai sus o amplificare mai mare, de 20x aduce nu doar o mai buna stabilitate dar si obligativitatea sa folosesti potentiometrul in prima parte a cursei lui cu beneficiul ca vei avea mai mereu o impedanta de intrare rezonabila. Dezavantajul ar fi ca in aceea zona pistele potentiometrului sunt cele mai inexacte, adica s-ar putea ca un canal sa se auda mai tare ca celalalt. Eu niciodata nu aleg potentiometre de volum mai mari de 10kohm. Ideal ar fi de 1kohm daca ai o sursa de semnal puternica sa-l conduca fara distorsiuni. Daca vrei sa ataci amplificatorul direct din potentiometru , fara un buffer intermediar, fa rost de unul cu impedanta mai mica, de 10kohm. In rest fa amplificatorul cum ti-am spus si o sa fii mai mult decat multumit. Nu prea ai cale de mijloc fara sa te complici excesiv sau fara sa n-o dai in bara. Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Poti folosi potentiometrul care iti este atat de drag punand in paralel cu el o R de 12-15kohm. Nu insista prosteste pe amplificare mica si tens. de alim mica, asa cum s-a explicat, este de departe cea mai proasta solutie. Pune decuplari mkp (fara efect de capat/fara inductanta) pe toti conzii de alim, si pune conzii de 100uF si decuplarile cat mai aproape de pinii integratului (preferabil la max. 5mm ). Conzii de 100uF de preferat audiofili (cu Fr mare). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Poti folosi potentiometrul care iti este atat de drag punand in paralel cu el o R de 12-15kohm. Nu insista prosteste pe amplificare mica si tens. de alim mica, asa cum s-a explicat, este de departe cea mai proasta solutie. Pune decuplari mkp (fara efect de capat/fara inductanta) pe toti conzii de alim, si pune conzii de 100uF si decuplarile cat mai aproape de pinii integratului (preferabil la max. 5mm ). Conzii de 100uF de preferat audiofili (cu Fr mare). Corect, daca nu poti schimba potul alege varianta lui Shambala. Dudikoff daca esti pe faza si notezi ideile principale te vei alege cu un amplif care este mult peste decent. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2014 (editat) Nu prea le am eu cu impedantele dar din ce mi-ati explicat voi am ajuns la schema asta.... E ok ? (ignorati tensiunea de alimentare si gainul de 10) O sa transform potentiometrul de volum intr-unul de 10K cum a zis Shambala (cu rezistenta in paralel), dar unde pun rezistenta ? In grafic este tensiunea pe pinul 10 al integratului cu potentiometru de 10K reglat la mijlocul cursei (adica cel mai rau caz); -0,17dB cred ca e prea bine... Editat Decembrie 24, 2014 de Dudikoff Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Schema e ok, poti sa-i dai bataie la lucru. C4 nu cred ca ai sa gasesti 39pF dar poti sa-i pui 47pf fara probleme. Ramane de vazut practic daca R3 ramane la 1k5ohm sau esti nevoit sa-l micsorezi ca sa-i cresti amplificarea spre 20x. Succes , sper sa iti rezulte un cadou frumos de Craciun Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Mersi... dar mai dureaza, ca acum de sarbatori nu mai pot sa fac comanda de piese. Conzi de 39p deja am, de asta am ales valoarea aia. Dar nu inteleg cum sa pun rezistente pe potentiometrul ala de 50K ca sa-l fac de 10K. Am incercat in toate felurile si nu-mi iese... Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Intre capetele cursorului... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Nu merge, imi da valori aiurea cand masor. Sa fie din cauza ca e logaritmic ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum